Åpenhet

Byrådet bøyer av: Utleverer kommunens eiendomsregister

Byrådet bøyer av: Utleverer kommunens eiendomsregisterI 4 måneder har Byrådet tenkt seg om, men har konkludert med (se byrådens notat nedenfor) at de vil instruere Etat for eiendom og byutvikling om at de skal utlevere meg ( i egenskap av bystyremedlem) en elektronisk kopi av kommunens eiendomsregister.

Men byråden slår fast at "En elektronisk versjon av kommunens register med en sammenstilling over kommunens eiendommer, vil være et dokument som kan unntas etter offentleglova § 14 som organinternt. Oversikten er derfor ikke et alminnelig tilgjengelig dokument."

For en kommune som ønsker maksimal lukkethet i forhold til byens innbyggere er det mulig det ville være hjemmel for det, men en klok holdning kan det ikke være. Er det noe opplagt byens innbyggere til enhver tid bør ha innsyn i så er det hvilke eiendommer kommunen eier. Så den siden av saken må jeg se nærmere på.


Til: Finanskomiteen
Fra: Byråden for finans Vår ref (saksnr): 201104078-2

Dato: 10.10.2011


Jeg viser til henvendelse fra Ivar Johansen (SV) datert 16.09.2011. Her refereres det til en henvendelse av 14.02.2011 til Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) hvor det bes om oversendelse av en elektronisk versjon av kommunens register over kommunale eiendommer.

Etterfølgende påminnelse/purring ble sendt 15.03.2011. Det henvises til at direktøren i EBY 01.06.2011 svarte følgende:

"Det vises til din e-post 14.02 og purringer av 15.03 og 29.05.2011. Vi beklager at henvendelsene ikke er besvart. EBY har vært i kontakt med byrådsavdeling for finans og næring for nærmere instruks. Straks det er gitt tilbakemeldingfra byrådsavdelingen, vil EBY besvare henvendelsen."

På bakgrunn av dette spør Ivar Johansen om følgende:

1. Hvilke rutiner har Eiendoms- og byfornyelsesetaten på å besvare henvendelser fra publikum?

2. Hva er grunnlaget for at Byrådet, etter flere måneder, ikke er i stand til å avklare en relativt kurant henvendelse om innsyn /kopi av offentlige opplysninger?

3. Når kan jeg forvente å få svar på henvendelsen?

Jeg legger til grunn at en elektronisk versjon av kommunens register med en sammenstilling over kommunens eiendommer, vil være et dokument som kan unntas etter offentleglova § 14 som organinternt. Oversikten er derfor ikke et alminnelig tilgjengelig dokument.

Imidlertid følger det av Reglement for folkevalgtes innsynsrett pkt. 2.2 (vedtatt av bystyret 05.05.1999, sak 268, med senere endringer), at bystyrets organer ved et mindretall på 3, har krav på innsyn i saksdokumenter som omfatter de deler av kommunens virksomhet som ligger innenfor organets virkeområde. Enkeltrepresentantenes rett til innsyn knytter seg til behandlingen av en sak.

Jeg vil nå be EBY om å besvare Ivar Johansens henvendelse i kraft av å være bystyrerepresentant. ved å oversende ham en kopi av kommunens eiendomsregister. Etaten vil da gjøre rede for de faktiske begrensningene knyttet til etatens register (OKER).

For øvrig vil jeg beklage at det har tatt lang tid å få besvart henvendelsen, og jeg vil tilføye at EBY selvfølgelig skal overholde de alminnelige reglene for saksbehandling med tilhørende frister.

Kristin Vinje

byråd for finans

Følg meg på Twitter eller Facebook


Kommentarer   

#1 what?! 12-10-2011 05:07
hvorfor i all verden er det snakk om å hemmeligholde hva kommunen eier i første omgang? Er det ikke rett og rimelig at alle, ikke bare politikerne kan få tilgang til å se hva vi (kommunens skattebetalere) eier?

You have no rights to post comments