Åpenhet

Dagen er onsdag 22. september

Når politiet og Oslos Høyreordfører:
 

- setter opp en barrikade rundt Oslo Rådhus for å forhindre at 30 bostedsløse ungdommer får kontakt med de folkevalgte
- ønsker å lukke et bystyremøte for å forhindre bostedsløse ungdommer sitter på publikumsgalleriet


er det sannelig behov for å skape bevissthet om at det er enkelte demokratiske rettigheter som ikke i enhver sammenheng blir ansett som like selvfølgelig, skriver Ivar Johansen bl.a.

Sted: Utenfor Oslo Rådhus kl. 09.00. Aftenposten kan berette om et voldsomt politioppbud som barrikaderte borggården: ”Et titalls politibiler, et tredvetalls politimenn med hjelmer og skjold, og rundt tyve demonstranter med  bannere. Slik så borggården ut  klokken ni i morges. Demonstranter som ville inn i Rådhuset for å snakke med de folkevalgte ble nektet av politiet”


Sted: Bystyresalen Oslo Rådhus en time senere. Høyres ordfører Per Ditlev Simonsen åpner bystyrets møte og forteller at han i samråd med politiet og Rådhusets sikkerhetsfolk vil foreslå at bystyret vedtar at publikumsgalleriet blir stengt for publikum, og at ingen (ut over de som allerede var kommet inn) får adgang. Som folkevalgt reagerte jeg umiddelbart. Dette er å hindre byens befolkning adgang til et bystyremøte som etter lovens bestemmelser skal være åpent for publikum. Jeg får støtte fra A, RV,- og etter hvert også Høyre, og ordføreren frafaller sitt forslag.


Noe senere på dagen: Sted: Eidsvollbygningen. Ytringsfrihetskommisjonsleder, professor Francis Sejersted (bl.a. forfatter av partiet Høyres historie) legger fram en kommisjonsinnstilling med det grunnleggende utgangspunkt: frie ytringer bør imøtegås med ytringer, ikke lovparagrafer og kontroll. Derfor vil kommisjon bl.a. omformulere Grunnlovens paragraf 2.


Ikke minst hendelsene fra Oslo Rådhus tidligere på dagen viser at Ytringsfrihetskommisjonens spennende innstilling tidsmessig er et høyst nødvendig innspill.


Når politiet og Oslos Høyreordfører:


- setter opp en barrikade rundt Oslo Rådhus for å forhindre at 30 bostedsløse ungdommer får kontakt med de folkevalgte
- ønsker å lukke et bystyremøte for å forhindre bostedsløse ungdommer sitter på publikumsgalleriet


er det sannelig behov for å skape bevissthet om at det er enkelte demokratiske rettigheter som ikke i enhver sammenheng blir ansett som like selvfølgelig. Ordfører og politiets hensikt var sikkert å skjerme folkevalgte fra ”ubehagelige” ytringer eller ytringsformer fra bostedsløse ungdommer. Jeg tror det er mer skadelig for demokratiet at folkevalgte murer seg inne blant politisperringer enn at eventuelt bystyremedlemmene skulle bli konfrontert med meningsytringer fra byens mange bostedsløse.


(Replikk side 2 Dagbladet 3. okt. 1999)

You have no rights to post comments