Åpenhet

Åpenhet for ansatte i Oslo kommune?

Åpenhet for ansatte i Oslo kommune"Gjennom 20 år har jeg på ulike nivåer i Oslo kommune fulgt den negative utviklingstendensen i helsestasjonstjenesten. Tjenesten er bemanningsmessig sett liten, men har et omfattende samfunnsoppdrag. På ulike vis har ansatte informert tjenestevei om at forskrift, nasjonale faglige retningslinjer, føringer og anbefalinger ikke blir fulgt i kommunen på flere sentrale områder, uten resultat. Tanken på å gå til media er utenkelig, "sånt gjøre man ikke " i Oslo kommune," skriver Kirsten Berge.

Hun var mangeårig mellomleder i bydel og etterhvert som rådgiver i byradsavdeling/etat, men først nå - som pensjonist - forteller hun sine erfaringer om den lukkede kommune. Den skjulte disiplineringen står sterkt.

Les hennes historie om hvordan byrådsavdelingen stoppet en artikkel om helsestasjonstjenesten i Oslo.


Åpenhet for ansatte i Oslo kommune?

av Kirsten Berge

Kristoffer Gaarder Dannevigs kronikk, innlegg og intervjuer i media har sparket i gang en debatt om Oslo kommunes åpenhetskultur, eller mangel på åpenhet.

Bydelsdirektør Heidi Larsen påpeker i et innlegg i Aftenposten at kommunes regler om ansattes ytringsfrihet har åpen debatt, meningsutveksling og informasjonstilgang som bærende elementer. Selv har jeg en annen erfaring.

Gjennom 20 år har jeg på ulike nivåer i Oslo kommune fulgt den negative utviklingstendensen i helsestasjonstjenesten. Tjenesten er bemanningsmessig sett liten, men har et omfattende samfunnsoppdrag. På ulike vis har ansatte informert tjenestevei om at forskrift, nasjonale faglige retningslinjer, føringer og anbefalinger ikke blir fulgt i kommunen på flere sentrale områder, uten resultat. Tanken på å gå til media er utenkelig, "sånt gjøre man ikke " i Oslo kommune. Helt i tråd med Dannevigs erfaringer.

Når tjenestevei og debattspaltene i avisene oppleves som stengte muligheter for ansatte, hvor går man da? Kanskje til Oslospeilet? Oslospeilet er kommunens eget tidsskrift som "inneholder artikler om ulike sider ved byens utvikling, særlig innen områdene demografi og sosioøkonomi".

I 2008 skrev en gruppe ansatte en artikkel til Oslospeilet, med en presentasjon av helsestasjonstjenestens sentrale rolle i forebyggende helsetjeneste til nyfødte og små barn, negative utviklingstrekk i tjenesten og dens spesielle utfordringer i Oslo. Innholdet ble hentet fra offisielle dokumenter og dokumentert med kommunens egne tall. Redaksjonen mente tematikken var aktuell og ønsket å trykke artikkelen.

Umiddelbart før trykking ble den tatt stoppet og ut av tidsskriftet. I følge helsestasjonsansvarlig byrådsavdeling var den tendensiøs. Forfatterne stilte seg spørrende til karakteristikken, tallene og innholdet beskrev etter vår oppfatning situasjonen på en realistisk måte. Til vår informasjon kunne vi få sende artikkelen til fagtidsskriftet "Sykepleien". Den ble trykket der, men trolig ikke lest av politikere og andre ansvarlige personer i Oslo kommune som var dens målgruppe.

Hvorfor skrives dette først nå? I 2008 var jeg ansatt i Oslo kommune, det er jeg ikke nå.

Les artikkelen byrådsavdelingen stoppet

Følg Ivar Johansen på Twitter
tilsendt nyhetsbrev