Barn og Unge

Robust ennå ikke reddet

Robust ennå ikke reddet

Noe uventet  ser det ut til at det blir Arbeiderpartiet som i realiteten kan velte Kirkens Bymisjons prosjekt Robust. Byrådet i Oslo har foreslått nedleggelse av Kirkens Bymisjons unike samtaletilbud til barn og unge, Robust, og mange av oss sloss for å redde dette særs viktige tilbudet.

En fersk statlig rapport (NOVA) viser at det er en klar økning i psykiske plager blant ungdom i Oslo. Svaret på dette kan umulig være å legge ned et tilbud som gjennom 25 år har utviklet spisskompetanse på forebyggende arbeid for barn og unge.

I bystyrets finanskomite hadde jeg forventet at det var flertall for å redde Robust, men i øyeblikket er det Arbeiderpartiet som blokkerer for å skape det flertallet. Mens Fr.P, SV, Rødt og Miljøpartet De Grønne var villig til å legge nødvendige midler på bordet, var Ap kun villig til å bevilge det halve: 1,5 million kroner. Det medfører trolig kroken på døra. På tross av gjentatte utfordringer fra meg var Ap ikke til å rikke. Særs trist.

Men de har selvsagt mulighet til å snu ved endelig budsjettbehandlingen i bystyret. Jeg oppfordrer folk som er opptatt av å satse på et særs viktig forebyggende tiltak for sårbare barn og unge til å ta kontakt med en eller flere av Arbeiderpartiets bystyrepolitikere.

På Robusts Facebook-sider spør en Aftenposten-jornalist i dag: "Slik jeg forstår det innebærer Aps midler en halvering av dagens midler. Dere mener altså at det ikke er MULIG å drive med 1,5 millioner? Det er altså ikke bare snakk om en reduksjon i tilbudet, men en nedlegging, i deres øyne?" og svaret fra Robust er svært presist: "Bymisjonens standpunkt er krystallklart: Robust kan ikke driftes med noe mindre enn hele beløpet på 3mill. Reduksjon vil bety nedleggelse. En personalgruppe på 5 er i utgangspunktet sårbar nok. Vi 5 (tre kvinner og to menn) har jobbet på Robust sammenhengende i syv år. Gjennom disse årene har vi sammen utviklet den spisskompetansen Robust i dag har. De positive tilbakemeldingene fra brukere og samarbeidspartnere går i hovedsak på rask responstid og høy faglig kvalitet. Å drive videre med 2-3 ansatte er utelukket. Både responstiden og den faglige kvaliteten henger nøye sammen med antall ansatte. Robust må derfor ha minimum 5 ansatte."