Annet

Skal vi fjerne bilder, brenne bøker, skrive om historien og rive statuer?

Skal vi fjerne bilder, brenne bøker, skrive om historien og rive statuer?

Olav Sannes Vika er klar:

"Jeg har demonstrert mot nynazister på 80 tallet. Blokkert Shell-stasjoner og delt ut rødt kort til fotballforbundet i kampen mot apartheid i Sør Afrika. Snudd ryggen til Myrdal og jaget Odins soldater.

Jeg erkjenner og bekjemper hverdagsrasisme, og at folk ut fra hudfarge og navn blir diskriminert i arbeids- og boligmarkedet. Strukturell diskriminering skjer både ut fra kjønn og rase/etnisitet. Jeg oppdager stadig nye fordommer i meg selv og veit at identitet og folks opplevelse av diskriminering skal bekreftes. Jeg er et produkt av min tid.

Jeg vil ha flere statuer av og gatenavn av kvinner, arbeidere som dro til Spania og fra ulike etniske grupper. Men skal vi vinne folks hjerter og hoder i kampen mot rasisme, diskriminering og undertrykking må vi være konkrete og relevante i vår kritikk. Vi må sloss på måter som er forståelig og gir økt støtte.

Vi må ikke brenne bøker, rive statuer eller ikke se at vi alle er preget av den tiden vi lever i. Historien bør diskuteres og nyanseres. Men ikke fjernes. Så stopp dette tullet. Det kommer nye veier for vår tids helter og vi har plass til flere statuer.

Det er autoritære ledere, nazister, fascister, stalinister og maoister som fjernet bilder, brente bøker, skrev om historien og rev statuer. Miljøpartiet De Grønne og deler av mine antirasistiske kamerater er i en tåke av kampvilje og identitetspolitikk i ferd med havne på feil side av historien," skriver Olav Sannes Vika.

Jonas Bals har et annet syn. Dette er en prinsipiell og viktig debatt, uavhengig av hva jeg selv måtte mene. Her er meningene delte. La debatten gå! Hva mener du?