Åpenhet

Polirazzia mot politisk aktivistmiljø

Politiet i Oslo aksjonerte fredag formiddag mot det uavhengige nettstedet indymedia.no. Ansvarlige for nettstedet antar at politiet er ute etter spor etter flere dyrevernsaksjoner her i landet den siste tiden. Indymedia er et internasjonalt nettverk av medieorganisasjoner og journalister som tilbyr aktivistbasert, ikke-kommersiell nyhetsdekning. Indymedia kaller seg demokratisk nyhetskanal for en radikal, sann og lidenskapelig beskrivelse av virkeligheten."


Nå gjelder det at pressefolk ser det prinsipielle perspektivet: Tenk at en dyrevernaktivist har lagt inn et debattinnlegg/appell på debattsidene Dagbladet eller Aftenposten har på nettet. Politiet stiller opp i redaksjonslokalen, med en rettslig kjennelse og ber om å få kopiere alt de selv finner av interesse på avisens server.

Er det sannsynlig at politiet ville stilt opp i redaksjonslokalene til Dagbladet eller Aftenposten med ransakingsordre? Og ikke minst; ville avisene akseptert at politiet selv skulle få kopiere det de måtte ønske fra dataserverne? Men nettstedet Indymedia.no, og som har felles servere med bl.a. Blitz og RV, kan altså oppleve det. Politiet kopierer serverne i vilden sky, og tok med seg det de måtte ønske. Og her kan det bl.a. ligge logger som identifiserer alle som har besøkt Blitz eller RVs nettsider, bedt om informasjon o.l. Mange godbiter for Overvåkingspolitiet.


I 1983 startet Ikkevold-saken, og hvor politiet ved en tilsvarende aksjon tok med seg langt mer enn det som var relevant utfra selve saken og ransakingsordren. Bla. tok de med seg abonnentslistene til Ikkevold og medlemslista for organisasjonen Folkereisning mot Krig. Listene ble overlevert til Overvåkingspolitiet. Det ble et øåformidabelt bråk, og listene måtte bl.a.leveres tilbake. Nå kan altså politiet påny, under dekke av en dyrevernsaktivistsak,kartlegge et politisk aktivistmiljø på venstresida. Historien gjentar seg.

Les mer i Aftenposten