Barn og Unge

MST-teamet i Oslo-barnevernet nedlegges, mot byrådets forsikringer?

MST-teamet i barnevernet nedlegges, mot byrådets forsikringer?

Byrådet har forsikret at Barne- og familieetatens MST-team (multisystemisk terapi) skal være operativt igjen fra 1. april. Men nå nedlegger etaten teamet, som en konsekvens av bystyreflertallets kutt i busjettrammene til barnevernet.

I notat til bystyrets helse- og sosialkomite om MST-temaet fra 24. september, på spørsmål fra meg, forsikret byråden:

"Barne- og familieetaten opplyser at etaten planla oppstart igjen fra 1. januar 2014 fordi stedfortredende leder da ville være tilbake i sin stilling. Vedkommende har nå søkt om permisjon til mars, noe som hun etter regelverket har krav på. Situasjonen er derfor at leder, stedfortredende leder og én ansatt har permisjon til primo/medio mars. Forventet oppstart er derfor i slutten av mars eller begynnelsen av april 2014. De øvrige ansatte har midlertidige stillinger i Aline og Frydenberg barnevernsenter."

Men etaten nedlegger nå teamet. Etatsledelsen framla nedleggelsesbeslutningen til godkjennelse i etatens medbestemmelsesutvalg 17. desember, og i sakspapirene heter det at "Etatens vurdering er at MST har tilbudt en god familie- og nærmiljøbasert behandling for ungdom, i alderen 12 - 18 år, som har alvorlige adferdsproblemer." Men når bystyret kutter etatens budsjett med 5,6 millioner ryker dette tiltaket. De ansattes representanter advarte mot de planlagte kuttene, og stemte i mot.

Jeg tar saken opp med byrådet. Byrådet har forsikret at MST-teamets nedleggelse bare var midlertidig, og har også unnlatt å formidle at en nedleggelse kunne bli konsekvensen av Byrådets budsjettforslag.

Kommentarer   

#1 Øystein Vinger Johanssen 10-01-2014 05:20
De skal bruke pengene på OL!
+1 #2 Thomas Haugen 10-01-2014 05:20
En tragisk beslutning.. Mange familier får og har fått uvurderlig hjelp gjennom MST..
#3 Mette Pedersen Mikkelsen 10-01-2014 06:54
Tidlig intervensjon i hjemmet er da beviselig et av de tiltakene som virker!
#4 Bjørn Bjøro 10-01-2014 07:18
Fint Ivar at du følger opp.

Såvidt jeg husker skrev etatsdirektøren intet om slik konsekvens i tilbakemeldinge n på budsjettrammen. Hadde hun gjort det, ville det blitt offentlighet om det i Bystyret, og det var nok uønsket.

Jeg ser det slik at etatsdirektøren for lenge siden har bestemt seg for å kvitte seg med MST, ikke minst fordi hun ikke klarte å få vaktordning i lovlige former. Da gidder man ikke løse utfordring, men nedlegger i stedet.

Det hele har vært et skuespill, hvor etatsdirektøren hele tiden har vært innstilt på permanent nedleggelse, men valgte å gjøre det midlertidig først for at det skulle se penere ut.

Jeg har heller aldri trodd på byrådens forsikring, men bare sett dette som en del av skuespillet.

MST har vært et godt tilbud, også faglig sett og burde eksistert fortsatt. Men Barne- og familieetaten, som påstår å være en fagetat og kalles det i passende anledninger, men omtrent uten å være det, har etter min oppfatning over flere år svekket det faglige, og fått lov til det og rammer og forutsetninger for at det skal skje. Historien med og rundt MST er en naturlig del av dette.
#5 Ane Simonsen 10-01-2014 09:19
Kanskje BFE ønsker å satse på mer mangfold i sitt tiltaksapparat?
#6 Jan Aarskog 10-01-2014 11:49
Dette er også alvorlig fordi Høyreregjeringe n har sagt at de vil ha et statlig barnevern etter modell fra Oslo. Står hele MST i fare for nedleggelse nå? De legger ned MST på grunn av budsjettsituasj onen i Oslo. Dette står i kontrast til at MST skal være et reelt alternativ til institusjon. Institusjon er dyrere samme hvordan du regner. Om så alle som fikk i behandling i MST havnet på institusjon hadde det blitt rimeliger for byrådet å opprettholde MST. Hva er alternativet - at disse barn og familiene ikke får hjelp - kan Høyrebyråden svare på det? Kan du spørre dem Ivar Johansen?
#7 Inger-Lise Gulliksen 10-01-2014 21:37
Hva er det som feiler Byrådet i Oslo?? Klarer de ikke få med seg det som virker?? Men millioner til å skrive en søknad for OL 2022 bevilger de. Tror de trenger mange seminar om medmenneskeligh et og empati. Skammelig.
#8 Bjørn Bjøro 11-01-2014 07:39
La meg utdyper litt hva jeg skrev om rammer og forutsetninger:

BFE har hatt det økonomiske ansvaret for å drive MST. Høyresiden organiserte fra og med 1. juli 2002 det slik at bydelene kjøper til stykkpris. De kan shoppe omtrent hvor de vil, og de må betale regningen. Men de betaler ikke regning for politiets innsats, heller ikke for psykiatrien i spesialisthelse tjenesten, for somatiske sykehus, fengsler og heller ikke utbetalinger fra Folketrygden. Altså: De ser bare en del av regningen hvis ungdom ikke rettes opp. Og de tar det kortsiktige.

Dette påvirker bydelenes valg. Og kjøper de for lite, får BFE underskudd på tjenesten, og det skal ikke BFE ha. Etatsdirektøren måles fra byrådsavdelinge n og byråden gjennom kommunaldirektø ren hovedsakelig på om hun oppnår overskudd. Det skal svært mye til for at en så komplisert tjeneste som MST kan bidra positivt til overskudd for BFE.

Dermed er reelt ansvar organisert bort i høyresidens modell for Oslo.

Smitteeffekten over på landsbasis er åpenbar, selv om staten ved regjeringen med ansvar for det totale bør vurdere det annerledes.

You have no rights to post comments