Åpenhet

Privat forslag fra Ola Elvestuen (V) vedrørende åpenhet og meroffentlighet i forvaltningen

Det er et viktig spørsmål Venstre har reiser. Om Oslo skal være en åpen by må vi få større samsvar mellom teori og praksis.
Venstre vil at de ansatte skal orienteres om sin rett til å gi faktaopplysninger fra eget arbeidsområde og til å uttale seg offentlig på egne vegne. Flott. Vi må få til en kulturendring. Svært mange kommunalt ansatte i denne kommunen føler (berettiget eller uberettiget) at vel kan du aller nådigst få lov til å ytre deg, men egentlig ser kommunes toppledere og mellomledere helst at du holder kjeft, sa Ivar Johansen da bystyret behandlet Venstres forslag.


Oslo bystyre 20. april 2005
Ivar Johansen, SV



Sak 94 Privat forslag fra Ola Elvestuen (V) vedrørende åpenhet og meroffentlighet i forvaltningen

Ordfører,

Det er et viktig spørsmål Venstre har reiser. Om Oslo skal være en åpen by må vi få større samsvar mellom teori og praksis.

Venstre vil at de ansatte skal orienteres om sin rett til å gi faktaopplysninger fra eget arbeidsområde og til å uttale seg offentlig på egne vegne. Flott. Vi må få til en kulturendring. Svært mange kommunalt ansatte i denne kommunen føler (berettiget eller uberettiget) at vel kan du aller nådigst få lov til å ytre deg, men egentlig ser kommunes toppledere og mellomledere helst at du holder kjeft.

En forutsetning for at ytringsfriheten skal bli reell er at det skapes et klima for åpenhet og deltakelse. Det betyr å flytte fokuset fra at ytringsfrihet er en rettighet, til at det oppmuntres til at kommunens medarbeidere aktivt deltar i den offentlige debatt, med basis i den kunnskap de har fra eget fag eller egen arbeidsplass. Det må skapes en kultur for at Osloskolens ansatte deltar i skoledebatten, og at barnevern og russektorens ansatte deltar i debatten om de vanskelige utfordringene vi står overfor. Vi trenger det tilfang av faktakunnskap som de ansatte kan bidra med.

Oslo kommune trenger også varslere. Ansatte som sier i fra om kritikkverdige forhold, etiske brudd og mulige ulovligheter i kommunen. Bare på den måten kan vi gripe fatt i forholdene, og sette inn korrigerende tiltak. Da blir det helt galt når ansatte som varsler ilegges tjenestepåtale. For å sitere fra en slik: ”Det legges til grunn at (han) uten å innhente tillatelse fra sine overordnede har uttalt seg kritisk til pressen om forholdene ved sin arbeidsplass, (…). Dette anses som brudd med den ansattes lojalitetsplikt overfor arbeidsgiver.” Hvis det forutsettes at en må innhente tillatelse fra sjefen for å kunne ytre seg blir den av begrenset verdi.

43 % av sykepleierne frykter sanksjoner dersom de ytrer seg offentlig om forhold av betydning for pasientens helse, og 52 % har fra en til fem ganger latt være å si i fra offentlig om kritikkverdige forhold som de mente hadde betydning for pasientenes helse. Og det er verre enn som så: De tør heller ikke varsle internt: 43 % av sykepleierne har latt være å si i fra internt om kritikkverdige forhold på egen arbeidsplass som er av betydning for pasientens helse. Undersøkelsen er nasjonal, men sikkert også relevant for Oslo. Det er denne kulturen vi må endre på.

Venstre ber om en egen sak til bystyret om at bydelenes budsjettkonferanser skal avholdes i bydelen, og at de skal være åpne for innbyggerne. SV har ikke behov for noen slik sak, i det vi forutsetter at bydelsutvalgene følger kommunelovens § 3.1. Vi ønsker maksimal åpenhet i bydelene og i den utstrekning det er møter eller konferanser hvor folkevalgte skal fatte beslutninger eller gi styringssignaler til administrasjonen skal disse møter være åpne.