Annet

Kafka-lignende digitalt utenforskap

Kafka-lignende digitalt utenforskap

"Det går rundt hundre uføretrygdede mennesker rundt i Oslo som ikke har tilgang til pengene sine lenger, og må tigge eller ty til kriminalitet og/eller prostitusjon for å overleve på grunn av dette "alltid tilgjengelige" samfunnet vårt. Fra 1. september utbetales ikke lenger kontanter fra noen bank til denne gruppa, og har du ikke ID får du ikke verken bankkort, kodebrikke eller opprettet noen konto.  

Dette høres jo ikke all verden ut, men har du ikke PC eller telefon får du ikke laget passavtale, for det må gjøres på nett. For så å få bestilt pass må du ha med noen som kan identifisere deg, pluss at det koster penger - de pengene du ikke får ut.  

Så må du i banken for å skanne passet. Da må du først anmode om avtale på bankens nettside (på den PC-en du ikke har), og vente til de ringer deg opp (på telefonen du ikke har.) Hvis du skal få hjelp med å ordne avtalen for deg, må dere altså kommunisere tett over flere dager enten ved oppmøte eller via andre - for du har jo ikke telefon.  

Deretter må du møte presis i banken, og skal du gjøre noe annet enn å skanne passet, henvises du til å gjøre det på nett i stedet(!)  

Det er flere organisasjoner i byen som forsøker så godt vi kan å hjelpe hver enkelt med dette, men det er altså nær umulig! Visste du for eksempel at hvis du identifiserte deg med førerkort i stedet for pass til kontoen du opprettet i 1892 en gang, så får du ikke tilgang til den igjen før du har forevist pass? Og at bankene fant ut at de skulle begynne en streng praksis rundt dette samtidig som de avsluttet muligheten for kontante utbetalinger?" skriver sosionom Liv Langberg ved Kirkens Bymisjons rustiltak 24SJU.

Kan godt være det formelle regelverk åpner for noe større smidighet, men i så fall erfarer Bymisjonen at det ikke er samsvar mellom teori og praksis. Og kanskje byens mest utslåtte også møter en negativ forskjellsbehandling. Hva er andres erfaringer?

Det handler om utenforskap. Digitalt utenforskap.

To linker som gir mer info, Journalen og Dagens Næringsliv. I artikkelen i DN ser det ut som om de tenker at eneste problemstilling er at noen mangler konto, og får utbetalt penger på giro. De som omtales i teksten over har konto, men mangler bankkort, ID - og i stor grad et sted å bo, altså en adresse. Derfor ville heller ikke overgang til giro vært noen løsning for denne gruppa.

Kommentarer   

0 #11 Ivar J 08-11-2020 22:04
To linker som gir mer info.
journalen.oslomet.no/.../...
dnb.no/.../...

I artikkelen om utsettelse i to mnd ser det ut som om de tenker at eneste problemstiling er at noen mangler konto, og får utbetalt penger på giro. De som omtales i innlegget har konto, men mangler bankkort, ID - og i stor grad et sted å bo, altså en adresse. Derfor ville heller ikke overgang til giro vært noen løsning for denne gruppa.
0 #12 Line Møller 08-11-2020 22:22
I tillegg har DNB sagt opp avtale med posten, slik at giroer ikke lenger kan brukes der.
Altså får du en giro- utbetaling, og ikke har konto i banken, får du ikke ut pengene dine.
Dette går mest utover de som ikke har norsk personnummer, eller pass, og da heller ikke har lov til å få konto i banken.
0 #13 Elin Kristiansen 10-11-2020 06:26
Dette er totalt ignorant og ufølsomt, og veldig stygt. Tenk den fortvilelsen!
Jeg vet bittelitt om det, siden min multifunksjonsh emmede datter Yngvild Strøm ikke får digital ID. Det var mer en nok erfaring bare det, og stjal dager av mitt liv.
0 #14 Gry Signy Lychen 11-11-2020 09:25
Folk uten pass og adresse mister også andre sosiale og helserettighete r vi alle tar som selvfølge. Rett til fastlege og arbeid. En står igjen med stemmerett i regjeringsvalg men så mangler du idkort og får ikke stemt.
Du blir registrert ut og utvandret fra alle systemer selv om du aldri har forlatt landet. Ikke fint å være papirløs i Norge.
0 #15 Eivind Daljord 12-03-2021 18:55
Dette er et jævla problem som skulle vært lov bestemt, bare man er "svarte" listet på Brønnøysund altså ikke kredittverdig så kan man ikke få en bank konto eller forsikre en bil?? dette er helt høl i hue! ALLE menesker skal kunne ha en bank konto kan ikke skjønne hva som er problemet med at en ikke er kredittverdig skal ha noe å si?

Legg til kommentar