Annet

Den gamle krigsskolen til salgs

Den gamle krigsskolen til salgs

Nå er den salgs. Den gamle krigsskolen ligger midt i Oslo sentrum: Tollbugata 10. Tomtearealet utgjør 1 575 m2 og eiendommen er bebygd med i alt 4 sammenhengende bygg på til sammen 2 268 m2 BRA/ 2 979 m2 BTA.

Eiendommen er regulert til «spesialområde (bevaring) offentlig». Bygningen ble fredet etter bygningsfredningsloven i 1923, og fredet ved forskrift den 6. mai 2004. Forhagen er vernet etter Plan og bygningsloven. Videre er bygningens eksteriør, interiør, tilbygg og miljø, inkludert gårdsrom, obelisk, hage og gjerder vernet.

Oslo kommune har mottatt varsel fra Forsvarsbygg om at eiendommen vil bli lagt ut for salg i det åpne marked, dersom ingen statlig, eller kommunal etat melder interesse for forvaltningsoverføring/erverv av eiendommen innen 15.01.2020.

Kommunens eiendoms- og byfornyelsesetat skriver at det er "vanskelig å se at bygningsmassen kan være egnet til kommunale formål og behov som EBY kjenner til på det nåværende tidspunkt. Det legges da særlig vekt på den omfattende fredningen både av eksteriør og interiør som setter betydelige grenser for mulighetene til å ombygge og ominnrede bygningsmassen for å tilpasse denne til eventuellkommunal bruk. Bygningsmassens dårlige tilstand og de betydelige antatte kostnadene for strakstiltak og nødvendig vedlikehold (MNOK 110) taler også klart mot et eventuelt kjøp. Basert på det ovennevnte vil EBY foreløpige anbefale at Oslo kommune ikke kjøper eiendommen, men er åpne for at det kan foreligge kommunale behov som EBY ikke kjenner til og som denne eiendommen kan være egnet til å dekke."

Hva mener du? Skal en bare la disse bygningene havne ut på det private, kommersielle, marked? Eller foreligger det fellesskapsbehov? Det må da vel være mye kreativ aktivitet som kunne fylle disse byggene?

Kommentarer   

#1 Anne Schjelderup 03-01-2020 08:07
Absolutt, dette bygget er fantastisk vakkert og stemningsfullt, 100 ganger finere enn de pompøse nybyggene de lager for offentlige institusjoner.
#2 Audun Engh 03-01-2020 08:44
Oslo Byes Vel prøver å overta Krigsskolen, men anses trolig av Forsvarsbygg som en privat aktør, og dermed må de konkurrere prismessig med kommersielle eiendomsutvikle re eller styrtrike folk som vil gjøre om bygget til et privat palass. Det et uhyggelig å se hvordan offentlig eide eiendommer i Norge nå forvaltes uten politisk styring, av offentlig eide eiendomsselskap er med en ledelse som kommer fra og er helt preget av en eiendomsbransje ns spekulative mentalitet. Tilsvarende gjelder Bane Nor Eiendom, Entra, osv. Til og md NRK og sykehus opererer i stor som eiendomsspekula nter, ikke forvaltere av samfunnsinteres ser.
#3 Marius Bjørndalen 03-01-2020 09:00
Tragisk hvis dette historiske bygget blir solgt ut av fellesskapets eie, her bør kommunen ta ansvaret Forsvaret ikke tar. En stiftelse jobber med å få på plass en løsning, men mange brikker som fortsatt skal på plass for å lykkes. Bra du setter fokus på dette Ivar!

