Barn og Unge

Barnehager: Er’e så nøye æ?

barn i barnehageRikspolitikerne, inklusive Bondevikregjeringen, har lovet at 10.000 nye barnehageplasser skal tilbys norske barn i år.  Dessverre får statsråd Laila Dåvøy liten bistand fra borgerlige styrte Oslo kommune. I Oslo nedlegges i stedet barnehageplasser. Byrådslederen selv bagatelliserer at hans byråd bryter så vel bystyrets vedtak som den nasjonale målsettingen om å nå full barnehagedekning.

I fjor skulle en øke antallet barnehageplasser med 491 plasser i forhold til resultatet året før. Men det viste seg at det borgerlige byrådet slett ikke ”prioriterer det viktigste først”. Det ble slett ikke blir noen økning, men en nedgang på hele 918 i forhold til bystyrets vedtatte plantall. Og en reell nedgang på 152 plasser. ”- Dette er en forsvinnende liten nedgang”, sier byrådsleder Erling Lae. Er’e så nøye æ, er tydeligvis holdningen, skriver Ivar Johansen. 


Barnehager: Er’e så nøye æ?

Av Ivar Johansen, bystyremedlem i Oslo 


Rikspolitikerne, inklusive Bondevikregjeringen, har lovet at 10.000 nye barnehageplasser skal tilbys norske barn i år.

Dessverre får statsråd Laila Dåvøy liten bistand fra borgerlige styrte Oslo kommune. I Oslo nedlegges i stedet barnehageplasser. Byrådslederen selv bagatelliserer at hans byråd bryter så vel bystyrets vedtak som den nasjonale målsettingen om å nå full barnehagedekning.

Bystyrets vedtatte barnehagemålsetting for år 2000 var: ”Øke antall barnehageplasser for å sikre utvikling mot full barnehagedekning for aldersgruppen 1- 5 år. ” Bystyret var presis i sine måltall, men når årsberetningen kom viste det seg at det borgerlige byrådet lå hele 761 plasser under måltallene. Det ble slett ingen økning, men en nedgang i forhold til året før.

Også for fjoråret var bystyret ambisiøse: en skulle øke antallet barnehageplasser med 491 plasser i forhold til resultatet året før. Men igjen viste det seg at det borgerlige byrådet slett ikke ”prioriterer det viktigste først”. Det ble slett ikke blir noen økning, men en nedgang på hele 918 i forhold til bystyrets vedtatte plantall. Og en reell nedgang på 152 plasser.

”- Dette er en forsvinnende liten nedgang”, sier byrådsleder Erling Lae. Er’e så nøye æ, er tydeligvis holdningen. Det er alvorlig når byrådslederen har så manglende evne og vilje til å følge opp bystyrets vedtak. Når planen avviker med hele 918 barnehageplasser er det særs alvorlig. Det er tydelig at byrådslederen har liten evne til å forstå hvilke problemer dette skaper for småbarnsforeldres hverdag.

Barnehagekøene i Oslo øker. Ved utgangen av fjoråret ventet hele 2.998 barn som ikke har annet tilbud på barnehageplass. Men det bekymrer ikke det byrådsleder Erling Lae og det borgerlige bystyreflertallet i Oslo.

Jeg leser i pressen at regjeringen vurderer å gi byggeplikt til kommuner som ikke viser vilje og evne til å bygge nye barnehager. Oslo kommune mangler 1700 plasser for å nå målsettingen om full barnehagedekning. Barnehageforeldre er derfor tjent med et slikt pålegg til Oslo kommune.

You have no rights to post comments