Barn og Unge

Riverside ungdomshus med aktivitetsreduksjoner?

Riverside ungdomshus med aktivitetsreduksjoner?Riverside ungdomshus er et byomfattende ungdomstiltak i sentrumsområdet. De gir ulike tilbud rettet hovedsakelig mot ungdom mellom 15 til 23 år gjennom kompetansegivende virksomhet, internettcafetilbud der ungdom får informasjon om jobbsøk, utdanning o.l. og ulike aktiviteter, samt sosialfaglig oppfølging og oppsøkende sosialt arbeid. Med den foreliggende budsjettramme som bystyreflertallet - så langt - ligger an til å vedta vil Riverside måtte foreta en betydelig reduksjon av åpningstider og aktiviteter forøvrig, så sant de da ikke klarer å hanke inn penger fra private legater og sponsorer.

I finanskomiteens møte onsdag fremmet jeg på vegne av SV, og i samarbeid med Ap, et forslag om å øke budsjettrammen for Riverside med kr. 840.00o, men det borgerlige flertallet var ikke villig til å øke med en eneste krone. Et særs viktig forebyggende tiltak i sentrum er derfor truet, i en tid hvor politikere er særs flinke til i vakre festtaler å understreke betydningen av nettopp å forhindre rekruttering til rus og kriminalitet.


Konsekvenser ved budsjettkutt ved Riverside ungdomshus

Riverside er et byomfattende tiltak med ulike tilbud rettet hovedsakelig mot ungdom mellom 15 til 23 år. Riverside ungdomshus sine hovedstrategier er kompetansegivende virksomhet, internettcafetilbud, der ungdom får informasjon om jobbsøk, utdanning o.l. og ulike aktiviteter, samt sosialfaglig oppfølging og oppsøkende sosialt arbeid i sentrumsområdene.

Riverside ungdomshus har følgende tiltak; internettcafe med ungdomsinformasjon, web–verksted, IKT-verksted, ungdomskjøkken/cafe, informasjonsnettverk (samarbeid mellom Ungbo, Unginfo, Uteseksjon og Riverside) og Oppsøkende ungdomsteam m.m.

I budsjettet for 2010 er det forespeilet at Riverside vil motta 5 505 00,- i sentrale midler. Riverside ungdomshus opererer med et budsjett på kr 7 500 00,- for å opprettholde dagens nivå. Noe av dette vil søkes fra BLD og man vil også ha noen inntekter i form av refusjonsinntekter fra NAV, knyttet til praksisplassene Riverside ungdomshus forvalter.

Dette betyr at Riverside ungdomshus mangler rundt kr. 1 000 000,- for å kunne opprettholde dagens tilbud til ungdommer i Oslo. Konsekvenser ved mindre penger vil blant annet være:

- Redusert åpningstid i ukedagene.
- Det vil bli stengt i helgene.
- Sterkt redusert aktivitetsnivå. 
- Svekket rekrutteringsgrunnlag og kontaktflate for blant annet det oppsøkende arbeidet Riverside ungdomshus driver med.
- Redusert kartleggingsgrunnlag
- Ansatte vil være mindre tilgjengelig for ungdommene som benytter seg av tilbudene på huset.

Det er vanskelig å måle suksessen av forebyggende arbeid, og ikke minst konsekvensene av fraværet av det samme. Men med følgende nøkkeltall så langt for 2009, mener vi at det er et tydelig behov for Riverside sitt nåværende tilbud:

Antall unike brukere: ca 2800
Antall besøk generert av 2800 brukere: ca. 26000

Riverside ungdomshus har i gjennomsnitt ca. 80-100 ungdommer innom hver dag. Hvor går de som f.eks. møter en stengt dør på grunn av reduserte åpningstider? Ungdommene sier selv at de vil ”loke rundt i byen” – noe vi ser på som svært uheldig, gitt det vi vet om risikofylte ungdomsmiljøet i Oslo sentrum. 

Videre vil andre ungdomsarbeidere kunne finne andre alternativer i stedet for Riverside som samarbeidspartner, og fagmiljøet på huset vil svekkes. I tillegg vil Riverside ungdomshus sin positive rolle i et allerede belastet område svekkes ytterligere, noe som igjen kan bidra til økt kriminalitet. Ta gjerne kontakt med undertegnede hvis det ønskes ytterligere redegjørelse for hvilke konsekvenser Riverside vil stå ovenfor ved budsjettkutt.

