Barn og Unge

Barnevernet: Vederlagsordningen for overgrep utvidet

Barnevernet: Vederlagsordningen for overgrep utvidetOslo har en raus økonomisk vederlagsordning for de barn og unge som har blitt utsatt for overgrep eller omsorgssvikt under plassering av Oslo kommunes barnevern. Men det er avdekket en mangel ved ordningen. Der en av Oslo kommunes barneverninstitusjoner har tatt imot et barn i omsorg direkte fra fortvilede pårørende, uten omsorgsovertakelsesvedtak i barnevernet. Etter min oppfatning må kommunen ta et ansvar dersom de under oppholdet er blitt utsatt for overgrep eller omsorgssvikt. Hvem skuille ellers hatt ansvaret? På mitt initiativ sluttet bystyret seg i dag til at disse barna også skal omfattes av vederlagsordningen.


Oslo bystyre 18. juni 2008
Ivar Johansen, SV

Sak 284 Årsberetning 2007 for Vederlagsutvalget


Ordfører,

Overgrep eller omsorgssvikt kan aldri fullverdig kompenseres ved økonomisk vederlag. Men samtidig innebærer økonomisk vederlag en erkjennelse av ansvar for den offentlige svikt disse var utsatt for under plassering av Oslo kommunes barnevern.

Oslo har vedtatt en raus ordning, og som mange andre kommuner har tatt etter. Det er bra.

Så er det slik at ordninger som dette må ha noen avgrensninger. En av dem er at det er den kommunen som har overtatt omsorgsansvaret for et barn må ha tilsynsansvaret for barnet. Det gjelder bl.a. utenbys kommuner.

På et punkt har SV tatt initiativ til endringer; de såkalte private plasseringer. Der en av Oslo kommunes barneverninstitusjoner har tatt imot et barn i omsorg direkte fra fortvilede pårørende må det være kommunen selv som må ha ansvaret om det har foregått overgrep eller omsorgssvikt. Hvem skulle ellers hatt ansvaret?

Jeg er glad for at det blir enstemmighet om den forståelse at disse plasseringene skal omfattes av vederlagsordningen.

You have no rights to post comments