Åpenhet

Byråkratiets irrganger

Oslo Venstres kommunevalgprogram for denne valgperioden har bl.a. denne målformulering: "Venstre ønsker å minske avstanden mellom politikerne og velgerne, mellom de som styrer og de som blir styrt." Foreldrene ved Huseby skole var fortvilet, og mente det var viktig å involvere byens politiske ledelse. Men skolebyrådens generelle beskjed tilbake var: Hold dere til den byråkratiske tjenestevei. "Du er sjefen", er et slagord Venstre benytter i sine valgkamper. Og sjefen er altså byens innbyggere. Byens skolebyråd bør da akseptere å ta imot appeller fra foreldre og innbyggere i denne byen som er i en fortvilet situasjon, og ikke overlate dem til de byråkratiske irrganger, skriver Ivar Johansen.

Byråkratiets irrganger

av Ivar Johansen, bystyremedlem i Oslo (SV)


Driftsstyret ved Huseby skole har fattet beslutning om sammenslåing av fire klasser fordi elevtallet for 1. klasse gikk under 85. Foreldrene ved skolen, representert ved FAU, er svært fortvilet fordi sammenslåing har store konsekvenser for 1.klassebarn som nå har fått trygghet og tilhørighet i en klasse. Særlig alvorlig kan det være for en hørselshemmet elev. Hun har hatt en vellykket integrering i en vanlig klasse fordi klassen bare har vært på 16 elvever. Konsekvensen av skolens beslutning kan bli at hun blir tvunget over i en døveskole.

. Foreldrene mente at skolebyråd Trine Skei Grande (Venstre) burde gripe inn i saken, og sendte 13. mai et brev til skolebyråden med anmodning om at hun overprøvde beslutningen.  Byråden instruerte sin stab om å sende følgende brev til Skoleetaten: "Vi viser til vedlagte brev av 13.05.2001 fra FAU ved Huseby skole. Byrådsavdeling for kultur og utdanning ber Skoleetaten informere FAU ved Huseby skole om at brevet må sendes tjenestevei."

Oslo Venstres kommunevalgprogram for denne valgperioden har noen gode målformuleringer på situasjoner som dette: "Venstre ønsker å minske avstanden mellom politikerne og velgerne, mellom de som styrer og de som blir styrt." Foreldrene var fortvilet, og mente det var viktig å involvere byens politiske ledelse. Men skolebyrådens generelle beskjed til byens foreldre er altså; ikke henvend dere til meg. Hold dere til den byråkratiske tjenestevei. "Du er sjefen", er et slagord Venstre benytter i sine valgkamper. Og sjefen er altså byens innbyggere. Byens skolebyråd bør da akseptere å ta imot appeller fra foreldre og innbyggere i denne byen som er i en fortvilet situasjon, og ikke overlate dem til de byråkratiske irrganger.

(Dagsavisen 12. juli 2001)