Åpenhet

Blogg; - også i Oslo kommune

Blogg; - også i Oslo kommuneFor noen uker siden utfordret jeg Oslos etatssjefer: "Når går etatssjefene ut i bloggverdenen?".

Reaksjonene jeg fikk var av 3 typer:

- jeg har allerede en blogg (direktør for Kulturetaten Gro Balas): "Men av tekniske årsaker , så er den enveis og plassert på Kulturetatens intranettsider. Dette også fordi den har egne ansatte som viktigste målgruppe."

- den kommer i løpet av en uke (direktør Stein Olav Henrichsen for Munchmuseet): "Jeg går ut i blogg i løpet av uken i forbindelse med nytt museumsbygg."

- etatsdirektører skal ikke blogge (direktør Anne Sigrid Hamran for Havnevesenet): "Er det ryddig at etatsdirektører underlagt kommunaldirektører/byråd skal blogge som etatsdirektører?"

Trondheim og Bærum er av de kommuner har kommet lenger enn Oslo på dette. På Bærums sider gir Pål Hisand 3 gode grunner til at kommunene må ta i bruk sosiale medier:

- muliggjør likeverdig dialog og demokratier
- en ny måte å organisere arbeid og samarbeid på
- er en ny måte å refordele makt på

Blogg må da selvsagt ut av det lukkede rom (ikke en intranett-sak), det må åpnes for dialog (to-veis), og ikke minst: etatssjefer må tørre å komme ut av skapet. Etatssjefene selv og deres ansatte sitter med betydelig kunnskap og er en viktig premissleverandør til utvikling av byen. Den kan de ikke bare formidle oppover via de lukkede kanaler: tjenesteveien til kommunaldirektør og byråd. De er i jobben for å forvalte fellesskapsverdier og da må de også bidra tilbake ved dialog og åpenhet.

Kommentarer   

#1 Siri 14-02-2011 08:30
Anne Sigrid Hamran har helt tydelig glemt å oppdatere seg på informasjonspol itikken til Oslo kommune kurl.no/isXX
Hun burde kanskje særlig lese prinsipp 3, men det meste som står der er relevant og oppfordrer til blogging eller lignende type kommunikasjon ikke minst fra etatslederne!
#2 Ivar Christensen 14-02-2011 09:40
Selv Helse Sør-Østs mektige direktør, Bente Mikkelsen, har klart å lage en blogg nå fra 11.02. Da må i hvertfall ikke etatslederne i Oslo kommune være noe dårligere. Bente Mikkelsen skal lese igjennom og godkjenne kommentaren først, og det hun selv definerer som upassende blir ikke lagt ut og det sies heller ikke hvor lenge innleggene er åpne for kommentarer. Men det er i hvert falll en blogg. Se: bentemikkelsen.blogspot.com
#3 Kjetil Bjørnsrud, kommunikasjonsrådgiver, Bystyrets sekretariat 14-02-2011 10:18
Bystyrets sekretariat sin valgorganisasjo n vil mot høstens kommunestyreval g og valg til bydelsutvalg blogge om kommunens ikke-politiske arbeid med valg.

I bloggen vil direktøren for Bystyrets sekretariat og leder for valgorganisasjo nen blogge. Det vil også ledere for de ulike utførerenhetene (som materiell, logistikk, telling og godkjenning, kommunikasjon mv.) gjøre.

Det aller viktigste valgorganisasjo nen gjør mht informasjon og kommunikasjon er selvsagt å formidle faktainformasjo n om hvor, når og hvordan befolkningen skal stemme. I bloggen vil nok også dette komme frem, men her skal man først og fremst formidle hvordan valg «lages».

Hvorfor? Jo, fordi kunnskap, dialog og åpenhet skaper tillit.

Bloggen ligger på valgioslo.wordpress.com
#4 Kristin Røijen 14-02-2011 12:01
Helt enig i at vi bør delta i Web 2.0-saker!
Fagbibliotekare r har en masse å gjøre - for eksempel å forklare ting, eller gjøre avtaler.

Vi bruker mest vanlig mail, men det som BI har studert, er at deres bibliotek blir pepret med en masse spørsmål, sånn som: "Det er kaldt her", eller "Virker ikke persiennene"?, så slik passer til chat.

Andre ting krever bare avtaler - som er litt private. Men fellesting kan gjerne passe i blogger!

- Facebook har 2 problemer: 1. Saker blir borte. 2. Fb-redaksjonen tar bort organisasjoners sider i Facebook. Norsk bibliotekforeni ng hadde 10 000 "venner" da den brått ble nedlagt! Så nå må generalsekretær en der stå der med personlig navn! Noen bedre?
#5 Eddie Pedersen 15-02-2011 09:38
Hei
En liten kommentar: Det bør vel være opp til den enkelte å selv bestemme om man skal ha en blogg. Vi bør vel ikke ha bloggtvang heller? Noen må bruke tid på oppdateringer og vedlikehold av bloggen også.
#6 Ivar J 15-02-2011 09:59
Til Eddie:
Ja, men det er ikke et privatspørsmål i hvilken grad etater og etatsledere i Oslo kommune oppfyller Oslo kommunes informasjons- og kommunikasjonss trategi, jfr. Siris kommentar lenger oppe.

Vi skal ha en åpen, demokratisk og deltakende kommune. Kommunen (og dens ledere) er til for byens innbyggere, og i en åpen og demokratisk kommune skal etatene gjøre noe mer enn å sende synspunkter, informasjoner og forslag oppover i systemet, til kommunens toppledelse.

You have no rights to post comments