Åpenhet

Velferdsetaten med kjøreregler for sosiale medier

Velferdsetaten med kjøreregler for sosiale medier

Velferdsetaten skriver: "Mange arbeidstakere og arbeidsgivere opplever utfordringer knyttet til bruken av sosiale medier. I lys av dette mener Velferdsetaten at kjøreregler for sosiale medier vil være nyttig."

Dette er kjøreregler som kan være av interesse også utenfor etaten.

Her utdrag av noen av punktene:

"Ikke omgås medklienter og brukere

De etiske reglene sier at «sammenblanding av ansattes og brukernes private interesser [...]ikke skal forekomme». Det vil si at du ikke skal omgås privat med klienter og brukere. Dette gjelder også i sosiale medier, hvor du lett kan havne i lojalitetskonflikter og får opplysninger du ikke burde ha. Sosialisering i digitale medier kan medføre konflikter knyttet til taushetsplikten, og vennskap med klienter/brukere gjennom sosiale medier er ikke tillatt.

Ikke bland roller

Alle har rett til å ytre seg som privatpersoner i sosiale medier, men vær klar over at dine uttalelser kan leses av hvem som helst og blir liggende på nettet i lang tid fremover. Selv om du ytrer deg som privatperson, kan det du skriver knyttes til Velferdsetaten og kommunen. Det kan derfor være lett for andre å tenke at ytringen også representerer arbeidsgiverens syn. Sett deg inn i reglene som gjelder for ytringer som ansatt i Velferdsetaten.Vær varsom og hold diskusjonen på et saklig nivå, ikke rakk ned på andre fagfolk/etater. Gjør det klart at du uttaler deg som privatperson, særlig i faglige og politiske spørsmål.Tenk også over at du har lojalitetsplikt overfor arbeidsgiver. Som leder må du være ekstra varsom med hva du kommenterer og uttaler deg om. Vær alltid ærlig om hvem du er og hvor du arbeider.

Vær lojal mot Velferdsetaten og Oslo kommune

Arbeidstakers lojalitetsplikt betyr at ansatte må opptre i samsvar med virksomhetens interesser. Blant annet skal arbeidstaker ikke omtale arbeidsgiver eller virksomheten på en negativ måte."

Ta en titt på kjørereglene, jfr.link. Hva synes du? Trenger du noen av underlagsdokumentene det henvises til, kontakt Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Kommentarer   

+5 #1 Astrid Henriksen 31-10-2019 07:18
Hæ? Skal det være ulovlig å kritisere sin egen arbeidsgiver på sosiale medier? Og også andre etater. Dette ligner på munnkurv.
+3 #2 Sara Kinge Bergland 31-10-2019 08:16
Selvfølgelig er lojalitet viktig.
Men blind lojalitet gagner ingen. Ikke Oslo kkommune og ikke kommunens innbyggere. Det er klart det er viktig å ha tunga rett i munnen når en utrykker seg i diskusjoner, men å kreve lojalitet og null kritikk ligner systemer og regimer vi ikke ønsker å sammenligne oss med.
+1 #3 Eva Stenbro 01-11-2019 10:38
Sliter veldig med dette punktet, kjenner jeg. Har ikke ansattes ytringsfrihet et større ytringsrom enn dette?
"Vær lojal mot Velferdsetaten og Oslo kommune
Arbeidstakers lojalitetsplikt betyr at ansatte må opptre i samsvar med virksomhetens interesser. Blant annet skal arbeidstaker ikke omtale arbeidsgiver eller virksomheten på en negativ måte."
+1 #4 Jihad Hussein 16-04-2020 20:19
Det er ikkje ulovleg å kritisere arbeisgivaren på sosiale medier, men det kan føre til at arbeisgivaren får lovleg rett til å gi deg sparken. Spør ein advokat.

You have no rights to post comments