Vennlig hilsen

Hans-Petter Rode
FO-tillitsvalgt ved Riverside ungdomshus
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 900 74 066

Line Ruud Vollebæk
Oslo-representant og nestleder i LUK (Landsforeningen for utekontakter)
line@utekontaktene
Tlf: 913 72 913 (jobb) / 988 25 305 (privat)

Siri Graff
Fagforbundets varatillitsvalgt ved Riverside ungdomshus.
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 948 67 946

Nettsidene til Riverside ungdomshus

Kommentarer   

#1 Håkon Rian Ueland 29-11-2009 13:27
Under utdanningen i barnevern så hadde jeg gleden av å besøke Riverside.

Kommunen burde skamme seg! Hører de ikke etter hva politiet sier om at de har merket nedgang i kriminalitet etter at Riverside kom? Forstår de ikke konsekvensene av hva de gjør?

Man skulle i det minste tro at politikere forstod enkle økonomiske argumenter: hvis en ungdom finner seg jobb, i stedet for å bli kriminell fra en tidlig alder, hvor mye penger sparer man da? Hvor mye smerte?

Trist...
#2 Inger Seim 29-11-2009 16:36
Jeg minner om hva Hedersmannen Albert Nordengen formidlet en gang han ble intervjuet " Noe av det jeg angrer mest på som politiker var alle forslagene om nedleggelser av Fritidsklubber på 1980 - tallet...."All form for forebyggende arbeid er viktig - og særdeles viktig nå - slik samfunnsutvikli ngen skrider frem , med store frafall i Videresg. skoler og stor øking i arbeidsledighet en hos de unge mellom 15 og 25 år.Støtt Riverside ungdomshus - "Dn skal ikke tåle så inderlig vel - den urett som ikke rammer deg selv...."
#3 Tore G. Bareksten 29-11-2009 18:28
Sønnen min går på musikkskole på Grønland, så det hender jeg venter på ham bak Riverside. Stadig vekk får jeg spørsmål om kjøp og salg av narkotika. Riverside er den ene enden av narkostien som fortsetter opp elva til Grunerløkka. Tragisk med et ungdomshus omringet av hudmørke narkoselgere med en politistasjon få hundre meter unna. Jeg ville ikke våget sende egne unger ditt. Skal Riverside bli et fristende tilbud, må politiet sikre gatene rundt.
#4 Inger Seim 29-11-2009 19:22
Dette var triste saker - Ikke bra med et sted for ungdom midt i dette negative som du beskriver her - enten må kjøp og salg av narkotika opphøre - håper noen fra Riverside kommenterer dette - de har muligens flere opplysninger ....
#5 Erik Lindbæk Kruse 29-11-2009 20:49
Riverside gjør og har gjort det de kan for å få slutt på salget, men det er ikke deres jobb aleine. Skjønner at man blir skeptisk til å ha et ungdomshus midt oppi dopsalg, men veit ikke om jeg synes det er en løsning å flytte det heller.
#6 Inger Seim 29-11-2009 20:50
Løsningen er jo etter min mening å få vekk dopsalget fra dette tilbudet til unge mennesker - her må det samles "alt som kan krype og gå av folk i nærmiljøet - : "Til kamp mot dopsalg nær fritidstilbud !!!" - Riverside tar regien , Politi må på banen - skolene , organisasjonene m.m.m.m. INTET ER UMULIG !!!!!Start kampen mot dopsalg ved Riverside i morgen !!!
#7 Tore G. Bareksten 30-11-2009 00:00
Det ville kanskje vært mer poltisk korrekt og sagt nordafrikanske. Uansett hudfarge eller opprinnelseslan d så synes jeg likevel det er flaut å bli tatt for en narkokjøper eller narkoselger. I fjor kom visst en sosialarbeider i krangel med et par selgere som henvendte seg til Riversides medlemmer. Det endte i slagsmål og politianmeldels e mot sosialarbeidere n da han slapp ut fra legevakta. Det straffet seg å bry seg. Nettopp Riverside er en god grunn til at politiet burde spane mer i dette nærområdet til Grønland Politistasjon. Slipper de konkurranse fra langere, kan Riverside fange opp ungdom som drar inn til byen fordi byrådet har lagt ned ungdomsklubbene og biblioteksfilia lene i Groruddalen.
#8 Inger Seim 30-11-2009 09:25
Tore G B : dette høres ikke bra ut - jeg undres hvorfor ikke noen "Tar fatt i disse alvorlige utfordringene" - mener og ha lest i en avis at Riverside ofte har besøk av flyktninger fra et flyktingemottak nær ved - dersom det er en reallitet med stoffomsetning like ves Riverside - vil jeg og tro at disse unge flyktningene som er i en svært sårbar situasjon - vil være et lett bytte for disse langerne ....Det kan synes som om at det en noe tafatt holdning fra nærmiljøet i forhold til å bli kvitt disse utfordringene - jeg jobbet tidl. i mange år som leder av en fritidsklubb - du føler stort ansvar for brukerne - dersom doputfordringen e ikke lar seg løse rundt Riverside - er jeg ikke i tvil : Flytt tilbudet - mange unge kan ende i hendene på disse selgerne mens voksne krangler om HVORDAN og HVEM skal få vekk dopselgerne ...Skjønner ikke at vi i landet vårt ikke har virkemidler til å få vekk disse selgeren av dop ----ettersom jeg leser alle kommentarene tror jeg at vi står utenfor to utfordringer : 1. Riverside leve 2.Vekk med all dop i nærheten av steder der barn/unge har kommunalt tilbud
#9 Tonje Odden 30-11-2009 09:26
Ja, det er uheldig at det er kjøp og salg rundt et ungdomshus, men, det er få ungdom som finner veien til Riverside uten at de fra før har oppholdt seg i områdene sentrum/Vaterla nd. Derfor er det bra med et tilbud også på slike steder som Vaterland, nettopp for å fange opp ungdom i disse områdene.
#10 Inger Seim 30-11-2009 10:25
Tonje : Vi må ikke slå oss til ro med at "de få som finner vegen til Riverside" skal ha en hverdag preget av dopsalg -
#11 Tonje Odden 30-11-2009 13:01
Absolutt ingen ro rundt det her;-)
#12 Hans Petter Rode, tillitsvalg for FO ved Riverside ungdomshus 30-11-2009 17:21
Først og fremst ønsker jeg å kommentere Tore G Bareksten sitt innlegg der han påstår at en Riversideansatt skal ha kommet i slåsskamp med selgere etter å ha ”brydd” seg. Dette eller lignende episoder har aldri skjedd. Det betyr ikke at ansatte ikke bryr seg med hva som skjer rundt huset. For å kommentere videre de bekymringene som uttrykkes i forbindelse med hva som skjer av lyssky aktiviteter i Vaterlandsområd et, er ikke dette noe Riverside sitter med hendene i fanget og ser skjer. Det jobbes forebyggende og med holdningsskapen de arbeid daglig – både på huset og gjennom feltarbeid. Det samarbeides blant annet med diverse offentlige instanser om å skape en trygg arena for ungdom i sentrumsområdene.

