Annet

Brød med bismak: Streik på Godt Brød i Nydalen

Brød med bismak: Streik på Godt Brød i Nydalen

På Godt Brød i Nydalen får ikke de ansatte lønna de skal ha og blir nektet tariffavtale. Derfor er det nå streik i Nydalen. Det er ansatte som er organisert i Fellesforbundet som krever rettferdig lønn, trygghet på jobb og medbestemmelsesrett. Dette kan de få gjennom en tariffavtale, men arbeidsgiver nekter.

Som Fri Fagbevegelse skriver: "Grytidlig om morgenen den 15. februar samler noen få sjeler seg i mørket utenfor Godt Brød i Nydalsveien 33 i Oslo. Én etter en drar de hver sin knallgule vest nedover overkroppen. Flere kommer til, med ett er de mange. «Brød med bismak» står det på løpeseddelen de deler ut til kaffetørste forbipasserende. På det lille papiret forklarer de hvorfor de krever tariffavtale. Arbeidsgiver nekter fortsatt å gi etter. Ti måneder etter at ansatte organiserte seg, er det nå duket for streik.

I går ettermiddag ble det holdt appeller utenfor Godt Brød i Nydalen. Forbundssekretær Kine Asper manet til kamp mot useriøse aktører i arbeidslivet: - Nok er nok. Når arbeidsgiver nekter oss grunnleggende rettigheter, ei rettferdig lønn og tariffavtale, da kjemper vi! I LO-forbundene er vi nesten en million medlemmer og vi står sammen, vi mobiliserer når noen trenger støtte. Og vi er kjent for én ting. At vi aldri gir oss!

Jeg oppfordrer til å støtte de ansatte i denne viktige kampen. 20. febr: Streiken er avsluttet og tariffavtale inngått.

 

Her fra Fellesforbundet om bakgrunnen:

Hei kjære kamerater og fagforeningsvenner?

Nå har vi etter en lang og kronglete kamp mot ledelsen ved Godt Brød Nydalen, endelig hatt ett møte hos Riksmekleren i Grensen 3. Men vi har å gjøre med en ekstremt fagforeningsfiendtlig arbeidsgiver i dette kravet, og på onsdag 30.01.19 gjorde han nok en gang sitt ytterste for å unngå en avtale og ordnede forhold, for våre organiserte gutter og jenter ved Godt Brød Nydalen ved å droppe å møte opp til mekling....

Trenering, fagforeningsknusing og uteblivelse fra Fellesforbundet sine mange invitasjoner og forsøk på en dialog, har vært hans «varemerke».?

Nå har han også tatt sin motarbeidelse så langt, att han samme dag som han skulle møtt hos meklingsmannen, heller gikk til det skrittet å kalle inn bedriftens hovedtillitsvalgte og mesteparten av våre medlemmer til drøftelsesmøter etter AML § 15.1. Dette er grove forsøk på fagforeningsknusing og en brutal måte å skremme de ansatte på. Forøvrig skal også sies at våre ansatte ved Godt Brød Nydalen stort sett er unge studenter som har små stillingsbrøker, og hvor dette er deres første møte med arbeidslivet?

Fellesforbundet hadde forøvrig også før jul inne ett tariffkrav i Trondhjem sin avdeling av Godt Brød. Her var det samme «leksa» og dagen før, når medlemmene stod klare å skulle streike, så meldte han seg inn i NHO mat og drikke.

I Trondhjem har dette heldigvis ført til at de (etter nok en lang runde) fikk på plass en avtale, men foreløpig er det bare Hovedavtalen som er gjort gjeldende. Arbeidsgiver mener de skal gå på Handel og Kontors sin avtale, som har mange bestemmelser som er dårligere for våre medlemmer, og billigere for arbeidsgiver. Med Riksavtalen gjort gjeldende, så vil blant annet allmenngjøringsloven med en minimums sats på kr 161.87 timen også være gjeldende for Godt Brød sine øvrige 20 serveringssteder.

Det er varslet en befaring bestående av LO & NHO for å avklare hvilken overenskomst Godt Brød Trondhjem skal omfattes av.

Men nå er det viktig at vi får størst mulig oppslutning under opptrappingen mot en STREIK ved Godt Brød Nydalen, så vi samlet kan støtte våre unge kamerater og vise arbeidsgiveren at du «kødder ikke med LO og våre medlemmers kamp for ett anstendig arbeidsliv».

-Vi greide det for 10 år siden på Rockefeller og Bekken & Strøm. Da trosset vi vinterkulden med -25’c, og stod samlet bak våre fagforenings kamerater i kampen for en tariffavtale. Med faner, flagg, og ikke minst samhold, vant vi begge kampene....??

Håper dere alle er med, så vi samlet kan vise at vi er like sterke i dag, og klarer det igjen 10 år etter....

Fint om dere melder inn flest mulig av LO sine avdelinger og medlemmer i denne gruppen, og er det noe dere skulle lure på, så er det bare å ta kontakt med Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller ringe 916.21.631 til Svein Frode Pettersbakken.

Samhold gir styrke?