Åpenhet

Knebles av Oslo kommune

Knebles av Oslo kommuneI en kronikk i Aftenposten i dag dokumenteres det igjen at Byrådet styrer kommunen slik at ansatte knebles og får korreks for å delta i den alminnelige samfunnsdebatt. Jeg her derfor sendt fram spørsmål som Byrådet skriftlig må besvare overfor bystyret:

"Oslo bystyre og bystyrets finanskomite har ved flere anledninger understreket kommunalt ansattes ytringsfrihet, og endog oppfordret Oslo kommunes ansatte til å delta i den alminnelige samfunnsdebatt. Dette har også vært en oppfordring til - innenfor taushetspliktens rammer - til å tilføre den offentlige debatt nødvendig faglige innspill og faktakunnskap basert på den kunnskap de får som kommunalt ansatte. På tross av dette kommer det gang på gang eksempler på at det gis administrativ korreks til ansatte som ytrer seg i media, eller henvender seg til folkevalgte.

I en kronikk i Aftenposten i dag kommer et nytt eksempel på at Byrådet ikke har sikret at det er samsvar mellom teori (bystyrets tydelige vedtak og signaler) og praksis. I kronikken heter det bl.a.:

"Nylig skrev jeg et nytt debattinnlegg - denne gang om barnevernets elendige omdømme i deler av innvandrerbefolkningen, som jeg frykter kan føre til en generell mistillit til stat og kommune i en sårbar del av befolkningen. I innlegget føyde jeg til at jeg ikke skrev på vegne av Oslo kommune. Likevel ble enheten innkalt til møte med informasjonssjefen på Rådhuset, som gjorde det krystallklart at det jeg hadde gjort, også denne gang, var galt: Som ansatt i Oslo kommune kan man ikke uttale seg offentlig uten å holde arbeidsplass og stillingstittel hemmelig - selv om man klargjør at man snakker på egne vegne."

Er det Byrådets oppfatning at kommunalt ansatte i den offentlig debatt ikke har anledning til å opplyse hva som er deres yrke og hvor de er ansatt, når de samtidig er tydelige på at de kun uttaler seg på egne vegne?"

Bydelsdirektør Heidi Larssen illustrerer problemstillingen i en kommentar; ansatte kan ikke "skrive kontroversielle personlige meningsytringer som kan stille EMI og Oslo kommune i miskreditt hos de mennesker og organisasjoner som er målgrupper for integreringsarbeidet i landets hovedstad." Ytringsfrihet hvis du har "de rette" meninger. Sånn vil jeg ikke ha det.

Les kronikken i dagens Aftenposten
Les min kommentar i Aftenposten

Kommentarer   

#1 Leif Egil Andreassen 07-06-2012 13:16
Ofte er det slik at ledere på høyere nivåer er de som skal uttale seg om det meste. Ofte har de ikke noen kompetanse eller kunnskap om detaljer i det de kommenterer. På denne måten blir viktig informasjon borte. Ofte er disse ledernes motivasjon å holde sin sti ren for enhver pris, men det kan også være begrunnet i budsjettforhold (hvis vi innrømmer noe her vil dette bety at vi må igangsette tiltak som er kostnadskrevend e og som vi ikke har budsjett til). Det er et merkverdig samfunn. De som har kunnskap og kompetanse om spesielle områder nektes å komme til orde, mens de uten denne kompetansen skal få uttale seg i hytt og pine. Forstå det den som kan.
#2 Nora Finne 07-06-2012 15:51
Dette er vel en kjent sak i Oslo kommune, jeg har i hvert fall hørt lignende historier. Jeg mener at alle skal få uttale seg om hva de vil, også det området de arbeider med (selvsagt), men at man må ha litt edruelighet i forhold til tittelen man signerer med. Man kan ikke signere med arbeidstittel og sted hvis man uttaler seg uten overordnedes samtykke. Men skal selvsagt ha lov til å si hvor man jobber i innlegget og hvordan man har kjennskap til saken.
#3 Odd 07-06-2012 16:24
Takk for en meget interessant artikkel. Dette er et velkjent problem i den offentlige forvaltning. Også ved UNN HF ble en overlege truet med oppsigelse dersom han publliserte en artikkel om sitt arbeid ved psykiatrien. Begrunnelsen fra Adm.dir. var at dette kunne svekke troverdigheten til psykiatrien når en ansatt i en slik posisjon ytret seg.

You have no rights to post comments