Barn og Unge

Helsestasjon: Bør bystyret innføre normtall for å sikre kvalitet?

Helsestasjon: Bør bystyret innføre normtall for å sikre kvalitet?

I verbalteksten i Byrådets budsjettforslag for 2014 gis det sterke føringer til bydelene om at helsestasjonen og skolehelsetjenesten skal styrkes etter nasjonale anbefalinger. De nasjonale, faglige anbefalingene i veiledere og retningslinjer for helsestasjons – og skolehelsetjenesten beskriver god praksis, og er av vesentlig betydning for vurderingen av hva som anses som faglig forsvarlige helsekontroller. Det skal gode grunner og grundige analyser til for å avvike fra disse.

Men en ting er teori, noe annet er praksis. Når vi kommer til praksis ligger det i Byrådets opprinnelige budsjettforslag for 2014 ligger et kutt i bydelsrammen på 170 millioner kroner, og i tilleggsinnstillingen er kuttene økt ytterligere. Forhandlinger om bydelenes budsjett er i gang. Norsk Sykepleierforbunds helsesøstergruppe har allerede merket konsekvensene: "Det er overraskende å se at Helsestasjon og skolehelsetjenesten ikke blir skånet for kutt i flere bydeler, på tross av klare føringer i budsjettet."

Sykepleierforbundet ønsker derfor at Bystyret følger bydelene tett for å sikre at de styrker tjenesten etter de verbale anbefalingene som gis i budsjettforslaget:

"For at alle bydeler skal gjøre det samme og bruke de økte bevilgingene slik det er beskrevet i budsjettet, er det nødvendig med en form for kontroll av utviklingen.  Vårt forslag er at dette formaliseres gjennom innføring av foreslåtte normtall :

En helsesøster (sykepleier med videreutdanning i helsefremmende og forebyggende arbeid blant barn, unge og deres familier) i 100 % stilling kan følge opp:

65 nyfødte på helsestasjonen, eller

300 elever i barneskolen, eller

550 elever i ungdomsskolen, eller

800 elever i videregående skole

Det er god samfunnsøkonomi å satse på en billig tjeneste som fører til reduksjon i dyre barnevernstiltak."

Klokt innspill, selv om det aller viktigste er at bystyret gir bydelene tilstrekkelige budsjettrammer. Bydelsutvalgene står jo nå overfor valget: kutte på barnehager, sykehjem, helsestasjon eller kanskje barnevern. En helt uakseptabel prioriteringsdiskusjon.

Hva tenker du om dette?

Kommentarer   

-1 #1 Cato Brunvand Ellingsen 20-11-2013 08:30
Det er desverre en kjent problemstilling at overordnede føringer i helsetjenestene smuldrer opp i den praktiske og økonomiske hverdagen i tjenestene. Derfor kan strengere styring være med på å sikre slike føringer. Styringen kan være øremerkede midler eller normering som det her foreslås. En av utfordringene med normering er at de kan forstås som absolutte tall, ikke som minimumsvurderi ng. Det blir vanskelig med lokale løsninger eller enda bedre løsninger.

Jeg har tatt til orde for en tverrfaglig helsesøsterutda nning (se her:http://vern epleieren.com/2 013/11/04/en-pr ofesjonsuavheng ig-helsesosteru tdanning/). Hvis en slik normering som dette blir vedtatt er jeg enda sterkere for en slik utdanningsendri ng. Departementet er tydelige på at "I regjeringens styrking av skolehelsetjene sten er det forutsatt at behovet for tverrfaglig kompetanse dekkes ved at andre profesjoner enn helsesøstre skal være en del av skolehelsetjene sten." Skal dette også normeres utover normeringen av helsesøstre? Gjerne for meg, men jeg tviler på at det blir en realitet. Får man en normering av antall helsesøstre (som jeg ikke nødvendigvis er i mot) må det også andre funksjoner sikres slik at det ikke igjen blir en profesjons- og funksjonskamp i skolen.
#2 torild bjørlykke 20-11-2013 14:56
Tverrfaglig helsesøsterutda nning slik som nevnt er et dårlig forslag. Helsesøstrene har mange faggrupper som de samarbeider med. Skulle alle disse gruppene gå inn i en helssøsterutdan ning, vil den bli så utvannet at den ikke ville kunne konsentrere seg om de hovedoppgaver de har i dag. har helsesøstrene bruk for tverrfaglig kompetanse så samarbeider de med de faggruppene de har behov for i det enkelte tilfelle. At vernepleierutda nningen en gang ble etablert var å styke omsorgen for psyisk utviklingshemme de. Der er det en stor oppgave å gjøre.

You have no rights to post comments