Annet

Innbyggerinitiativ – Lokale individuelle lønnstillegg for lærerne i Osloskolen

For at lønnstillegg skal virke som motivasjon må den være forutsigbar. Kriteriene bør være kjente, og lønnstillegg som gis må være begrunnede og etterprøvbare. Hvis ingen på skolen skjønner hvorfor den ene har fått lønnstillegg framfor den andre, og dermed hva som kreves av deg for å få tillegg, blir dette uten mål og mening. Trynetillegg er et særs lite egnet motivasjonssystem, sa Ivar Johansen bl.a. da bystyret behandlet innbyggerinitiativet vedrørende lokale individuelle lønnstillegg for lærerne i Osloskolen.

Oslo Bystyre 29. aug. 2007
Ivar Johansen, SV

Sak 277 Innbyggerinitiativ – Lokale individuelle lønnstillegg for lærerne i Osloskolen

Ordfører
Jeg synes initiativtakerne til dette innbyggerinitiativet gir god begrunnelse for hvorfor individuell lokal lønn er et problem:

- Tar fokuset bort fra hovedoppgaven – som er undervisning
- Svekker motivasjon og initiativ
- Undergraver samarbeid og temaorganisering

For at lønnstillegg skal virke som motivasjon må den være forutsigbar. Kriteriene bør være kjente, og lønnstillegg som gis må være begrunnede og etterprøvbare. Hvis ingen på skolen skjønner hvorfor den ene har fått lønnstillegg framfor den andre, og dermed hva som kreves av deg for å få tillegg, blir dette uten mål og mening. Trynetillegg er et særs lite egnet motivasjonssystem.

BI-professor Bård Kuvaas har understreket at fastlønn er det lønnsystem som er best. At du får høyere fastlønn enn dine kolleger får deg til å føle deg verdsatt, og gir organisasjonen signal om at de har tro på deg også framover. Fastlønn gir den enkelte en indre motivasjon, som øker arbeidsinnsatsen. Arbeidstakerorganisasjonene og Oslo kommune har de siste årene vært enige om retningslinjer for de lokale forhandlinger, og at det bare ”i særlige tilfeller gis personlige opprykk”. Det som partene altså har vært enige om bare skal skje i særlige tilfeller, er i Utdanningsetaten gjort til hovedregel.Innstillingen fra finanskomiteen er krystallklar. En enstemmig finanskomite støtter forslaget om at arbeidstakere i Utdanningsetaten ikke skal særbehandles eller forskjellsbehandles i forhold til de retningslinjer for lokale forhandlinger som partene blir enige om.

Lønnstillegg må gis for funksjoner skolen har behov for.

Finanskomiteens flertall SV, Ap og Kr.F. understreker at målsettingen for lønnspolitikken er å beholde og rekruttere kvalifisert personell og i den utstrekning en skal benytte lokale tillegg skal dette være for å ivareta behov som å gi uttelling for videreutdannelse, behovet for å styrke spesielle fagområder eller som uttelling for å påta seg spesielle byrdefulle oppgaver.

Den enstemmige vedtakspunkt 2, kombinert med denne flertallsmerknaden, har som konsekvens at de særs uheldige og uforutsigbare trynetilleggene i Utdanningsetaten er en saga blott. Venstres forslag er derfor helt unødvendige og også mer utydelige enn det som foreligger fra finanskomiteen. Så har vi fra SVs side ønsket å feie all tvil til side ved også å oppheve bystyrevedtaket fra desember 2000, som jo alle bør være enig om har vært for bastant formulert – og som har gjort at vi har havnet ut i dette uføre. Jeg forstår at det er knyttet mye prestisje til det opprinnelige vedtaket, men vil oppfordre Venstre vårt forslag om at dette oppheves. Ved å oppheve vedtaket overlates lønnsforhandlinger til partene i arbeidslivet,- der det hører hjemme. Ikke som et resultat av kjappe benkeforslag i bystyret.

Oslolærerne kan med god grunn kan feire dagen med boller og brus.

You have no rights to post comments