Barn og Unge

Oslo kommunes boliger: Barn vokser opp med knivtrusler og sprøytespisser

Oslo kommune: Barn vokser opp med knivtrusler og sprøytespisser

Med genseren trukket over nesa for å unngå lukten av røyk og urin løper Selma (9) nedover trappa i blokka der hun bor. Hun håper hun slipper å møte noen av de psykisk syke eller narkomane naboene før hun kommer seg ut i bakgården med søppelposen. Selma er ett av 5.000 barn som vokser opp i kommunale leiligheter i Oslo. Hvor mange som er redde for naboene sine er det ingen som vet. Men rapporter fra både forskere og barneombudet viser tydelig at Selma ikke er alene. – Noen ganger er det sprøyter i kjelleren og oppi postkassene her. Det er skummelt å tenke på sprøyter med blod rundt omkring, sier Selma til NRK.

Barn skal ikke bo blant rusede og alvorlig psykisk sjuke mennesker, heter det i det i valgtalene. Men i en kommunal gård i Oslo øst opplever fire små barn drapstrusler på lekeplassen, narkosalg i oppgangen, blodsøl i trappa og tissing på akebrettene sine. I dag bor det 72 barn i de kommunale boligene der også Selma bor.

– Det er skammelig at det er sånn som i dag, at enkelte steder i Norge opplever barn å få avslag på å få flytte fra et helt klart skadelig bomiljø fordi ventelistene er så lange. Det må selvfølgelig settes en tidsfrist for ny bolig, sier Barneombudet. – Vi ville jo aldri akseptert det når det gjelder for eksempel helse. Der har vi jo ventelistegarantier. Har du vondt i kneet har du krav på operasjon innen en viss tid. Og det å være barn og bo under dårlige oppvekstvilkår er minst like alvorlig som å ha vondt i kneet, så her må det komme på plass garantier, tidsfrister og ordentlige retningslinjer, mener barneombud Lindboe.

Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet har styrt Oslo i 16 år, og kunne ha ryddet opp i dette. Men det har ikke hatt tilstrekkelig prioritet.

Les og hør dokumentasjon hos NRK.


Kommentarer   

0 #1 Wiggo Frantzen 28-08-2013 10:51
Slik har det vært i Oslo i all nyere tid. Det holder ikke å spille ping-pong om hvem som har ansvaret. Når kommunene ikke makter/vil ta ansvar må det styres fra der hvor det øverste ansvaret ligger. På dette feltet som på en rekke andre felt hvor det svikter i primære samfunnsoppgave r.
0 #2 Ivar J 28-08-2013 12:06
Wiggo: Jeg synes det på mange måter er en falitterklæring å måtte konkludere med at Oslo kommune ikke har evne/vilje/er i stand til å rydde i eget hus, uten å måtte få pålegg fra Staten.
0 #3 Berit Hinrichsen 01-09-2013 10:45
GRØSS !!!!!!!
Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspart iet har styrt Oslo i 16 år, og kunne ha ryddet opp i dette. Men det har ikke hatt tilstrekkelig prioritet !!!!!!!!!!

Legg til kommentar