Annet

Privat forslag fra Ola Elvestuen (V) om å avvikle og fjerne ”bredbåndskatten” i Oslo kommune

Først bare til språkbruk, ordfører. Venstre mener det er ”skatt” når kommunen tar seg betalt for utleie av kommunal grunn, og Venstre mener vel det da også når kommunen tar betalt for andre kommunale tjenester. Jeg venter derfor med spenning på forslag fra Venstre som med like sterk entusiasme vil avvikle for eksempel det Venstre kan omtale som TT-skatten eller hjemmehjelpsskatten., sa Ivar Johansen bl.a. i bystyret når Venstres forslag om fritak for IT-selskaper for betaling av leie av kommunal grunn til nedlegging av bredbåndskabler.

Oslo bystyre 27. febr 2008
Ivar Johansen, SV

Sak 58 Privat forslag fra Ola Elvestuen (V) om å avvikle og fjerne ”bredbåndskatten” i Oslo kommune

Først bare til språkbruk, ordfører. Venstre mener det er ”skatt” når kommunen tar seg betalt for utleie av kommunal grunn, og Venstre mener vel det da også når kommunen tar betalt for andre kommunale tjenester. Jeg venter derfor med spenning på forslag fra Venstre som med like sterk entusiasme vil avvikle for eksempel det Venstre kan omtale som TT-skatten eller hjemmehjelpsskatten.

Fra SVs side merker vi oss at Høyre/Fr.P-byrådet av hensyn til forsvarlig utredning har bedt om noe lenger tid på å utrede saken, for å se helhetlig på dette i forhold til likebehandling av teknologi og bransjer, og ikke minst; hva med alt det andre som kommersielle aktører ønsker å legge i bakken på kommunal grunn.

Det er underlig at det borgerlige bystyreflertallet ikke forholder seg til det faktum at det foreligger ulike overføringsteknologier for bredbånd, som fiber, xDSL, radioaksess, satellitt og kabel-TV. Et vedtak om at kommunen ikke skal kreve inn leie for ”IKT-kabler i kommunal grunn” vil forskjellsbehandle de forskjellige deler av IKT-bransjen, avhengig av hvorvidt de bruker teknologi over eller under bakken. Den som graver ned en kabel i kommunal grunn får offentlig subsidie-støtte av kommunen, mens den som for eksempel setter opp basestasjon for bredbånd på en kommunal gård ikke kan nyte godt av samme subsidiering. Det er underlig at borgerlige partier som ellers er opptatt av konkurranse og marked aktivt fremmer vedtak i bystyret som legger opp til en slik konkurransevridning. Kommunens juridiske rådgivere sier da også at mye tilsier at dette vil være en forskjellsbehandling av deler av en bransje som vil være i strid med EØS-avtalens art. 61 om forbud mot offentlig støtte.

Men, ordfører, SV er entusiastisk for ethvert initiativ som bringer bredbåndteknologi ut til folket. Derfor har SV her bystyret tatt initiativ til, og fått flertall for, at Oslo kommune skal utrede mulighet for gratis bredbånd for alle i Oslo sentrum.

SV har – sammen med Arbeiderpartiet - fremmet forslag om at byrådet får noe bedre tid, slik at byrådet får mulighet til å fremme den varslede prinsippsak. Det er – eller var - fortsatt vårt standpunkt.

Men, naturligvis, når dette forslaget falt vil SV selvsagt stemme for flertallsforslaget fra finanskomiteen, ut fra at dette trolig vil øke tilgjengeligheten og kan redusere kostnadene for bredbåndtjenester for byens innbyggere. Men vi tror konsekvensen av dette, av hensyn til EØS-avtalens konkurranseregler, vil bli at bystyret senere blir tvunget til å vedta tilsvarende offentlig subsidiering også av annen bredbåndsteknologis bruk av kommunal eiendom.

Og, det er en grei konsekvens for oss.

You have no rights to post comments