Barn og Unge

Arbeidstilsynet: Igjen ulovlig kontraktørvirksomhet i barnevernet

Arbeidstilsynet: Igjen ulovlig kontraktørvirksomhet i barnevernet

Så avdekkes det igjen at private leverandører som vinner barnevernsanbud i Oslo kommune bryter arbeidsmiljølovbestemmelsene vedrører kontraktørvirksomhet.

I et brev, med varsel om pålegg, skriver Arbeidstilsynet blant annet: "Arbeidstilsynet har kommet til at de fleste som er tilknyttet Plan B Sosial AS i realiteten er å anse som arbeidstakere når det gjelder vernebestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Vi viser til vårt varsel om pålegg 1 om inngåelse av arbeidsavtaler, og den begrunnelse som er angitt for dette pålegget senere i dette brevet."

Når jeg tidligere har tatt opp dette med Byrådet har Byrådet uttalt: "Det er leverandøren som innestår for at tjenestene som tilbys er organisert på en god måte i forhold til kommunens behov, og på en måte som ligger innenfor arbeidsmiljølovens bestemmelser." Kommunen som en seriøs innkjøper har selvsagt også et ansvar for ikke å kjøpe tjenester av leverandører som bryter norsk lov. Men Byrådet er alt for passive, noe vi ikke minst ser ved gjentatte eksempler på leverandører/underleverandører som driver sosial dumping.

Plan B har, av andre grunner, ikke lenger leveranser til Oslo kommune. Men firmaet Familiehjelp AS, som nå har leveranser til kommunen er i nøyaktig samme situasjon som Plan B: Ut fra Arbeidstilsynets beslutning må det forutsettes at det også der er ulovlig kontraktørvirksomhet. Gjennom brudd på arbeidsmiljøloven sparer disse firmaene betydelige kostnader, og utkonkurrerer de mer seriøse delene innenfor det private barnevernsmarkedet. Og Byrådet ser altså gjennom fingrene på at så skjer.

You have no rights to post comments