Åpenhet

Utrolige Oslo

Oslo kommune framstår som landets mest lukkede kommune. Det norske militærforsvar kan snart anses som en åpen bok, sammenlignet med den lukkethetskultur som preger Oslo Rådhus. Men nå overgår Høyre-byrådet selv de villeste fantasier når detgjelder hemmelighold. Byråd Bård Folke Fredriksen hevdet i siste møte i bystyrets finanskomite er det vil være i strid med forvaltningslovens bestemmelser å gi byens folkevalgte innsyn i de kontrakter som kommunen inngår som følge av konkurranseutsetting og privatisering, skriver Ivar Johansen i Aftenposten.

Utrolige Oslo

Av Ivar Johansen, (SV) medlem av Oslo bystyre og finanskomiteen

Oslo kommune framstår som landets mest lukkede kommune. Det norske militærforsvar kan snart anses som en åpen bok, sammenlignet med den lukkethetskultur som preger Oslo Rådhus.

Men nå overgår Høyre-byrådet selv de villeste fantasier når detgjelder hemmelighold. Byråd Bård Folke Fredriksen hevdet i siste møte i bystyrets finanskomite er det vil være i strid med forvaltningslovens bestemmelser å gi byens folkevalgte innsyn i de kontrakter som kommunen inngår som følge av konkurranseutsetting og privatisering.

Etter kommunelovens § 60 har "kommunestyret og fylkestinget det øverste tilsyn med den kommunale og fylkeskommunale forvaltning, og kan forlange enhver sak lagt fram for seg til orientering eller avgjørelse." I Oslo er dette ansvar i stor utstrekning delegert til det enkelte bydelsutvalg. Bydelsutvalgene skal sikre at offentlige midler blir brukt på en mest mulig effektiv måte, at tjenesteapparatet er tilstrekkelig dimensjonert, at rettssikkerheten er ivaretatt og at brukerne møter en tjeneste med maksimal kvalitet.


Derfor har jeg på vegne av SV framsatt et forslag om at bystyret vedtar at "bydelsutvalget - som tilsynsorgan - gis innsynsmulighet i alle inngåtte kontrakter vedrørende konkurranseutsatte tjenester i den enkelte bydel". Helt utrolig, synes nå jeg, men i finanskomiteen valgte partiene Høyre og Kristelig Folkeparti og gå i mot forslaget.


Gitt at driften av et sykehjem - etter konkurranseutsetting - er satt bort til ISS, Partena eller andre private firmaer. Hvordan kan et bydelsutvalg være trygg på at ISS leverer tjenester til en pris og kvalitet som er forutsatt i kontrakten, dersom innholdet i denne kontrakten skal være hemmelig for bydelsutvalget?


Det sies at en slik kontrakt er en forretningshemmelighet, og unntatt fra offentlighet. Men oppriktig talt; den kan da ikke være så hemmelig at kontrakten er hemmelig også for kjøperen: for Oslo kommune? Representert ved den politiske ledelse,- bystyret og bydelsutvalg? Forslaget kommer opp til avgjørelse i Oslo bystyre 20. desember, og vi får håpe på at bystyrets flertall skjønner at her er en ute på ville veier.


(Dagsavisen 14.des. 2000)