Åpenhet

Sivilombudsmannen: Korreks for tjenestepåtale til barnevernsvarslere

Sivilombudsmannen: Korreks for tjenestepåtale til barnevernsvarslereByrådet får en skikkelig skrape av Sivilombudsmannen for tjenestepåtalen som ble gitt til de barnevernsansatt-tillitsvalgte som varslet bystyret om kritikkverdige forhold i barnevernet.

F.eks  skriver Ombudsmannen: "Det må (...) anses som sentralt hvorvidt de ansatte/tillitsvalgte eventuelt ved uforsiktighet overtrådte sin taushetsplikt som ledd i gjøre oppmerksom på det de mente var kritikkverdige forhold av hensyn til det beste for klienter i barnevernstjenesten eller bevisst som ledd i en illojal motarbeidelse av arbeidsgivers interesser. I denne forbindelse må det også sees hen til reglene om varsling i arbeidsmiljøloven §§ 2-4 og 2-5. I den grad det har forekommet en forsvarlig varsling om kritikkverdige forhold, er gjengjeldelse uten videre utelukket."

Ombudsmannen slår fast at "det hefter uklarhet om faktiske forhold og de rettslige utgangspunktene klagenemnda har tatt for sin beslutning om å opprettholde tjenestepåtalene." Og Ombudsmannen har bedt Oslo kommunes klagenemnd behandle saken på ny. Denne anmodning kom for et halvt år siden, og det er påfallende at Byrådets stab, på tross av purringer, ikke har fremmet saken for klagenemnda.

Jeg synes Klagenemnda gjør klokt i å ta klagen til følge, og at tjenestepåtalen dermed bortfaller. Og Byrådet bør overfor de barnevernsansatte overlevere blomster, og si: Unnskyld. Takk for deres genuine engasjement for barnevernsbarns beste og at dere informerte bystyrets organer.

Les uttalelsen fra Sivilombudsmannen