Åpenhet
Taushetserklæring underskrevet, og jeg er autorisert

I Oslo kommunes kontrollutvalg har vi til behandling en forvaltningsrevisjonsrapport om "Informasjonssikkerhet i Vann- og avløpsetaten."
Hele rapporten er unntatt fra offentlighet og deler av rapporten inneholder "sikkerhetsgradert" og "taushetsbelagt" informasjon. Store deler av rapporten er hemmelig også for Kontrollutvalgets medlemmer! Mer enn 50 sider er helt eller delvis sladdet i den rapporten utvalget har fått utdelt.
Jeg er i hovedsak enig med Vann- og avløpsetaten når den her på min blogg skriver at: "Drikkevannsforsyning til landets hovedstad er viktig. Det samme gjelder avløp. Dersom noe skulle skje med enten drikkevannet eller avløpssystemet vårt, vil det få svært store konsekvenser. I ytterste konsekvens vil samfunnet stoppe opp elle innbyggere bli alvorlig syke og dø. Derfor er informasjon rundt hvordan samfunnskritisk infrastruktur forvaltes og sikres unntatt offentlighet, eller gradert i henhold til bestemmelsene i sikkerhetsloven.Når det gjelder denne rapporten så inneholder den informasjon om hvordan Oslo kommune forvalter og sikrer samfunnskritisk infrastruktur. Dette er informasjon som ikke er åpen for alle."
Jeg har forfektet det syn at kontrollutvalget selvsagt ikke kan behandle en rapport, og gi anbefalinger til bystyret, på en rapport vi ikke har fullt innsyn i. Dette mener også et samstemmig kontrollutvalg.
Jeg har, på linje med de øvrige medlemmer av kontrollutvalget, derfor nå underskrevet på taushetserklæringsskjemaet fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet, og Beredskapsetaten har gitt autisering for "Begrenset" i 6 måneder. Vi gis fullt innsyn i rapporten. Kontrollutvalget kan derfor nå - etter 8 måneder - begynne å behandle rapporten om et svært viktig tema.
Men et viktig sikkerhetshensyn er også at innbyggerne skal være trygge på at informasjon ikke hemmeligholdes i større grad enn strengt nødvendig. Det er rimelig at enkeltinformasjoner her er gradert, men det er klart urimelig at hele rapporten, også de ikke-graderte opplysninger, hemmeligholdes. Den diskusjonen kommer jeg til å ta i kontrollutvalget.
Kommentarer
Om kommunens etat bruker muligheter som finnes for å skjule egne feil så er det ikke bra. Hvis kontrollmekanis mene som er etablert ikke fungerer så er det ikke bra. Om man ender med en gigantskandale så er det ikke bra. Norges Bank og Mongstad overskridelser blir bittesmå i forhold til hva som det er tegn til her.
Ser man på vannverk i Norge så er informasjonen offentlig tilgjengelig for alle sammen. Teknologi og metoder for vannrensing er godt kjent og innebærer ingen hemmeligheter og er pensum for alle vav ingeniører. Rapporter om sårbarheter i vannforsyning er også tilgjengelig.
Nasjonal Sikkerhetsmyndi ghets publisering av droneflyforbuds soner i Norge hvor stort sett alt av militære installasjoner er offentliggjort vekte litt oppmerksomhet. VG offentliggjorde vel pinkoden til VAV sitt anlegg på Oset som var 0000 eller noe slikt. Sikkerheten ved det som er Oslo by's renseanlegg for vannforsyning var det så som så med. Noen burde undersøke om Oslo kommune og VAV bruker sikkerhetsloven korrekt. Gitt historien så kan man mistenke at den brukes som et fikenblad for å skjule en skandale.
Hemnelighold gir misstillitt.
Erna og co ønsker nok ikke tillitt fordi de ikke er til å stole på.
Derfor hemmelighold.
Det er merkelig at så mange har tillitt til de som hemmeligholder.
RSS feed for kommentarer til dette innlegget.