Barn og Unge

SV reddet en privat foreldrebarnehage

Det borgerlige byrådet ønsket å si nei til kommunal lånegaranti til den private foreldrelagsbarnehage Rustad Foreldrelagsbarnehage, men SV fikk flertall i finanskomiteen på at lånegaranti skulle gis. Og når saken kom til bystyret snudde byrådspartiene, og det ble enstemmighet. Dermed skaffet SV byen 54 nye barnehageplasser. SV ønsker offentlige barnehager, basert på ordinære opptaksvilkår, en sosial betalingsprofil og plikt til å ta opp barn  med særlige fysiske eller sosiale problemer.  Men først og fremst ønsker SV at alle foreldre som ønsker det skal få mulighet til å sende sine barn i det viktige pedagogiske tilbud barnehager er. Og da kan det ikke være slik at får vi ikke til offentlige barnehager får det heller være. Barn har kjempegodt av et barnehageopphold enten de er i private eller offentlige barnehager.


Oslo Bystyre 24. januar 2001

Ivar Johansen, SV

Sak 11 Søknad om kommunal garanti for lån til Rustad foreldrebarnehage

Ordfører,

SV ønsker offentlige barnehager, basert på ordinære opptaksvilkår, en sosial betalingsprofil og plikt til å ta opp barn med særlige fysiske eller sosiale problemer.

Men først og fremst ønsker SV at alle foreldre som ønsker det skal få mulighet til å sende sine barn i det viktige pedagogiske tilbud barnehager er. Og da kan det ikke være slik at får vi ikke til offentlige barnehager får det heller være.

Barn har kjempegodt av et barnehageopphold enten de er i private eller offentlige barnehager.

Forskning dokumenterer at barnehagebarn klarer seg bedre i oppveksten, i skolesituasjonen og i det senere alminnelige sosial liv enn andre barn. Barnehager er et svært godt forebyggende barnevern.

Vi er glad for foreldre som ofrer tid og krefter på å bygge opp foreldredrevne barnehager, og mener kommunen skal ta imot slike initiativ på en positiv måte, og legge forholdene til rette for at disse prosjektene kan realiseres. Det er leit når denne foreldregruppen forteller at de i denne saken mer har følt Rådhuset som en motpart, enn en medspiller. Slik skal det ikke være.

I det sittende byråds byrådserklæring heter det at ”byrådets mål er at alle barn i alderen en til fem år skal få et tilbud om barnehageplass når foresatte ønsker det.” Da blir det søkt når byrådet sitter der med minikalkulatoren og finberegner om det er behov for disse 54 nye barnehageplassene. Over 3.700 barn i denne byen står i kø for å få barnehageplass, hvorav mange også i de bydeler som ligger i nærområdet til denne barnehagen. Dette området trenger hver eneste barnehageplass som kan etableres.

Dermed ble det altså SV , som normalt sloss for felleskapsløsninger,  som måtte fremme forslag om at kommunen skal stille lånegaranti for denne private foreldredrevne barnehagen.

Det er bra å se at det nå blir enstemmighet i dette bystyret for barnehageprosjektet.

Og foreldre i denne byen kan være trygge på at SV i saker som dette også framover vil stå på barnas side. Vi er udogmatiske og fordomsfrie. Hver eneste sak det borgerlige byråd måtte finne på å fremme som sier nei til kommunal garanti for foreldredrevne barnehager kan foreldrene påregne at SV i utgangspunktet vil slåss for at skal få en annen løsning i bystyret.

Barn har kjempegodt av et barnehageopphold enten de er i private eller offentlige barnehager.