Barn og Unge

Nasjonal dugnad for å få bosatt enslige mindreårige flyktninge-/ayslsøkerbarn

Ivar Johansen og Marianne Borgen forereslår i et privat forslag for bystyret at Oslo kommune starter en nasjonale dugnad for å få flyktningebarn ut av asylmottak. De foreslår at Oslo starter ved å ta imot 50 enslige mindreårige flyktningebarn ekstra i løpet av den neste 6 måneders perioden, utover den kvoten som allerede er avtalt med UDI.  Dernest utfordres Bergen, Trondheim og Stavanger til å ta imot til sammen 100 barn ekstra.


Fra: Marianne Borgen (SV) og Ivar Johansen (SV)

Til: Ordføreren

Vi viser til bystyrereglementets § 10a, hvor det bl.a. heter:

"Medlem av bystyret kan fremsette private forslag til bystyret. Forslaget må bare omhandle en sak og gjelde saker som naturlig hører inn under bystyrets virkeområde. Forslag kan ikke stilles til saker som ligger til behandling i bystyrets organer, har samme innhold som et forslag som ennå ikke er behandlet eller som tidligere er behandlet i en av bystyrets komiteer i samme bystyreperiode uten å ha fått nødvendig tilslutning. I tvilstilfelle treffer forretningsutvalget avgjørelsen."

På denne bakgrunn fremmes derfor privat forslag om:

Forslag til nasjonal dugnad for å få bosatt enslige mindreårige flyktninge-/ayslsøkerbarn - Oslo kommune øker mottaket og utfordrer også andre byer og kommuner til å gjøre det samme.

Antall flyktningebarn som kommer til Europa helt alene, uten sine foreldre eller annen familie, er økende. Det EU-finansierte prosjektet "Seperated Children in Europe" har i sine rapporter sagt at det er over 100 000 enslige mindreårige flyktningebarn i Vest-Europa. Å ta vare på disse barna og sikre dem de rettigheter de har etter FNs konvensjon for barnets rettigheter og nasjonale lover er en stor utfordring for de land barna kommer til.I Norge er det et begrenset antall barn som kommer helt alene.

Pr. 30.09.01 har det hittil i år kommet 358 barn under 18 år alene til Norge. Hovedtyngden av disse barna er i alderen 14-17 år, men noen er også helt ned i førskolealder. Disse kommer fra mange forskjellige land og har ulik bakgrunn. De fleste kommer fra Etiopia, Eritrea, Somalia, Sri Lanka, Russland, Irak og Afghanistan. Det har de siste månedene vært et økende antall alenebarn som har kommet til Norge. Det understrekes at vi her snakker om barn, som er i en meget sårbar situasjon, hvor det er viktig med riktig hjelp og oppfølging til riktig tid. Dette er barn som ikke har foreldre som kan ivareta den daglig omsorgen og oppfølgingen. Dette er barn som er kommet til en fremmed kultur og med fremmed språk og som trenger både omsorg og trygghet, så raskt som mulig.

Det sitter i dag over 300 barn under 18 år på ulike asylmottak, som er klare for å kunne bosettes i kommunene. Enslige mindreårige asylsøkere er barn som kommer til Norge uten sine foreldre eller andre nære omsorgspersoner. Det har i flere år vært et alvorlig problem at mange av barna blir "sittende fast" i mottakene, fordi kommunene er skeptiske eller negative til å ta imot barna for bosetting. Bosetting forutsetter at kommunene ønsker barna velkomne.

Oslo kommune har gjennom flere år utviklet ekspertise og erfaring i å kunne ta imot og gi tilpassede tilbud til barn som kommer fra krigsområder, har opplevd flukt, eller av andre årsaker er blitt skilt fra sine foreldre.

