Åpenhet

Moxnes-dommen: Ingen selverkjennelse fra ordføreren

Moxnes-dommen: Ingen selverkjennelse fra ordføreren

Jeg tok Oslo Tingretts frifinnelse av Bjørnar Moxnes opp i bystyret denne uka.

5. mars vedtok bystyreflertallet (Ap, Høyre, Fr.P, Venstre, Kristelig Folkeparti og MDG) å gå til politianmeldelse av bystyrekollega Bjørnar Moxnes «for å ha brutt straffelovens § 121, ved å ha publisert personopplysninger som mer undergitt taushetsplikt etter forvaltningslovens § 13.»

Ved Oslo Tingsretts dom av 15. september ble Moxnes blankt frikjent. Det er opp til påtalemyndigheten å vurdere anke, men det er Oslo bystyre under ordførerens ledelse som har startet prosessen. Aftenposten oppsummerte dommen slik: «Dypest sett handler Moxnes-dommen om hvor langt politikere skal kunne gå for å koste kritikkverdige forhold inn under taushetsteppet. Dårlig ledelse er ikke taushetsbelagt.»

Grenser for hemmelighold og taushetsplikt, og hvordan vi behandler de opplysninger vi får, er noe vi som folkevalgte her i Rådhuset først og fremst må klare å finne ut av selv. Politi og rettsapparat har viktigere ting å prioritere enn dette.

Jeg utfordret ordfører Fabian Stang med dette spørsmålet:

Aktor ba Tingretten legge til grunn at alle de helseopplysningene Moxnes publiserte allerede var offentlig kjent i media. Det er en helt annen virkelighet enn den bystyret fikk opplyst om, og som ble lagt til grunn da bystyret behandlet spørsmål om politianmeldelse.

Det ville vært raust dersom ordføreren på siste møte for det sittende bystyret kunne si: I etterkant ser jeg at vi håndterte denne saken feil. Bystyret burde ikke politianmeldt bystyrekollega Bjørnar Moxnes. Kan vi få en slik erkjennelse? Men ordfører Fabian Stang var ikke villig til å gi en millimeter av innrømmelse av at saken burde vært håndtert annerledes.

Kommentarer   

-1 #1 Bjørn Bjøro 25-09-2015 06:36
Angående selve dommen i tingretten:

Alle helseopplysning ene om pasienter som Moxnes mindresladdet var offentlig kjent i media før bystyret fattet sitt vedtak om å politianmelde. Videre var det ifølge dommen så anonymisert at det ikke kunne identifisere pasienter. Angående mindresladdede opplysninger om ansatte slo retten fast at det ikke var taushetsbelagte opplysninger etter loven.

Det framgår av utskriften fra debatten i bystyret da anmeldelse ble vedtatt at ordfører Fabian Stang holdt skjult for bystyret at helseopplysning ene var kjent i media fra før. Det er ikke bra når en ordfører opptrer på en måte som framstår som uredelig overfor et bystyre, i et opplegg for å få det til å vedta politianmeldels e av en politisk motstander.

I tillegg viser dommen at både kommuneadvokat Hanne Harlem og ordfører Fabian Stang tok juridisk feil. Jeg viser til at rettskildene ikke er endret fra den gang til dommen nå, og dommen er svært grundig ad. rettskilder.

Ev eventuell politianmeldels e skulle selvsagt kommet fra byrådet. I stedet valgte Fabian Stang å holde skyve bystyret foran selv. Det er ikke pent når uredelighet var del av det politiske spillet.
+1 #2 anonym av hensyn til boligen 25-09-2015 08:40
Denne saken minner meg litt om hvordan de ansatte på min datters Avlastningsboli g nekter å undertegne i kommunikasjonsb oka med fullt navn, og skylder på taushetsplikt!
De har endret begrunnelse, husker ikke hva det er nå, men de undertegner fortsatt ikke med fullt navn...

Jeg har mistet all tillit etter dette. Det synes helt opplagt hvem man tar mest hensyn til på den boligen.
#3 Jörgen Lundqvist 25-09-2015 09:29
Da er det vel greit å bytte ordfører. :)
#4 Anette Eggan Laskemoen 25-09-2015 09:30
Forundrer meg ikke i det minste.
#5 Anette Wildenvey 25-09-2015 09:33
Redd for å bli upopulær blandt vennene sine
-1 #6 Terje Bjøro 25-09-2015 09:34
Beklagelse hadde vært på sin plass. Derfor sa jeg det jeg gorde fra talerstolen. En ting at opplysningene var kjent. Men det skurrer for meg at bystyret qua bystyre skal gå til politianmeldels e. Jeg hadde håpet at ordføreren hadde gitt en innrømmelse, eller min partifelle Dørum som er tidligere justisminister. Men dengang ei.
-1 #7 Wenche Thommessen Engh 25-09-2015 09:37
Innrømmelser sitter langt inne, men jeg hadde trodd at Dørum var rausere og Fabian høflig... Dumt!
-1 #8 Kjella Aasheimowitch 25-09-2015 09:41
Helt på sin plass med en unnskyldning... Kanskje tre litt ned fra den høye hesten?
-1 #9 Sigrid Nesje 25-09-2015 09:43
Litt for flaut, kanskje? Men det var i alle fall ei viktig sak, og kanskje kan dommen gjere at andre seinare må tenkje seg litt om...
#10 Astrid Rohde 25-09-2015 09:52
Flott at Moxnes ble frikjent. Skulle og bare mangle. Trist at politikerne som anmeldte han ikke kan gi en unskyldning en gang. Feikt!
#11 Kåre Ertresvåg 25-09-2015 09:53
Det er vel greit med en avløsning da når staheten er blitt så påfallende. Utrolig,som reaksjon på en enstemmig frifinnelse og altså en anmeldelse fullstendig uten saklig grunnlag. Lite tillitvekkende.
-1 #12 Bjarte Nilsen 25-09-2015 09:55
Nå er ikke jeg noen tilhenger av Rødt. Men her er jeg helt på linje med Moxnes. Er det noe som forvitrer et åpent demokrati, så er det hemmelighetshol d blandt maktapperatet.

Her var det tydelig at "sensuren" hadde til hensikt å beskytte maktfolk som hadde gjort en elindig jobb, og ikke noe annet. Noe retten antageligen så, men begrunnet litt annerledes.
#13 Tove Henny Lehre 25-09-2015 09:58
Skjemmest burde mdg! Men de er nok ikke så nye å friske allikevel.
-1 #14 Anne-Lise Fjeldbraaten 26-09-2015 15:01
Bra at du tok dette opp i bystyret, Ivar! Svakt av Fabian!
-1 #15 Lill Eikestad 26-09-2015 15:03
Flott at du utfordrer Fabian Stang og gjengen! Denne saken har vært elendig håndtert fra første øyeblikk!

You have no rights to post comments