Annet

Kafka-lignende digitalt utenforskap

Kafka-lignende digitalt utenforskap

"Det går rundt hundre uføretrygdede mennesker rundt i Oslo som ikke har tilgang til pengene sine lenger, og må tigge eller ty til kriminalitet og/eller prostitusjon for å overleve på grunn av dette "alltid tilgjengelige" samfunnet vårt. Fra 1. september utbetales ikke lenger kontanter fra noen bank til denne gruppa, og har du ikke ID får du ikke verken bankkort, kodebrikke eller opprettet noen konto.  

Dette høres jo ikke all verden ut, men har du ikke PC eller telefon får du ikke laget passavtale, for det må gjøres på nett. For så å få bestilt pass må du ha med noen som kan identifisere deg, pluss at det koster penger - de pengene du ikke får ut.  

Så må du i banken for å skanne passet. Da må du først anmode om avtale på bankens nettside (på den PC-en du ikke har), og vente til de ringer deg opp (på telefonen du ikke har.) Hvis du skal få hjelp med å ordne avtalen for deg, må dere altså kommunisere tett over flere dager enten ved oppmøte eller via andre - for du har jo ikke telefon.  

Deretter må du møte presis i banken, og skal du gjøre noe annet enn å skanne passet, henvises du til å gjøre det på nett i stedet(!)  

Det er flere organisasjoner i byen som forsøker så godt vi kan å hjelpe hver enkelt med dette, men det er altså nær umulig! Visste du for eksempel at hvis du identifiserte deg med førerkort i stedet for pass til kontoen du opprettet i 1892 en gang, så får du ikke tilgang til den igjen før du har forevist pass? Og at bankene fant ut at de skulle begynne en streng praksis rundt dette samtidig som de avsluttet muligheten for kontante utbetalinger?" skriver sosionom Liv Langberg ved Kirkens Bymisjons rustiltak 24SJU.

Kan godt være det formelle regelverk åpner for noe større smidighet, men i så fall erfarer Bymisjonen at det ikke er samsvar mellom teori og praksis. Og kanskje byens mest utslåtte også møter en negativ forskjellsbehandling. Hva er andres erfaringer?

Det handler om utenforskap. Digitalt utenforskap.

To linker som gir mer info, Journalen og Dagens Næringsliv. I artikkelen i DN ser det ut som om de tenker at eneste problemstilling er at noen mangler konto, og får utbetalt penger på giro. De som omtales i teksten over har konto, men mangler bankkort, ID - og i stor grad et sted å bo, altså en adresse. Derfor ville heller ikke overgang til giro vært noen løsning for denne gruppa.

Kommentarer   

#1 Unni Fonneland 07-11-2020 09:14
Dette er en brutalisering vi opplever på svært mange områder i samfunnet vårt. Selv oppegående og velfungerende mennesker kan få alvorlig trøbbel, eller miste tilgang til goder vi tidligere tok som en selvfølge, pga den nesten religiøse dyrkingen av det digitale.
-1 #2 May Kristin Ensrud 07-11-2020 10:04
Takk for info, men er ikke førerkort gyldig legitimasjon? Hun skriver :»Visste du for eksempel at hvis du identifiserte deg med førerkort i stedet for pass til kontoen du opprettet i 1892 en gang, så får du ikke tilgang til den igjen før du har forevist pass? Og at bankene fant ut at de skulle begynne en streng praksis rundt dette samtidig som de avsluttet muligheten for kontante utbetalinger?" skriver sosionom Liv Langberg ved Kirkens Bymisjons rustiltak 24SJU. «. Finanstilsynet er av annen oppfatning: finanstilsynet.no/.../...
#3 Leva Zigure Rise 07-11-2020 12:16
Det er også en god del butikker og kafeer som ikke lenger tar kontanter pga korona. Også dette bidrar til utenforskap. Alle skal ha bankkort og penger på konto. Bare det å sende ut barna for å kjøpe pizza eller kakao er blitt vanskelig uten bankkort. Viktig at slike ting synliggjøres og at det gjøres noe for å unngå utenforskap.
#4 Signe Elisabeth Kvale 07-11-2020 12:33
Jeg erfarer at bare det å få tak i NAV for ungdom som HAR en telefon også er kjempevanskelig . Spesielt hvis du også sliter med språk. Da er du helt avhengig av hjelp.
#5 Per oddvar Anderson 07-11-2020 13:24
Butikker kan ikke pga. Coronasituasjon en, nekte å ta i mot kontant beetaling, i såfall må sentrslbanklove n endres, det d8gitale samfunnet har gjort livet vanskelig for mange, er ikke så mange årene siden jeg begynte i jobb, da fikk vi lønna utbetalt i kontanter, før den tid huskerkan jeg huske at jeg og min mor tok bussen ned til sentrum, for å gå innom trygdekontoret å hente ut barnetrygden da s9m nå cash is king
#6 Kristin Elise Jakhelln 07-11-2020 13:54
Fy for skam! Utrolig frekt! Også lettere tilbakestående og også eldre kan slite nå. Mange har problemer med slike ting.
#7 Cassandra Nordheim 07-11-2020 16:58
Var det ikke et innlegg her igår om en som ikke fikk orden på kort for en gammel slektning? Det at samfunnet digitaliseres mer og mer gjør livet vanskelig for de som ikke har all verdens teknisk innsikt. Og de samme menneskene som sliter med overgangen til teknologien er gjerne de som er mest i faresonen for å svindles.

