Åpenhet

Hemmelige Oslo

Hemmelige OsloJeg har bedt Byrådet besvare følgende spørsmål overfor bystyret:

1. Byrådet praktiserer at fagbyrådens innstilling til byrådskollegiet unntas fra innsyn etter Offentlighetsloven. Professor Jan Fridtjof Bernt, en av våre fremste fagfolk på området, mener denne praksis er lovstridig.

Avisa Kommunal Rapport skriver: "Justisdepartementets veileder til offentlighetsloven fastslår som alminnelig prinsipp at byråd i kommuner med parlamentarisk styreform er å regne som et folkevalgt organ, påpeker professor Bernt. Det innebærer den konsekvens at saksfremlegg fra administrasjonen til kommunerådet eller fylkesrådet ikke kan unntas som interne saksdokumenter."

Byrådet bes gi finanskomiteen den lovmessige begrunnelse/hjemmel for Byrådets praksis.

2. Bystyret har som overordnet organ for hele den kommunale forvaltning krav på innsyn i alle kommunale saksdokumenter, jfr. kommunelovens p.grf 76. Allikevel praktiseres dette slik at "notater som er utarbeidet av administrasjonen som sekretariat for den politiske ledelse, til bruk for byrådets/byrådens egne forberedende vurderinger kan unntas fra innsyn".

Byrådet bes gi finanskomiteen den lovmessige begrunnelse/hjemmel for Byrådets praksis/kommunens regelverk? Herunder også Byrådets syn på i hvilke situasjoner administrasjonen opptrer som sekretariat for den politiske ledelse, og i hvilke situasjoner den ikke er dette.

You have no rights to post comments