Annet

Hva er likheten mellom Høyres Erling Lae og RVs Erling Folkvord ?

Hva er likheten mellom Høyres byrådsleder Erling Lae og RVs gruppeleder Erling Folkvord? spør SVs Ivar Johansen i et debatt-tilsvar til RVs Erling Folkvord i Akers Avis. Og han gir svaret: Begge anbefaler en resept for privatøkonomien og en annen for offentlig økonomi.



Hva er likheten mellom Høyres Erling Lae og RVs Erling Folkvord ?

Av Ivar Johansen, bystyremedlem og medlem av finanskomiteen for SV

Hva er likheten mellom Høyres byrådsleder Erling Lae og RVs gruppeleder Erling Folkvord?

Begge anbefaler en resept for privatøkonomien og en annen for offentlig økonomi.Høyre anbefaler – som rett er – at for de aller fleste i denne byen lønner det seg å investere i egen bolig. I stedet for å betale dyr husleie, tar mange klokelig opp lån for å – som man sier – betale til seg selv. Det er å investere i framtida.Høyres resept for Oslo kommunes økonomi er: selv unna kommunale eiendommer – også de kommunen selv trenger for egen drift. Skolene kan man i stedet leie tilbake. De fleste vil se at dette på sikt blir svært kostbart:

Noen profitører blir her kostbare mellomledd, og skor seg godt på kommunen.
RV-ere – og sikkert Erling Folkvord – følger i sitt privatliv den enkle læreregler: vi kan ikke bruke penger vi ikke har. Vi kan gjerne ønske lønnspålegg i jobben eller drømme om å vinne i Lotto, men pengene skal inn i bank eller i lommeboka før de kan brukes. Av og til er det lønnsomt å låne penger (for eksempel til å investere i bolig), men uansett må lånet innvilges før pengene kan brukes.RVs resept for Oslo kommunes økonomi er: skriv ut dekningsløse sjekker til kommunalt ansatte og byens innbyggere, i håp om at Staten vil komme som en reddende engel.

Men erfaring viser at Erna Solberg og hennes medsammensvorne ikke gir ved dørene. Oslo må føre en beinhard kamp med Staten og stortingsflertallet for å hindre at Oslo ikke får kutt i de statlige rammebevilgninger. I bystyrets siste møte skrev RV ut dekningsløse sjekker på 132,5 million kroner, sjekker RV ikke anviste dekning for. Monopol er et morsomt spill, men monopolpenger kan ikke deles ut til brukerne på sosialkontorene eller som lønn til kommunens ansatte. Det er respektløst overfor byens velgere slik å holde dem for narr.

Dette som et svar til Erling Folkvords angrep på meg i Akers Avis 18. juli hva gjelder SVs stemmegivning i Oslo bystyres siste møte hva gjelder regnskapsavslutning for året 2002. Budskapet mitt er at RV reelt sett ikke opererer med budsjetter, i den forstand at inntekter og utgifter skal gå i hop. Da blir en diskusjon mellom SV og RV om konkret stemmegivning i en budsjettsak lite fruktbar.

Kjørereglene for etater/bydelers budsjetter for 2002 ble vedtatt – enstemmig – av Oslo bystyre 12. desember 2001. RV stemte også for disse. Der het det at virksomheter som går med overskudd kan overføre dette til neste års budsjett (begrenset til 5 % av sitt totalbudsjett), men ved underskudd blir det tilsvarende. De må dekke underskudd selv, men begrenset til 5 % av sitt totalbudsjett. Jeg tror dette er klok budsjettpolitikk fordi det skaper ansvarliggjøring. Men bare dersom virksomhetene kan stole på at bystyret mener alvor.. SV er til å stole på.

Folkvords talloppsett for bydelenes underskudd er basert på at han ikke har skjønt de saker byrådet har lagt fram for bystyret. I byrådets tertialrapport (sak 178/2003) er det tydelig sagt at årsprognosen er inklusive de vedtak bystyret fattet i siste bystyremøte. Mao: bystyrets vedtak innebar ikke økt underskudd i bydelene i forhold til den foreliggende årsprognose.

SVs statsbudsjett på Stortinget ville gitt Oslo kommune 1,1 milliard i økte inntekter. Et SV/A-byråd ville i år gitt Groruddalsbydelene 22 millioner kroner mer til viktig velferdsproduksjon for bydelenes innbyggere. SV vil konsekvent sloss for økte rammer til Groruddalsbydelene i Oslo bystyre og jeg regner med at SV og RV her vil være allierte,- på tross av at jeg ser at Folkvord har startet en valgkamp hvor det er viktigere å fokusere på SV enn å få feid Høyrepolitikken ut av byrådskorridorene.

(Akers Avis 23. juli 2003)