Barn og Unge

Søndre Nordstrand: Tre fritidsklubber kan bli stengt

Hundrevis av ungdommer i bydel Søndre Nordstrand er i løpet av uken innom de tre klubbene på Seterbråten, Hallagerbakken og Søndre Holmlia. Bydelsadministrasjonen har foreslått at fritidsklubbene skal nedlegges, men saken er ennå ikke avgjort. - Hvis fritidsklubbene blir nedlagt, frykter vi på sikt at ungdomskriminaliteten vil øke. Det store ungdomsmiljøet i bydelen er utfordrende, i stor vekst og med mange minoriteter, sier politioverbetjent Mari Bollingmo ved Manglerud politistasjon.
Over 10 prosent av ungdom under 19 år i Oslo bor på Søndre Nordstrand. Bollingmo, som leder forebyggende avdeling ved politistasjonen, mener det er all grunn til å frykte konsekvensene hvis tilbudene til barn og unge i bydelen blir færre. - Ungdomskriminaliteten i bydelen er allerede stor, men jeg er egentlig forundret over at den ikke er større. Det tror jeg skyldes at det finnes mange bra tilbud for barn og unge i bydelen, sier Bollingmo.

Les mer i Aftenposten

Når fritidsklubbene nedlegges

Av Ivar Johansen, bystyremedlem i Oslo for SV


Bydelsutvalget i Søndre Nordstrand har til behandling forslag om å stenge Hallagerbakken fritidsklubb, Sæterbråten fritidsklubb og stoppe all driftsstøtte til Søndre Holmlia Fritidssenter. Flere hundre ungdommer vil da miste sitt fritidstilbud. Foreløpig er vedtak utsatt til over sommeren.

Dette gjøres i et jubileumsår: Det er i år 50 år siden Hammersborg Fritidsklubb, landets første fritidsklubb for ungdom ble opprettet. Klubben forbereder som seg hør og bør en god markering. For i hovedstaden trengs sannelig en oppfriskning på fritidsklubbenes viktig funksjon for barn og unge.

Når gamleordfører Albert Nordengen av og til spørres om det er vedtak han angrer på i sin lange periode i ledelsen av Oslo sier han: nedleggelsen av Ungdomskontoret. Ungdomskontoret var et svært viktig kompetansesenter om ungdom og ungdommens situasjon i storbyen og en god pådriver for ungdommens behov. Oslo har ikke lenger noe sentralt miljø som har et overordnet perspektiv på barn og ungdommens situasjon, følger utviklingstrekk i ungdomsmiljøer, erfaringsformidling og tar initiativ til tiltak ut fra endrede behov. Ansvaret er pulverisert ned på mange etater, bydeler og virksomheter.

Når ”ordføreren” for bydel Søndre Nordstrand om en del år blir spurt om noen år om det er beslutninger han angrer på vil han kunne svare: ”det året vi stengte Hallagerbakken fritidsklubb, Sæterbråten fritidsklubb og all driftsstøtte til Søndre Holmlia Fritidssenter”.

Dette gjøres i så fall strid med bystyrets overordnede retningslinjer, slik det er formulert i bystyremeldingen ”Oppvekst i Oslo”: ”

”Rusfrie sosiale møteplasser i eget nærmiljø er ønsket av ungdommen selv og en grunnsten i forebyggende virksomhet. Slik virksomhet rettet mot ungdoms fritid i bydelene må opprettholdes. Ved stabilitet, trygghet og langsiktig planlegging opparbeides det gode nettverk med trygge rusfrie møteplasser. De ansatte på klubbene er tilgjengelige for de unge og tydelige grensesettere med et omsorgsperspektiv. Ansatte i de kommunale fritidstilbudene er mange ganger de første til å fange opp signaler om barn og ungdoms behov fra hjelpeapparatet, og samarbeid med andre instanser er derfor viktig.”

Byrådserklæringen fra det sittende byråd fra Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti slår fast at det vil ”legge til rette for at ungdom i alle bydeler tilbys trygge og rusfrie fritids- og kulturaktiviteter i eget nærmiljø.”

Dersom byrådsleder Erling Lae og hans kolleger ikke setter inn nødvendige tiltak som forhindrer at bydel Søndre Nordstrand i kveld halverer fritidstilbudet til bydelens unge regner jeg med at byrådslederen takker nei til en invitasjon til å være gjest ved 50-årsmarkeringen for Hammersborg Fritidsklubb. Det bør være en grense for hvor mye avstand det skal være mellom ord og handling. På at en i festtaler hyller betydningen av rusfrie fritidstiltak for ungdom, samtidig som den kommune han leder nedlegger de samme tilbudene.

 (Dagsavisen 20. juni 2003)