Åpenhet

Professor Jakhelln: Tjenestepåtalen til barnevernsarbeiderne lovstridig

Professor Jakhelln: Tjenestepåtalen til barnevernsarbeiderne lovstridigProfessor i rettsvitenskap, Henning Jakhelln, er krystallklar på at Barne- og familieetaten ikke har lovhjemmel for den tjenestepåtale de har gitt de 4 tillitsvalgte som varslet Bystyrets helse- og sosialkomite:

"Taushetspliktsbestemmelsene er ikke absolutte, men avhengig av hva og til hvem det blir gitt opplysninger. Når det i lovforarbeidene til arbeidsmiljøloven er forutsatt at varslingsretten ikke må krenke taushetsplikten, bygger denne forutsetning på at taushetsplikten må respekteres, men bare så langt taushetsplikten rekker. I denne sammenheng er det bl.a. av interesse at barnevernslovens § 6-7 ( i tredje ledd) gjør unntak fra reglene om taushetsplikt for opplysninger til andre forvaltningsorganer "for å forebygge vesentlig fare for liv eller alvorlig skade for noens helse". Likedan er det i forvaltningslovens § 13 b nr. 2 gjort unntak for taushetsplikt for opplysninger knyttet til "oppfølgning og kontroll".

"Taushetspliktsbestemmelsene, så langt de rekker, er gitt av hensyn til de personer det gjelder - eksempelvis de iungdommer det her er tale om - og ikke for å beskytte vedkommende virksomhet mot overordnede instansers oppfølging av og tilsyn med at virksomheten er slik de skal være."

Les hele hans uttallelse her  (pdf-dokument, hvis problemer: høyreklikk og last ned til egen maskin)