Åpenhet

Syng nå – eller hold munn?

Syng nå – eller hold munn?"Må jeg registrere meg hos politiet for å synge en sang til forsvar for ytringsfriheten eller dele ut flygeblader om Grunnlovsåret? Det foreslår Oslo Arbeiderparti at jeg må,"skriver advokat Jon Wessel-Aas.

Han skriver:

"Forslaget lyder slik:

"Den som på eller ut mot offentlig sted vil framføre sang og musikk, stelle til oppvisning eller framvisning, eller gjøre bruk av høyttaler, må sende melding til politiet.

Det samme gjelder den som på eller i nærheten av offentlig sted, ønsker å foreta innsamling av penger, dele ut eller spre opprop, annonser, reklame e.l.[…]"

Det er snakk om en endring av politivedtekter for Oslo kommune § 2-2, og forslaget er for tiden ute på høring.

Hvorfra henter man inspirasjon til slike forslag? I alle fall ikke fra Grunnloven. Neste år feirer vi nettopp Grunnlovens 200-årsjubileum. I 2011 høstet Rieber-Mohns partifelle og Norges statsminister, Jens Stoltenberg, internasjonal applaus for sine ord om «mer demokrati, mer åpenhet».

Det ville fremstå som mildt sagt spesielt om vi i 2014 måtte registrere oss hos politiet før vi i fredelige former delte ut løpesedler på gaten, med informasjon om 200-årsjubileet for Grunnloven og dens betydning for demokrati og frihet," skriver advokat Jon Wessel-Aas.

Klokt sagt.

Vi skal med det første behandle forslaget i bystyrets finanskomite, og innstille til bystyret. Fortell komiteens medlemmer hva du mener.

Les artikkelen fra advokat Jon Wessel-Aas

You have no rights to post comments