Barn og Unge

Barnehagene tåler ikke flere kutt!

Barnehagene tåler ikke flere kutt!

Barnehageforeldre i bydel Grünerløkka med appell til bystyrets finanskomite:

"Barnehagene får stadig mindre penger til å løse stadig flere oppgaver.

Hvordan skal de kunne være barnevernstiltak, kartlegge språkferdigheter, bidra til integrering, stimulere til læring og gi omsorg når det ikke sikres at det er nok voksne tilstede? Må det en ulykke til, eller flere barn som ikke fanges opp i tide, før kuttene stoppes?",

spør FAU Grünerløkka blant annet foran dagens budsjettbehandling i bystyrets finanskomite.

 

Til: Gruppelederne i Oslo bystyre og medlemmene i finanskomitéen

Barnehagene tåler ikke flere kutt!

Barnehagene får stadig mindre penger til å løse stadig flere oppgaver. Hvordan skal de kunne være barnevernstiltak, kartlegge språkferdigheter, bidra til integrering, stimulere til læring og gi omsorg når det ikke sikres at det er nok voksne tilstede? Må det en ulykke til, eller flere barn som ikke fanges opp i tide, før kuttene stoppes?

I fjor måtte Grünerløkka bydel kutte barnehagebudsjettet for 2013 med 6,9 millioner. Da tenkte vi foreldre at nå var det ikke mulig å kutte mer uten at det ble uforsvarlig. Byrådets budsjettforslag for 2014 innebærer at Grunerløkka må kutte ytterligere 8-11 millioner i barnehagebudsjettet. Bydelsdirektøren “ser ingen mulighet til å drifte barnehagene innenfor den rammen som er gitt.” Hvis rammene ikke økes, må midler tas fra eldreomsorgen for å sikre “lovlig og forsvarlig barnehagedrift.” (Bydelsdirektørens brev til Byrådet 07.10.13). Vi kjenner selvsagt vår egen bydel best, men vet at mange andre bydeler er i en lignende situasjon.

Vi foreldre har i flere år sett hvordan barnehagenes svært trange økonomiske rammer - f.eks. er det nesten ingen penger til vikarer - og et relativt høyt sykefravær fører til stadig underbemanning. Barna får dermed ofte mindre voksenkontakt enn de har behov for, barnegrupper blir urolige og konfliktfylte, pedagogiske planer og turer kan ikke gjennomføres. Sikkerheten reduseres - ofte er det bare én voksen tilstede på en avdeling deler av dagen. Vi frykter at sårbare barn ikke blir fanget opp og at barn med dårlige norskkunnskaper ikke får tilstrekkelig språkstimulering. Vi frykter også at de små barna - som det er ekstra mange av i Grünerløkka - ikke har nok voksne rundt seg til at deres behov blir sett og møtt.

Underbemanningen fører til en overbelastning av de ansatte som igjen gir mer sykefravær. For å spare penger kuttes lederstillinger og faglederstillinger og enheter slås sammen. Dette gjør det vanskeligere å sikre god oppfølging av ansatte både når det gjelder faglig innhold og trivsel/helse. Det gjør også at flere oppgaver flyttes ned til avdelingslederne, som dermed tilbringer mer tid på kontoret og mindre tid med barna. Den stadige skvisen barnehageansatte er i gjør det vanskelig å beholde og rekruttere nye ansatte med god utdannelse og gode norskkunnskaper. Stadig rekruttering tar også mye av ledernes tid.

Vår erfaring er at de ansatte gjør så godt de kan for å bøte på underbemanningen og de strekker seg langt for å gi et godt tilbud til barna. Derfor gir også foreldre uttrykk for at vi er fornøyde med barnehagene i brukerundersøkelsene - som forøvrig ikke har et eneste spørsmål om bemanning. Faktisk bemanning i barnehagene (voksne tilstede på avdelingene) er heller ikke noe som måles og rapporteres på i tilsynsrapporter eller årsberetninger. Er det for ubehagelig å vise frem hvor få voksne som faktisk er tilstede?

God bemanning er en forutsetning for gode barnehager. Bemanning koster, men dårlig bemanning i barnehagene vil koste samfunnet mer på sikt. Vi oppfordrer alle partiene i bystyret til å stoppe budsjettkuttene til barnehagene og gi barnehagene de økonomiske rammene de trenger.

FAU Grünerløkka v/ Lisa Kirkengen, Helen Hazeland, Guro Aandahl og Hilde Bjørnstad

You have no rights to post comments