Annet

Etiske regler for ansatte i Oslo kommune

Det er Byrådet som er bystyrets gjennomføringsorgan. Det hjelper lite at vi på ny vedtar flotte etiske regler for kommunalt ansatte, dersom byrådet ikke har tilstrekkelig evne til å sette disse ut i livet. Etiske regelverk og betryggende rutiner rundt innkjøp er særs viktig, og har med hvordan vi forvalter fellesskapets verdier på. Det har også med kommunens anseelse å gjøre. Fra SVs side er beskjeden til byrådet klar; byrådets gjennomføringsevne på dette må skjerpes betydelig, og saksområdet må ha høyere prioritet, sa Ivar Johansen da bystyret behandlet etiske regler for kommunens ansatte.

Oslo Bystyre 14. november 2007
Ivar Johansen, SV

Sak 392 Etiske regler for ansatte i Oslo kommune

Ordfører,

I samband med de aktuelle korrupsjonssaker har byrådet, finanskomiteen og bystyret gjort en stor jobb i forhold til å etablere rutiner og regler for å forebygge korrupsjon og mislighold.

Utarbeidelsen av de foreslåtte endringer av de etiske regler har skjedd i forkant av bystyrets behandling av korrupsjonssakene, og reglene fanger derfor ikke opp de endringer og tiltak bystyret har ønsket.
Fra SVs side ser vi det derfor nå naturlig i hovedsak å vedta reglene, slik nå foreligger. Men med en beskjed til byrådet om snarest mulig å foreta en revisjon i tråd med de beskjeder bystyret har gitt om endringer og tilpasninger.

Så er det jo slik at det ikke er noe hovedproblem at Oslo kommune har for få regler og instrukser for å forebygge mislighold eller sikre at kommunens virksomheter har en høy etisk standard. Problemet er etterlevelsen av de vi allerede har.

Bystyret behandlet for et par år siden en forvaltningsrevisjonsrapport fra Kommunerevisjon rettet mot etiske normer og regler knyttet til økonomiforvaltning. Formålet med revisjonens undersøkelse var å se på om Oslo kommunes etiske normer og regler er kjent for de ansatte.

Kommunerevisjonens konklusjon var svært lite oppløftende: flesteparten av de utvalgte virksomhetene hadde ikke gjennomført konkrete tiltak for å gjøre Oslo kommunes etiske normer kjent for de ansatte, eller hatt systematisk fokus på etiske problemstillinger.

Jeg husker også at Kommuneadvokaten tilsvarende har understreket at det har gått svært treigt med å implementere bystyrets vedtatte juridiske strategi. Tilsvarende påpeker Kommunerevisjonen gang etter gang at anbuds- og innkjøpsregler ikke følges.

Det er Byrådet som er bystyrets gjennomføringsorgan. Det hjelper lite at vi på ny vedtar flotte etiske regler for kommunalt ansatte, dersom byrådet ikke har tilstrekkelig evne til å sette disse ut i livet. Etiske regelverk og betryggende rutiner rundt innkjøp er særs viktig, og har med hvordan vi forvalter fellesskapets verdier på. Det har også med kommunens anseelse å gjøre.

Fra SVs side er beskjeden til byrådet klar; byrådets gjennomføringsevne på dette må skjerpes betydelig, og saksområdet må ha høyere prioritet.

You have no rights to post comments