krigsskolensvenner.no/.../...
#4 Marianne Moltke-Hansen 03-01-2020 09:01
Helt enig! Trist om private skal overta! Ille at staten ønsker å selge kulturhistorisk viktige eiendommer.
#5 Max Hermansen 03-01-2020 09:15
Bygningene er fredet. Dette må ny eier forholde seg til. Kanskje kan det derfor bli nytt liv i disse gamle bygningene, og de kan kanskje bli bedre ivaretatt enn om det offentlige eier og drifter dem.
#6 Hans Jørgen Hamre 03-01-2020 13:00
Underskriftskam panje mot salget her:
www.underskrift.no/vis/7374
#7 Ingunn Kroken 03-01-2020 16:05
Selvsagt bør den være i felleskapets eie!
+1 #8 Sverre Landmark 03-01-2020 17:06
"I fellesskapets eie" - slik dette eierskapet forvaltes idag er det ikke i fellesskapets interesse - det er vel bevist, er det ikke? Et lukket og utilgjengelig bygg i forfall med så sterk kulturminneverd i som denne eiendommen har, bør overlates til en forvaltning som ivaretar disse verdiene. Vi lever i et kulturelt fattig land, og mangelen på offentlig evne til eierskap viser offentlig fattigdom. Skammelig. I denne situasjonen kan vi velge mellom å like eller mislike at det finnes mennesker som har evner og ressurser til å etablere den forvaltningen som det offentlige åpenbart har gitt opp.
-1 #9 Pål Hallgrim Fokstuen 03-01-2020 17:25
Dette er etter min mening en bygningsmasse som burde være i fellesskapets eie. Det er samtidig et bra eksempel på et 'skikt' av eiendommer som det private kapitalmarked for tiden tillates å 'høvle over' ganske uhemmet. Sogar til tidvis åpenlys applaus og/eller oppfordring fra både regjering og sørgelig mange andre styremakter!
#10 Terje Marøy 03-01-2020 18:14
Jeg er med i Krigsskolens venner, som prøver å finansiere videre felles liv for dette bygget. Bygget ble gitt i gave til kadettene i evig tid. Det er et brudd på forutsetningen å kommersialisere dette stasbygget. Bygget huset da også Krigsskolenb til denne på 60-tallet flyttet til Linderud. Siden har det vært nyttet til både sivile og militære tilstelninger, festligheter, foredrag og ymse kulturarrangeme nter. Vi gamle elever er mildt sagt opprørt over at Forsvarsbygg stjeler eiendommen og legger den ut for salg.
#11 Siri Blesvik 04-01-2020 08:26
Hvis det er den eneste mulighet for ivaretakelse og bevaring for framtida, må det være bedre enn videre offentlig forfall. Men Marøy sier at dette bygget ble gitt i gave til kadettene og da kan vel ikke Forsvaret selge sånn uten videre???
#12 Leif Buseth 04-01-2020 09:16
Dette er vel det eneste gjenværende paleet i Norge. Dette burde være en oppgave for Kulturdeparteme ntet å ta vare på. Når jeg besøker andre hovedsteder og ser hva de tar vare på av bygningsmessige kulturminner er det trist å se at Norge ikke har vilje til dette.
#13 Nina Egedius 04-01-2020 09:23
Staten har da ansvar for dette. Alt kan ikke legges på kommunens økonomi, det går ikke og blir helt feil. Regjeringen må innse at dette bygget må holdes unna privatisering.
Et historisk bygg av betydning for hele befolkningen.
#14 Kari Bjørklid 04-01-2020 14:41
Er dette det rike Norge hvor det offentlige ikke tar ansvar for slike klenodier?
#15 Aase Neset 05-01-2020 07:36
Ser ut til at det er om å gjøre å selge unna mest mulig - til de som har kapital. Vi greier tilsynelatende ikke å ta vare på gamle bygg. Her bygger vi nytt, enten det er nødvendig eller ei.
Toppen er riving av Y-blokka.
#16 Arve Edvardsen 06-01-2020 11:45
Bygningen må uansett bevares som et eksempel på et palee bygget av Jens Bjelke og bla eiet av Bernt Anker før den bli gitt til Krigsskolen i 1805. Gikk først under navnet "kanslergården" . Bygget som en bolig, ikke som en skole. Kan etter min mening like gjerne overtas av kommunen, men da bør det følge vedlikeholdsmid ler med fra staten.

You have no rights to post comments