Åpenhet

Oslo kommune: Varslere føler seg ikke trygge mot represalier

Oslo kommune: Varslere føler seg ikke trygge mot represalierOslo kommune har evaluert sin varslerordning, blant annet gjennom en anonym undersøkelse blant kommunens ansatte. Og det gir grunn til bekymring: En betydelig andel - mer enn én av tre – sier at varslingen har ført til blandede eller negative reaksjoner. Drøyt tre av ti ledere og tillitsvalgte/verneombud med erfaring fra varslingssaker mener at varslers behov for vern og trygghet er litt blandet, mindre bra eller dårlig ivaretatt på deres arbeidsplass.

Det betyr nok dessverre at endringen i arbeidsmiljøloven, hvor det innført en bestemmelse om at "gjengjeldelse mot arbeidstaker som varsler i samsvar med § 2-4 er forbudt," ikke har hatt den ønskede effekt.

Som evalueringsrapporten selv konkluderer med:  For at ansatte skal melde fra om kritikkverdige forhold de opplever, enten i linja, til tillitsvalgte/verneombud eller til varslingsmottak, er det viktig at de opplever at det er trygt å varsle, og at det fører til en endring av forholdene, at det nytter.

Der  er vi dessverre ikke i dag.
 

Les selve rapporten (Word)