Barn og Unge

Oslo: Fosterhjemsbarn får ikke tilstrekkelig tilsyn

Oslo: Fosterhjemsbarn får ikke tilstrekkelig tilsyn

Flere hundre fosterhjemsbarn Oslo kommune har ansvaret for får ikke de tilsynsbesøkene de etter loven har krav på. Etter loven skal tilsynsfører oppnevnt av barnevernet besøke fosterbarna minst fire ganger i året, for å få barnas versjon av hvordan fosterhjemmet fungerer. Hele 367 av 834 fosterhjemsbarn under 18 år Oslo kommune har ansvar for fikk ikke de lovpålagte 4 tilsynsbesøk i fjor, og 81 av dem fikk ikke noe tilsyn i det hele tatt.

Aftenposten skriver fredag om søstrene Eva (21) og Sigrun (22) som var to og fire år gamle da de ble tatt fra moren og tvangsplassert hos et foreldrepar i Sør-Odal kommune. Der ble de utsatt for seksuelle overgrep av mannen de omtaler som "far".  Fosterfaren ble i 2002 dømt til to år og fire måneder i fengsel.

- Vi snakker om de aller mest sårbare, barn som er fjernet fra sine foreldre og plassert hos andre. Det må innføres en klageordning med lav terskel, der disse barna kan si fra om tilsynet svikter og gjøre oppmerksom på at deres rettigheter blir brutt, sier Linda C. Hofstad Helleland, stortingsrepresentant for Høyre til Aftenposten.

Stortinget behandlet i går barnevernsmeldingen, og da la Helleland frem sviket mot søstrene som et eksempel på et barnevern som bryter loven. - For det er lovbrudd vi snakker om her. Kommunene er pålagt å sørge for at fosterhjemsbarn får egen tilsynsfører og at det gjennomføres tilsynsbesøk. Når kommunene ikke gjør jobben sin, bør de fratas ansvaret for barnevernet, sier hun.

Det er et viktig tema Høyres stortingsrepresentant fokuserer på, og jeg sender derfor fram et spørsmål om hvilke initiativ Byrådet vil ta for at fosterhjemsbarn i Oslo skal få de lovpålagte tilsyn, en kommune hvor Høyre har det politiske ansvar for barnevernet.


Kommentarer   

0 #1 Solveig 13-06-2013 14:42
Mulig tilsynsfører rollen burde vært profesjonaliser t...gjort til et yrke. Det er litt for tilfeldig hvem som blir tilsynsfører og det er ikke et oppdrag man blir i over tid. noe som er trist for barna som stadig må bytte personer e må forholde seg til. Har vært tilsynsfører under studietiden og registrerer at det er ulik behandling og betaling for denne jobben fra kommune til kommune.
0 #2 Inger 13-06-2013 14:50
Her synes jeg også det er behov for lovendringer og tydeligere forskrifter der det stilles høyere krav til kvaliteten, hyppighet og utførelsen av tilsynet som fosterforeldre får.

Legg til kommentar