Barn og Unge

KS: Ja til fortsatt opptrapping av det kommunale barnevern

KS: Ja til fortsatt opptrapping av det kommunale barnevern

Da KS sitt hovedstyre forleden behandlet "KS' forventninger til Regjeringen og Stortinget i stortingsperioden 2013 - 2017" foreslo jeg, og fikk enstemmig vedtatt: "Opptrappingsplanen for kommunalt barnevern må fortsette". Det er særs viktig å styrke det kommunale barnevernet.

Under overskriften "styrkt kapasitet og kompetanse i det kommunale barnevernet", heter det i den rødgrønne regjeringens forslag til statsbudsjett for 2014:

"Regjeringa føreslår å styrkje det kommunale barnevernet med ytterlegare 85 mill. kroner i 2014. Kommunane skal kunne søkje om midlar til 150 nye stillingar, samt kompetanse- og samhandlingstiltak. Saman med satsinga frå 2011–2013 vil om lag 600 mill. kroner vere øyremerkt det kommunale barnevernet i 2014. Medrekna satsinga i 2010, vil dette gi til saman 1 000 nye stillingar. Fylkesmannsembeta vil handsame søknadene frå kommunane.

Regjeringa si satsing på det kommunale barnevernet har ført til at fleire barn med behov for hjelp er blitt oppdaga. Dette har òg gitt auka vekst i det statlege barnevernet. Det er knytt usikkerheit til korleis utviklinga vil bli for det statlege barnevernet. Dersom ikkje kommunane lukkast med det førebyggjande arbeidet sitt, er det risiko for at behovet for statleg hjelp held seg på eit høgt nivå. I kva grad ein greier å utvikle stabile fagmiljø, spesielt i små kommunar, vil òg kunne påverke etterspurnaden etter statlege barnevernstenester.

Satsinga på kommunalt barnevern gir auka aktivitetsvekst i det statlege barnevernet på kort sikt. Barneverntjenester med få tilsette vil gjerne ha mindre kapasitet enn store tenester til å drive fagleg utvikling. Godt tverrfaglig samarbeid og eit samordna tenestetilbod vil derfor vere nødvendig for å gi et breiare fagleg fellesskap i kommunen. På den måten kan samarbeid kompensere for eit lite fagmiljø i små barnevernstenester. Kommunen kan søke om midlar til kompetanse- og samhandlingstiltak gjennom fylkesmannen."

KS forventer altså at den blåblå regjeringen fortsetter den satsingen barneminister Inga Marte Thorkilldsen har stått for.