Barn og Unge

Oslobarnehage: Tok videreutdanning, mistet jobben

Oslobarnehage: Tok videreutdanning, mistet jobben

TV2-nyhetene hadde i går kveld den utrolige historien om barnehageassistent Othmane Aboutaleb som  fulgte Oslo kommunes oppfordring og tok videreutdanning til barne- og ungdomsarbeider. Det han ikke visste, var at det skulle koste ham jobben.

Nå som han er faglært, og automatisk har krav på høyere lønn, har ikke barnehagen råd til å ha ham ansatt lenger. Bydel Nordre Aker har besluttet at de vil ha færre barnehageansatte med kompetanse, for å spare penger. Nå ansetter de bare ufaglærte assistenter, og de mister Othmane.

En utrolig sak, i en by hvor barnehagene har et skrikende behov etter kompetanseheving og fagutdannet personell. Jeg tar saken opp med Byrådet (se under) , som skriftlig må svare på spørsmål overfor bystyrets finanskomite.

 

Dette er de spørsmål jeg har sendt fram til Byrådet:

TV 2 har i kveld en reportasje om en barnehageassistent som fulgte Oslo kommunes oppfordring og tok videreutdanning til barne- og ungdomsarbeider. Det han ikke visste, var at det skulle koste ham jobben.

Slik jeg ser det er den aller største utfordringen for barnehagesektoren i Oslo å sikre økt kompetanse, både gjennom videreutdanning og rekruttering.

TV 2 opplyser "Barnehageassistenten fulgte kommunens oppfordring og tok videreutdanning. Nå som han er faglært, og automatisk har krav på høyere lønn, har ikke barnehagen råd til å ha ham ansatt lenger."

Mitt spm 1: Er framstillingen korrekt beskrivelse av den aktuelle situasjonen?

Mitt spm 2: Er det policy/praksis i Oslo kommune som motiverer ansatte til å videreutdanne seg til kompetanse kommunen trenger, og at vedkommende etter dette sikres en jobb og lønn som samsvarer med den nye utdannelsen?

TV 2 opplyser: "Bydelen har besluttet at de vil ha færre barnehageansatte med kompetanse, for å spare penger. Nå ansetter de bare ufaglærte assistenter, og de mister Othmane. Det stemmer dårlig med bydelens ambisjoner."

Mitt spm 3: Støtter Byrådet at en bydel "vil ha færre barnehageansatte med kompetanse", og at man bare skal ansatte "ufaglærte assistenter"?

Mitt spm 4: Foranlediger saken noen initiativ fra Byrådets side?

Kommentarer   

+1 #1 Tone Strømøy 05-08-2013 06:15
Helt utrolig!
Tone Strømøy, barnehagelæreru tdanningen, HiOAk
+1 #2 Jon Julius Sandal 05-08-2013 06:23
Utrolig, men ingenting overrasker meg lenger når det gjelder byrådets såkalte "kvalitetssatsn ing" i Oslobarnehagen. Flott at du står på Ivar Johansen.
+1 #3 Kristin Gjekstad 05-08-2013 06:26
Dessverre er dette noe jeg kjenner igjen Ivar!
+1 #4 Brit Fredriksen 05-08-2013 06:31
Barnehage kan da bli kun en oppbevaringsste d
+1 #5 Margret Akselsdottir 05-08-2013 08:31
Meget flink medarbeider som var nøkkelpersonen for min sønn! Han er fantastisk med "livlige" gutter og jeg vet bhg gråter krokkodilletåre r (både barn og voksne). Bydelen vet ikke hva de taper ved å miste denne medarbeideren!
+1 #6 Jorunn Arnesen Fagleder i Aske 05-08-2013 08:42
Håper dette ikke er sant, en utrolig historie!!
#7 Unni Hegle 05-08-2013 11:33
Trist for ungene!
+1 #8 Bjørn Andresen 05-08-2013 11:34
Og Høyre snakker om nye og bedre løsninger!
+1 #9 Håkon 05-08-2013 11:52
Kjempebra at det blir satt oppmerksomhet på dette. Ønsker også at det blir mer oppmerksomhet mot måten Oslo kommune misbruker pedagogisk fagteam i bydelene. Barn med større utviklingshemni nger som har krav på f.eks. 80% oppfølging fra pedagogisk fagteam får kun 40%, så betaler ped. fagteam en ufaglært vikar for å ta de siste 40%. Resultatet er at det blir billigere for kommunen, og at barna med behov for ekstra oppfølging ikke får hverken det de har behov for og krav på. Jeg har arbeidet i kommunale barnehager her i flere år og ser at denne tendensen vokser, og at dette er noe fagfolk fra pedagogisk fagteam kan bekrefte. Dette må ta slutt!
#10 Laila, HVO 06-08-2013 08:29
Ja, dette synes jeg er veldig flaut! Klart vi trenger all den kompetansen vi kan få i våre barnehager.Byde lene i Oslo må få tildelt stor nok rammer til at fagpersonalet kan få lønn etter avtale.
#11 Håkon 06-08-2013 17:28
Dette skjer over hele landet.
Folk som har utdannelse, spesialpedagoge r osv blir skviset ut. Det er for dyrt å ha dem ansatt. Dette er avhengig av penger. Ikke hvem som styrer.
#12 Kåre Einar 09-08-2013 12:49
Dette virker for meg som om noen i bydelsadministr asjonen akkurat har lært seg å bruke kalkulator. Det er klart man kan spare noen kroner på en slik praksis, men det er snakk om "flaskepant". Det er ikke store forskjellen i lønn mellom ufaglært assistent og fagarbeider (30-40 000 pr år avhengig av ansiennitet). Ser man denne summen i relasjon til hva en sykemelding (16 dageren) koster, så ser man fort at vinninga går opp i spinninga. Jeg tenker at i en bydel hvor man behandler sine ansatte på dette viset, så får man dårligere trivsel på jobben med tilhørende flere sykemeldinger og større turnover blant de ansatte. Ergo så sparer bydelen littegrann på lønnsbudsjettet , men dette spises opp av økte utgifter til sykevikar og rekruttering.

Undertegnede er kommunal leder i en annen kommune enn Oslo.

You have no rights to post comments