Annet

Hurra for fargeklattene

Hurra for fargeklattene

Det er fargeklattene som bringer oss framfor. De som tør å tenke utenfor boksen og ikke alltid er helt forutsigbare. Som utfordrer der de fleste vil si at svaret ligger i partiprogrammene. Ja, som kanskje endog kan si at akkurat her er fortidas (programmenes) svar foreldet og ikke framtidsrettet nok i forhold til den kunnskap og de utfordringer vi i dag møter.

Fargeklattene er ofte sand i maskineriet for partistrategene og taktikerne.

Men demokratiet trenger motkreftene. De som ikke nødvendigvis marsjerer i takt når «the establishment» mobiliserer. Dersom Arbeiderpartiet ikke hadde hatt noen fremtredende EF-motstandere, så burde partiet ha skaffet seg noen, sa Einar Gerhardsen i sin tid.

Vi står overfor nominasjonsprosesser i partiene. Vi har stortingsvalg i 2021. Har de som ikke er helt mainstream en sjans? De som kanskje har annen sosial bakgrunn, annet nettverk og andre referanser enn partielitene? Som kanskje ikke er en del av «forhandlingene» på bøttekottet, men som allikevel er mer representative enn de fleste.

Fargeklatter finnes i de fleste partier, men la meg nevne 3 stortingsfolk:

Arbeiderpartiets Jan Bøhler er jordnær, godt forankret i grunnplanet i Groruddalen. Gir av hele seg selv enten det er i politikken, idretten eller musikken. Han sloss også der partiet hans svikter: som nedleggelsen av Ullevål sykehus.

Venstres Abid Raja har en krevende oppvekst som gjør at vi nok kan regne han som et løvetann-barn. Han har ­- heldigvis - ennå ikke lært seg politikerspråket. Han framstår som direkte og ærlig, og snubler rett som det er.

Høyres Michael Tetzschner har sterke meninger, og er tydelig på dem også der partiet hans mener noe annet. Svært kritisk (mildt sagt) til byparlamentarisme i Oslo, sloss for åpenhet og ikke minst: uenig med regjeringen ved at han vil beholde, og bygge ut, Ullevål sykehus.

Ved stortingsvalg velger vi partier, og personstemmer er uten betydning.  Partiene til Jan Bøhler, Abid Raja og Michael Tetzschner får ikke min stemme. Mitt valg er selvsagt SV.

Men jeg heier på fargeklatter og dem som ikke er helt A4, uansett partipolitisk ståsted.Også om jeg er uenig i deres budskap.

Per Fugelli sa ofte: Ta vare på flokken din. Eller som jeg vil si: Fargeklatter er også lojale til laget og flokken sin.

Kommentarer   

+1 #1 Ola Bog 07-07-2020 06:11
Fargeklattene Bøhler og Tetzchner...
Hvilke farger tenker du på...
#2 Unni Fonneland 07-07-2020 07:51
Jeg heier på de kontroversielle , som tør å gå ut over partigrenser. Som står for noe selv om det er på tvers av mainstreem. Politisk «koldtbord» lyder interessant!
#3 André Oktay Dahl 09-07-2020 20:12
Du skriver mange bra ting. Inkludert om hva slags mennesker vi trenger i politikk og ledelse.

Av de tre du nevner, så vil jeg trekke frem min tidligere kollega Jan. Selv om jeg halvveis kunne "drept" ham innimellom, så gjenkjenner jeg ekte mennesker som VIL noe og er der for folk. Med eller uten treningsshorts. Skulle jeg vært sammen med noen i krigen så er faktisk han nesten den eneste jeg kunne ha tenkt på.

Jeg kunne halvveis "drept" Jan Bøhler da vi begge satt i justiskomiteen. Når han feks. kom joggende for sent til diverse event og den pent kledde Høyre-Dahl måtte steppe inn.

Men han er er et symbol på en utdøende rase som alle partier bør verne om.
#4 Tone Margit Bjåland 09-07-2020 20:14
Viktig og fine ord frå deg Ivar, det er visdom, raushet og klokskap i det du seier her. Det treng både høgre og venstresida meir av.
#5 Dag Endal 09-07-2020 20:15
Så godt sagt. Og da bør det også sies at du er en av samme slaget. Takk og pris.
#6 Trond Brækhus 11-07-2020 11:29
Ivar Johansen, raus kanon frå SV, hyller politikkens fargeklattar. Skulle eg lagt til ein fjerde fargeklatt, ved sida av AbidRaja, Jan Bøhler og Michael Tetzschner måtte det blitt Ivar Johansen sjøl. Det er viktig å ha evne til å heve seg over partipolitiske stridigheter og tenke stort og samlande.

You have no rights to post comments