Annet

Skal vi fjerne bilder, brenne bøker, skrive om historien og rive statuer?

Skal vi fjerne bilder, brenne bøker, skrive om historien og rive statuer?

Olav Sannes Vika er klar:

"Jeg har demonstrert mot nynazister på 80 tallet. Blokkert Shell-stasjoner og delt ut rødt kort til fotballforbundet i kampen mot apartheid i Sør Afrika. Snudd ryggen til Myrdal og jaget Odins soldater.

Jeg erkjenner og bekjemper hverdagsrasisme, og at folk ut fra hudfarge og navn blir diskriminert i arbeids- og boligmarkedet. Strukturell diskriminering skjer både ut fra kjønn og rase/etnisitet. Jeg oppdager stadig nye fordommer i meg selv og veit at identitet og folks opplevelse av diskriminering skal bekreftes. Jeg er et produkt av min tid.

Jeg vil ha flere statuer av og gatenavn av kvinner, arbeidere som dro til Spania og fra ulike etniske grupper. Men skal vi vinne folks hjerter og hoder i kampen mot rasisme, diskriminering og undertrykking må vi være konkrete og relevante i vår kritikk. Vi må sloss på måter som er forståelig og gir økt støtte.

Vi må ikke brenne bøker, rive statuer eller ikke se at vi alle er preget av den tiden vi lever i. Historien bør diskuteres og nyanseres. Men ikke fjernes. Så stopp dette tullet. Det kommer nye veier for vår tids helter og vi har plass til flere statuer.

Det er autoritære ledere, nazister, fascister, stalinister og maoister som fjernet bilder, brente bøker, skrev om historien og rev statuer. Miljøpartiet De Grønne og deler av mine antirasistiske kamerater er i en tåke av kampvilje og identitetspolitikk i ferd med havne på feil side av historien," skriver Olav Sannes Vika.

Jonas Bals har et annet syn. Dette er en prinsipiell og viktig debatt, uavhengig av hva jeg selv måtte mene. Her er meningene delte. La debatten gå! Hva mener du?

Kommentarer   

0 #11 Akbar Grande 25-06-2020 09:08
Det som er tullete ( og historieløst) er å tro at man fjerner eller sensurer historien ved å rive ned noen statuer. Det er vel nærmere tvert imot.
0 #12 Øivind Kruse 25-06-2020 11:08
Statuer er ikke historie. Statuer er satt opp fordi vi ønsker å hedre noen i det offentlige rom. Vi fjerner ikke en del av historien ved å fjerne en statue, vi bare revurderer hvem vi ønsker å hedre på en slik måte. Jeg forsvarer ikke vandalisme mot statuer av Churchill, Holberg, Christian IV, m.fl., men vi må kunne ta en åpen debatt om hvem vi i dag mener fortjener å stå på sokkel. Ukritisk konservering av alle statuer er like misforstått som hærverk.
0 #13 Leif Olav Støle 25-06-2020 11:34
Hvor mange statuer ser vi av Hitler i Tyskland? Statuer av diktatorer som felles rives ned under revolusjoner.

Eg synes ikkje at det er greit å rive ned statuer i sinne. Når det er sagt synes eg at mange statuer, monumenter, bilder, etc hører hjemme på museum med kontekst og ikkje ute som en hyllest. Når stor samfunnet ikkje klarer å innse dette selv forstår eg at folk blir irriterte og ønsker å rive de ned, og eg tror ikkje at et leserbrev ville fått nok personer til å endre mening og gjennomslag for flytting.
0 #14 Everett Badmarch 27-06-2020 12:41
En bok blant mange på hylla og en av få statuer midt i byen er to helt forskjellige ting. Bøker kan man velge å lese eller ikke, statuer opptar plass i det offentlig rom som påminnelse av det fellesskapet synes er viktig å hylle fra fortiden.
0 #15 Daniel E Schmickl 27-06-2020 12:43
Jeg tror vi bør se på de enkelte sakene. Personlig synes jeg det er komplisert. I Sverige snakkes det om å fjerne Carl von Linne, rasist ja vist men en produkt av sin tid, noe vi må lære av. Siden har du en mann i USA som kjøpte slaver og brukte som laboratorirotte r, ser ikke hvorfor det skal stå en statue av han. Mye fremskritt kom fra nazilegene men neppe noe som ville ta strid for å lage en statue. Men skal man fjerne alle som hadde nazisympatier eller aktive deltakere i eugenikken så har vi plutselig mye plass på gater g torg. Kanskje det hadde vært bra. Historie er bare et punkt som er i bevegelse.
0 #16 Tove Vesla Gjæver Pedersen 27-06-2020 12:45
Fortida må ikke glemmes, derfor må ikke noen bøker, statuer eller annet forsvinne!
0 #17 May-Kristin Ensrud 29-06-2020 08:56
Man glemmer ikke historien fordi om man tar ned et par statuer av pompøse menn som ikke lenger er relevante eller ærefulle. Det er veldig mange gjennom historien som hverken fikk særlig plass i bøkene eller ble satt på sokkel. Kanskje på tide å ære dem?
0 #18 Tormod Bakke 29-06-2020 10:50
Svaret er ja, det bør vi gjøre. Hver generasjon har rett til det. Og undertrykkerne fra tidligere tider bør ikke stå med statuer på hedersplasser i det offentlig. For da fortsetter vi undertrykkelsen . Putt dem på et museum til skrekk og avsky. På linje med Holocaust- og Auswitch-marker ingen.
0 #19 Ketil Tjøm 30-06-2020 17:27
Vel, dumskapen begynte med sensur av Pippi Langstrømpe og Torbjørn Egner. Takk til de politisk korrekte fjols.
0 #20 Gunnel Edfeldt 12-07-2020 07:56
Dette blir bare tullete. Statuene har sin historie. Og hva i huleste oppnår en med dette!

Legg til kommentar