Åpenhet

Bystyret vil ha lukkede styremøter i kommunale foretak

Bystyret vil ha lukkede styremøter i kommunale foretak"Statsminister Jens Stoltenberg var krystallklar i hvordan vi skulle møte massemorderen fra Utøya og regjeringskvartalet. I sin tale i Oslo domkirke 24. juli sa han, og han sa det i mange andre anledninger også: "Vi er fortsatt rystet av det som traff oss, men vi gir aldri opp våre verdier. Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet."

"Mer åpenhet" var et av de tydelige svarene. Fremskrittspartiets rappet det samme slagordet til valgplakater noen uker senere: "Mer åpenhet".

Denne saken er en test på om bystyrets borgerlige flertall egentlig ønsker mer åpenhet. Regjeringen understreker at i hvilken grad opplysninger og dokumenter i kommune-Norge skal våre åpen for velgernes og medias innsyn ikke skal være bestemt av hvorvidt forvaltningen er organisert som en etat eller et foretak," sa jeg bl.a. da bystyret behandlet regjeringens forslag om at styremøter i kommunale foretak som hovedregel skal være åpne.

Bystyrets borgerlige flertall sa nei til prinsippet om åpenhet. Oslo er fortsatt en av landets aller mest lukkete kommuner.



Oslo bystyre 28. september 2011
Ivar Johansen, SV

Sak 303 Høring om forslag til endringer i kommuneloven og enkelte andre lover (egenkontrollen i kommunene m.m.)

Ordfører,

Statsminister Jens Stoltenberg var krystallklar i hvordan vi skulle møte massemorderen fra Utøya og regjeringskvartalet. I sin tale i Oslo domkirke 24. juli sa han, og han sa det i mange andre anledninger også: "Vi er fortsatt rystet av det som traff oss, men vi gir aldri opp våre verdier. Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet."

"Mer åpenhet" var et av de tydelige svarene. Fremskrittspartiets rappet det samme slagordet til valgplakater noen uker senere: "Mer åpenhet".

Denne saken er en test på om bystyrets borgerlige flertall egentlig ønsker mer åpenhet. Regjeringen understreker at i hvilken grad opplysninger og dokumenter i kommune-Norge skal våre åpen for velgernes og medias innsyn ikke skal være bestemt av hvorvidt forvaltningen er organisert som en etat eller et foretak.

I hele kommune-Norge er hovedregelen at møter i folkevalgte organer er åpne for presse- og publikum. Det er en viktig del av demokratiet at velgerne skal gis innsyn i hva som skjer i denne salen, i komitemøter eller bydelsutvalgsmøter. Helt unntaksvis lukker vi møtene, for å hindre at det oppstår skade. Det kan for eksempel dreie seg taushetsbelagte opplysninger eller det kan være at det er viktige forretningshemmeligheter.

Åpne møter har vært med på å skape mer tillit til kommunens virksomhet, og styrket lokaldemokratiet.

Regjeringen foreslår å innføre samme regler for styrer i kommunale foretak, som det er for øvrige kommunale møter: hovedregelen er at møtene er åpne, men de kan lukkes når særskilte hensyn krever lukkethet. Det kan gjelde ved behandling av forretningsstrategier, finansieringsstrategier, anskaffelser. Jeg vet ikke hvor ofte Boligbygg eller Undervisningsbygg da vil måtte lukke dørene, men jeg vet en viktig ting: hver gang dørene lukkes er det basert på en helt konkret vurdering. Det bidrar til en bevisstgjøring, og min erfaring fra 24 år i bystyret og tilliggende herligheter er: det reelle behovet for lukkede møter er mindre enn man først antar.

Det viser kommunens kontrollutvalg; de har praktisert åpne møter helt siden 2005, og bare svært sjelden lukket møtet. Det har gått helt uproblematisk.

At Fr.P. dominerer bybildet med plakater om "mer åpenhet", og så sier nei her i bystyret overrasker ikke. Men at Venstre, som rundt omkring i kommunestyrer i det ganske land har fremmet forslag om – og sloss igjennom – at styremøter i kommunale foretak som hovedregel skal være åpne, her i salen inntar motsatt standpunkt overrasker meg. For noen år siden møtte Venstre velgerne med slagordet: Du er sjefen. At det er innbyggerne som eier forvaltningens opplysninger, og ikke Fabian Stang eller Stian Berger Røsland. Men Oslo Venstre lever kanskje litt på de gamle restene av embetsstaten.

Følg meg på Twitter eller Facebook

Kommentarer   

#1 ellen fjermestad 30-09-2011 08:18
Dette kan vi ikke godta. Da vil jo dette si at vi ikke vil få påvirkning i noe av det de bestemmer
#2 ellen fjermestad 30-09-2011 08:19
Dette er uakseptabelt
#3 Wenche Blomberg 02-10-2011 00:49
En av grunnene til at de innførte KF´ene var vel nettopp at de skulle UNNGÅ åpenhet. Nå har styret i OBY sittet i årevis bak lukkede dører og lagt planer for Prindsen som det er en svær jobb å få innsyn i.
#4 Teddy Kjendlie 02-10-2011 00:49
Jeg regner med at SV nå også vil støtte åpenhet om resultatene på nasjonale prøver i skolen, eller er dere selektive om hva det skal være åpenhet om?

You have no rights to post comments