Oslo vil i løpet av år 2001 ta imot 35 barn under 18 år. De fleste av disse har en eller annen form for tilknytning til Oslo, ved at de allerede har slekt eller bekjente som bor her. Utlendingsdirektoratet opplyser at det er enda flere barn som har tilknytning til Oslo utover de barna Oslo i dag tar imot.Forslagsstillerne mener det er uverdig at barn blir boende for lenge i mottak fordi ingen kommuner er villig til å ta dem imot for bosetting. Det har gjennom flere regjeringer vært et uttalt mål at ingen barn skal være lenger enn tre måneder i mottak, derfor kan barn bosettes også før alle formaliteter om oppholdstillatelse i landet er klare. Praksis har imidlertid vist at gjennomsnitts botiden er på 6 – 8 måneder og flere barn har sittet i mottak i ett eller flere år.

Erfaringer viser at en lang botid i mottak, som ikke er beregnet for dette, kan skape belastninger for barna.I økende grad har også Oslo erfart at en rekke enslige mindreårige på eget initiativ kommer til Oslo. Enten direkte fra mottakene, eller etter at de først er bosatt i en annen kommune. Forslagsstillerne mener det derfor vil være klokere å åpne for at flere barn og unge kan bosettes direkte, og dermed kan tilbys et tilpasset opplegg så tidlig som mulig.

Forslagsstillerne foreslår at Oslo kommune starter en nasjonal dugnad for å få alle de barna som i dag sitter klare for bosetting ut av mottakene. Det foreslås at Oslo begynner denne dugnaden ved selv å ta imot 50 barn i tillegg til de 35 som ligger i plantallene.

Dette forutsetter at Oslo styrker sin kapasitet i Barne- og Familieetatens flyktningkontor, som har ekspertise på å ta imot barn, og at samarbeidet med bydelene styrkes. Det er viktig at disse barna så fort som mulig får omsorg, får startet opp med skolegang og ev. studier, og at de får etablert nye sosiale nettverk. En rask kartlegging av det enkelt barns behov for støtte og hjelp er en viktig forutsetning for at barna ikke utvikler ulike former for problemer. Mange av barna som kommer til Norge alene er svært ressurssterke, da det i seg selv ligger en seleksjon i det å klare å komme inn i Norge helt alene, etter en langvarig og ofte farefylt flukt.

Et lite mindretall av barna har også kontakter i kriminelle miljøer, som det er viktig at de får bistand til å bryte ned. En tett og god oppfølging av barna så tidlig som mulig, er en viktig forutsetting for å lykkes i arbeidet med disse barna.

De statlige støtteordningen ved mottak av flyktninger er i dag bedre enn tidligere, slik at det ikke skal være kostnader for kommunene når de tar imot flyktningebarn. Det gis et statlig rammetilskudd pr. person på kr. 356 000,- over en 5-årsperiode, og i tillegg gis det en rekke andre tilskudd for barn og unge som skal dekke nødvendige tiltak som settes i verk av barnevernet eller annen etat. Penger til dekning av kommunens arbeid med disse barna, følger barna via de statlige tilskuddsordningene.

I tillegg til at Oslo tar imot vesentlig flere barn enn det som ligger i plantallene, foreslås det at Oslo kommune også aktivt utfordrer de andre tre storbyene til å gjøre det samme, og deretter resten av landets kommuner til å delta i denne nasjonale dugnaden.

Marianne Borgen(SV) og Ivar Johansen (SV) fremmer følgende forslag:

1.

Oslo kommune starter den nasjonale dugnaden ved å ta imot 50 enslige mindreårige flyktningebarn ekstra i løpet av den neste 6 måneders perioden, utover den kvoten som allerede er avtalt med UDI.

2.

Oslo bystyre utfordrer Bergen, Trondheim og Stavanger til å ta imot til sammen 100 barn ekstra i løpet av den neste 6 måneders perioden utover det antall som allerede er avtalt. Oslo kommune, ved ordføreren, henvender seg til de øvrige av landets kommuner med oppfordring om at de tar sin del av ansvaret for å bosette barn som trenger en kommune å bo i.
Oslo, 25. oktober 2001

Marianne Borgen (SV) Ivar Johansen (SV)