Åpenhet

Amnesty får piskeslag av bydelspolitikerne i bydel Frogner for bruk av ytringsfriheten

Amnesty får piskeslag av bydelspolitikerne i bydel Frogner for bruk av ytringsfriheten

I Saudia Arabia er bloggeren Raif Badawi idømt 1000 piskeslag. Nå slår bydelspolitikerne i bydel Frogner pisken over Amnesty.

I desember ga Frogner bydel tillatelse til at Amnesty International satte opp en benk i den lille parken foran den Saudi-Arabiske ambassaden. Amnesty ville opprinnelig gjerne skrive noe om Saudi-Arabiske samvittighetsfanger på benkens plakett. Det aksepterte ikke bydelen, så etter flere forslag landet man på "Ytringsfrihetens benk".

Benken skal være en kontinuerlig påminnelse om, og protest mot, de grove bruddene på menneskerettigheter og ytringsfrihet som finner sted i Saudi Arabia. Raif Badawi er bare en av mange saudiske borgere som er idømt fengselsstraff, pisking eller dødsstraff for å forlate troen eller for å vise for sterk interesse for menneskerettigheter.

Badawi fikk de første 50 piskeslagene i januar i fjor. Det var da aktive Oslo-borgere hver fredag begynte å møte opp foran ambassaden. Siden har de blitt godt kjent med den lille parken, mens Raif Badawi fortsatt sitter fengslet for å ha skrevet om liberalisme og tankefrihet. Det har vært minneverdige hendelser der, som da Badawis kone, Ensaf Haydar, kom fra Canada for å stå der sammen med dem i mai, og gleden over tildelingen av Sakharov-prisen i oktober. Stedet og saken fortjener en minnebenk.

Nå krever bydelsutvalget i bydel Frogner at teksten på plaketten blir endret til det helt nøytrale «Donert av Amnesty International». Bøyer ikke Amnesty seg for dette kravet (fristen Amnesty fikk var fredag 4. mars) vil bydelen fjerne benken for Amnestys regning.

Jeg må si jeg undres over at bydel Frogners administrative og politiske ledelse kan stå for en slik politisk sensur. De alvorlige menneskerettighetsbrudd Saudi Arabia står for bør tilsi at bydelspolitikere i bydel Frogner verdsetter ytringsfriheten høyere. Jeg har utfordet bydelsutvalgsleder Jens Jørgen Lie til å begrunne bydelsutvalgets vedtak.

Kommentarer   

+2 #31 Øyvind Michelsen 06-03-2016 21:08
Plakaten på Frogner er grei den og hadde jeg sittet i bydelsutvalget for Høyre der hadde jeg godkjent plakaten prompte. Hilsen Øyvind som er 1 varamedlem for Høyre i Bydel Gamle Oslo og medlem av OKN der for samme parti.
0 #32 Chris Foss 06-03-2016 21:36
Hva i huleste er det de tenker på? Makan
0 #33 Elisabeth Lønnå 06-03-2016 22:52
Klarer ikke helt å engasjere meg i Amnesty,all den stund de går inn for fritt dexkjøp og vil tillate bordeller. Bordeller er mishandling og nedveŕdigelse.
-1 #34 Finn Halvorsen 07-03-2016 05:54
Nøytral benk ønskes. Også innvandringsmot standere kan se på det skiltet som en oppmuntring til å benytte seg av ytringsfriheten . Det vil ikke bydelen ta ansvar for eller oppmuntre til. Det kan gi dårlig stemning....Ens temmig vedtak om å fjerne skiltet. Noe Amnesty ikke har fulgt opp.
+1 #35 Anine Kierulf 07-03-2016 07:30
Ytringsfrihet politisk og unøytralt? Anno ikke 1814, ikke 1915, men 2016? Heisann, Frogner. Det beste - og eneste - dere kan gjøre i denne saken er å snu og beklage, umiddelbart.
0 #36 Trine Eklund 07-03-2016 08:39
Amnesty har gitt benken og skal selvsagt ha lov til å sette sitt merke på den med et så nøytralt budskap. Frogner bydel gjør klokt i å holde opp med besteborgelig moral og sensur. La benken få stå som den er !
0 #37 Rolf Solvang 08-03-2016 14:59
Elisabeth Lønnå skriver i denne tråden:
Amnesty (-) går inn for fritt dexkjøp og vil tillate bordeller.
Dette er en feiloppfatning som desverre har gått igjen i kvinnebevegelse n og i forbindelse med 8. mars forberedelsene: I denne videoen finner dere informasjon om Amnesty's engasjement for menneskerettigh etene til sexarbeiderne (og ingenting om ville fantasier om fritt sexkjøp og frie bordeller):
Patricia Kaatee (Amnesty): Sexkjøpsloven – et menneskerettighetsproblem?
youtu.be/_WbVoUuhFlM

Legg til kommentar