Jeg kjenner flere som ikke har legitimasjon lenger etter at det ble slutt på bankkort med id. Har man ikke pass eller førerkort er det vanskelig. Det er heller ikke mulig å opprette nettbank uten å ha pass. Mange eldre fikk panikk når det ble krav om å legitimere seg med pass i banken ellers ble kontoen sperret. Min krets av personer er helt andre enn disse 100 i Oslo, så problemet er absolutt reelt.
+1 #8 Rolf Solvang 07-11-2020 18:27
Postkontorene pleide være mye flinkere enn bankene å ta vare på folk og gi dem identitetspapir er (legitimasjonsk ort), men nå er det nesten ingen postkontor igjen for snart er det bare Oslo og Longyearbyen som får beholde postkontorene sine.
+1 #9 Ingebjørg Børsheim 07-11-2020 20:37
Dette er dessverre ikke nytt! Det må gå an å lage nye måter å identifisere seg på, ved hjelp av ny teknologi, f.eks fingeravtrykk mm. Håper noen ingeniører kan bidra til dette!
#10 Marte 08-11-2020 16:33
Jeg har adhd blant annet. Det er vanlig for meg å miste mobil etc ute. I økonomisk krisesituasjon fikk jeg smake på hvordan Norge behandler folk. Var midt i en flytting hvor folkeregisteret adresse var uklart. NAV sa bare, vi kan ikke hjelpe deg, du er ikke folkeregisteret her eller der.. ikke hadde jeg mobil eller noe digital så det var håpløst... kunne ikke bestille sim kort før folkeregisteret adresse var ordnet... folkeregisteret adresse, sim kort, bank id og digital verktøy er minimum for å delta i samfunnet her. Etter denne smellen har jeg prioritert å spare til kjøp av digital verktøy ...i corona er dette 20x verre
#11 Ivar J 08-11-2020 22:04
To linker som gir mer info.
journalen.oslomet.no/.../...
dnb.no/.../...

I artikkelen om utsettelse i to mnd ser det ut som om de tenker at eneste problemstiling er at noen mangler konto, og får utbetalt penger på giro. De som omtales i innlegget har konto, men mangler bankkort, ID - og i stor grad et sted å bo, altså en adresse. Derfor ville heller ikke overgang til giro vært noen løsning for denne gruppa.
#12 Line Møller 08-11-2020 22:22
I tillegg har DNB sagt opp avtale med posten, slik at giroer ikke lenger kan brukes der.
Altså får du en giro- utbetaling, og ikke har konto i banken, får du ikke ut pengene dine.
Dette går mest utover de som ikke har norsk personnummer, eller pass, og da heller ikke har lov til å få konto i banken.
#13 Elin Kristiansen 10-11-2020 06:26
Dette er totalt ignorant og ufølsomt, og veldig stygt. Tenk den fortvilelsen!
Jeg vet bittelitt om det, siden min multifunksjonsh emmede datter Yngvild Strøm ikke får digital ID. Det var mer en nok erfaring bare det, og stjal dager av mitt liv.
#14 Gry Signy Lychen 11-11-2020 09:25
Folk uten pass og adresse mister også andre sosiale og helserettighete r vi alle tar som selvfølge. Rett til fastlege og arbeid. En står igjen med stemmerett i regjeringsvalg men så mangler du idkort og får ikke stemt.
Du blir registrert ut og utvandret fra alle systemer selv om du aldri har forlatt landet. Ikke fint å være papirløs i Norge.
#15 Eivind Daljord 12-03-2021 18:55
Dette er et jævla problem som skulle vært lov bestemt, bare man er "svarte" listet på Brønnøysund altså ikke kredittverdig så kan man ikke få en bank konto eller forsikre en bil?? dette er helt høl i hue! ALLE menesker skal kunne ha en bank konto kan ikke skjønne hva som er problemet med at en ikke er kredittverdig skal ha noe å si?

You have no rights to post comments