Åpenhet

Verdien av åpne offentlige data

Verdien av åpne offentlige data

Har i dag lyst til å sitere fra Høyre-statssekretær Paul Chaffeys blogg, hvor han blant annet skriver: "The Economists nettsted følger i dag opp toppmøtet i Open Government Partnership i London i forrige uke med en artikkel om den økonomiske gevinsten av å tilgjengeliggjøre offentlige data.

Artikkelen nevner en helt ny rapport fra McKinsey Global Institute som forsøker å sette en øknonomisk verdi på tilgjengeliggjøring og deling av offentlige data. Hele rapporten er her i en nedlastbar pdf-versjon på 110 sider. Rapporten anslår den økonomiske verdien av å tilgjengeliggjøre data innenfor syv sektorer til å være mellom 3000 og 5400 milliarder dollar globalt, et enormt beløp.

Rapporten dykker ned i de syv sektorene og identifiserer ulike måter innenfor hver sektor som egner seg spesielt for innovativ bruk av åpne data, og prøver å estimere den økonomisk gevinsten som kan hentes ut på denne måten . Man må sannsynligvis ikke legge alt for stor vekt på det nøyaktige tallet, det er uansett veldig høyt. Det holder i massevis å konstatere at det er et veldig stort urealisert gevinstpotensiale innenfor mange sektorer dersom vi legger til rette for å bruke data som allerede finnes, men som det kan være vanskelig å få tak i for de gründerne og innovatørener som trengs for å lage de nye tjenestene som skaper verdier ut av dataene," skriver Paul Chaffey blant annet.

Jeg merker meg at stortingsrepresentant (og tidligere finansbyråd Kristin Vinje) på Twitter heier på dette innlegget gjennom retweet, og det er jo bra. Men Høyre har - så langt - hver gang jeg har reist forslag i Oslo bystyre om å frigjøre kommunale kartdata i Plan- og Bygningsetaten bidratt til å skyte ned forslaget. Men jeg vet jo at jeg vinner fram, på sikt. Men undres over at Høyre i Oslo bystyre, i alle fall i denne saken, er så lite innovative.

Legg til kommentar