Åpenhet

Tviholder på millionavtalen om reklametårnene

Tviholder på millionavtalen om reklametårneneOslo kommune og Hafslund Nett nekter å utlevere avtalen bak nedstigningstårnene i hovedstaden til Fylkesmannen. I november beskrev kommunal-rapport.no hvordan reklameselskapet JCDecaux tjener millionbeløp på 48 nedstigningstårn som kunne vært fjernet fra nyttår. Avtalen som siden 2001 har sikret reklameselskapet millioninntekter på salg av reklameplass i Oslos gater er hemmeligstemplet.

Kommunal Rapport har siden november gjentatte ganger klaget på hemmeligholdet. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har likevel hittil ikke behandlet saken. Årsaken er at både Oslo kommune og Hafslund Nett AS ignorerer gjentatte oppfordringer om å sende en kopi av den omstridte kontrakten til Fylkesmannen:

Hafslund Nett AS har siden november fått fire brev av Fylkesmannen i Oslo og Akershus. «Det legges til grunn at Hafslund ikke vil etterfølge Fylkesmannens anmodninger», skriver Fylkesmannen i et brev til Kommunal Rapport. Oslo kommune har også fått flere brev fra Fylkesmannen. Etter klage fra Kommunal Rapport har kommunen også opplyst til Sivilombudsmannen, at kontrakten skulle utleveres i midten av januar. Det har ikke skjedd, skriver Kommunal Rapport.

Jeg tar saken opp med Byrådet.

Jeg har sendt fram dette spørsmål Byrådet skal besvare overfor bystyrets finanskomite:


Byrådet
Her

Nedstigningstårnene og innsyn i avtaledokumenter

Avisa Kommunal Rapport har ved innsynsbegjæringer av 5. og 6. oktober bedt om innsyn i blant annet disse to dokumenter som befinner seg hos Byrådet:

- Avtale om reklamefinansierte nedstigningstårn mellom Viken Energinett AS og JCDecaux Norge AS, inngått 18.01.2001.
- Avtale om reklamefinansierte nedstigningstårn mellom Viken Energinett AS, Telenor Networks AS, Vann og avløpsetaten og Viken Fjernvarme AS, inngått 02.04.2002

Avslag om innsyn i disse avtaler er gitt ved Byrådets notat av 4. november, 4 uker senere.
Beslutningen ble påklaget 8. november.

Byrådet har pr. dato ennå ikke gitt Fylkesmannen nødvendig uttalelse, samt oversendelse av de to aktuelle dokumenter Fylkesmannen trenger for å fullføre klagebehandlingen.

Spm 1:

Jeg forstår at de aktuelle avtaler ble unntatt offentlighet for 10 år siden, men kan ikke se at samme hensyn er tilstede i dag. Det bes om at Byrådet gjør en fornyet vurdering av offentlighet, og at de aktuelle dokumenter oversendes meg.

Spm 2

Hvorfor bruker Byrådet mer enn 3 måneder på å oversende de aktuelle dokumenter til Fylkesmannen, og dermed forhindrer at denne kan fullføre klagebehandlingen?