Åpenhet

Hemmelige Oslo: Lukkede møter, i strid med loven

Hemmelige Oslo: Lukke møter, i strid med lovenInvestor Christian Ringnes fikk møte byutviklingskomiteens medlemmer bak lukkede dører, i forkant av møtet der bystyret godkjente hans planer om skulpturpark på Ekeberg. Møteformen kalles deputasjon, som er en ordning hvor byens innbyggere kan fremme sitt syn i saker som skal behandles. Møteformen omfattes ikke av kommunelovens regler om møter i folkevalgte organ, mener Oslo kommune. Forretningsutvalgte, med ordfører Fabian Stang i spissen, vedtok: «Konfliktnivået i denne typen saker er til tider svært høyt, og det bør være mulighet for fri tale, uten forstyrrelser dersom parten ønsker det selv».

Jeg er uenig i dette hemmeligholdet, og ukeavisa Kommunal Rapport refererer meg slik:

"Oslo kommunes praksis kan ikke være annet enn lovstridig, mener én av åpenhetsforkjemperne i Oslo, Ivar Johansen (SV). – Når et brev kommer til kommunen, er det ikke opp til avsenderen om det skal være offentlig eller ikke. Det kan ikke være noen forskjell på dette og møter i folkevalgte organer, sier Johansen.

Han beskriver det som uheldig at opplysninger gis i det skjulte, og kan ikke huske at lignende lukking av deputasjoner har skjedd tidligere i Oslo-politikken.

– Én av mine kjepphester er at de opplysningene folkevalgte baserer sine beslutninger på, må være gjenstand for en offentlig kontroll. Kanskje kom Ringnes med opplysninger under møtet som andre ville kunne bestride?"