For videre å kommentere noen av innleggene knyttet til plassering av Riverside ungdomshus, er mitt spørsmål tilbake til kritikerne av vår plassering: Skal ethvert positivt tiltak i et belastet nærmiljø skal fjernes? Vil ikke dette bli å kapitulere for negative krefter.

Videre er vår erfaring at ungdommene som benytter seg av Riverside enten bor i bydel Gamle Oslo, eller er på gjennomfart i sentrum - slik at disse ville sannsynligvis oppholdt seg i området rundt Vaterland/Grønl and selv om tilbudet ikke hadde eksistert, eller hadde hatt beliggenhet et annet sted.

Jeg ser at mye av debatten dreier om de negative tingene knyttet til områdene rundt Riverside ungdomshus. Det forebyggende arbeidet som Riverside bedriver, er vanskelig å måle. Fravær av slikt arbeid er det også vanskeig å si noe om. Jeg opplever som ansatt at dialog, holdningsskapen de arbeid fører til en positiv ladet stemning og mulighet til en diskusjon rundt ulike temaer som for eksempel rus, vold, kriminalitet og fremtidsplaner m.m., på huset og i de ulike problemområdene knyttet Vaterland/Grønl and.

Jeg håper at folk, uansett om man er enige eller uenige i beliggenhetssak en, er enige om at det er behov for et ungdomstilbud i sentrum som har kompetente medarbeidere, er tilgjengelige (blant annet med tanke på åpningstider) og som gir et aktivitetstilbu d som blant annet dekker kompetansehevin g, informasjonsarb eid rettet mot ungdom, holdningsskapin g og fungerer som en sosial arena. Slik det ser ut nå, vil Riverside være stengt og mørklagt i helgene, mens aktivitetstilbu d og tigjengelighet på hverdager vil bli betydelig svekket.

You have no rights to post comments