Barn og Unge

Aftenposten: Avvikle kontantstøtten, gratis kjernetid i barnehagen

Aftenposten: Avvikl kontantstøtten, gratis kjernetid i barnehagen

I en klok lederartikkel i Aftenposten, skriver de blant annet:

"Hvert år begynner over tusen barn på skolen, bare i Oslo uten å kunne norsk godt nok til å henge med fra start.

Noen sliter med språket fordi foreldrene nylig har slått seg ned i Norge. Men de fleste av de som sliter med språket, er født og oppvokst her. For disse barna er det ekstra viktig å gå i barnehage. De som lærer for lite hjemme, er desto mer avhengig av å gjøre det borte. Den innsatsen må starte tidlig.

Blant barn mellom tre og seks år som ikke er i barnehagen, er barn fra lite ressurssterke familier og innvandrerbarn kraftig overrepresentert. Til gjengjeld tilhører disse barna oftere familier som benytter seg av kontantstøtte når barna er små og som sørger for annet barnepass enn barnehage når barna blir større.

Den mest opplagte konsekvensen av dette er at kontantstøtten bør avvikles. Som vi har argumentert for flere ganger, er det uforsvarlig å opprettholde, og neste år faktisk utvide, en ordning som betaler foreldre for å slå inn på et spor hvor barna ikke går i barnehage."

Les hele lederartikkelen, og bli klok!

Kommentarer   

#1 Lisa Bonnár 13-01-2014 20:15
Det viktigste med kontantstøtten er muligheten for barna å utvikle trygge og sunne tilknytningsmøn stre til sine nærmeste omsorgspersoner . At det har en stor pris med hensyn til norsk språkopplæring er å beklage, men det viktigste er å utvikle en indre trygghet barna tar med seg langt inn i det voksne liv. Mange barn betaler en svært stor pris i sosialiseringst yranniets og språkopplæringe ns tjeneste. Mange innvandrerbarn (som vel og merke ikke blir mishandlet) bærer på en av de viktigste ressurser et menneske kan få i ung alder. Synd så mange etniske norske ikke benytter seg av samme tilbudet med å være hjemme med barna i denne dyrebare småbarnstiden.
#2 Håkon 14-01-2014 15:50
Hei Ivar.
Jeg føler du griper dette helt feil an. Kontantstøtten er noe man kan få fra barnet er 1 år til 2 år.
Om barnet kommer i barnehagen 2 år gammel i stedet for 1 år gammel så er norskkunnskapen e ved 6 år ikke stort forskjellig.
I alle fall om foreldrene snakker norsk hjemme.

Det som er problemet er - som du sier - barn som vokser opp i Norge ikke snakker norsk hjemme. Og det lar du gå ut over kontantstøtten.
Men, problemet ligger et helt annet sted. Opplæring av de voksne. Samfunnskunskap hos de voksne. For tette miljøer i Oslo som gjør at man kan klare seg som voksen uten å snakke norsk.

Og - ja - jeg husker SVs slakt av FRP på 80-90 tallet da FRP ville ha obligatorisk norsktest, samfunnstest og kontrol av kjenskap til lover for de som skulle få norsk statsborgerskap .
Dere sa det var rasistisk og stigmatiserende .
Og i dag ser vi resultatet. Vi må ta det på alvor. Vi må se på hva som skjer med enkeltmennesken e. Vi må se på samfunnsutvikli ngen og ikke bare ha den idealistiske "Oslo må ta imot mer flyktninger".
Vi må evalurere resultatene mens vi går fremover. Ikke bare være blendet av ideologi!
#3 Anita 14-01-2014 17:10
du Håkon, minner deg om at den blåblå Regjeringen ikke bare vil beholde kontantstøtten som i dag er for ettåringer (12-23 mnd), men utvide ordningen til å gjelde barn opp til 36 måneder. 3 år
#4 Eirinn Glattre 14-01-2014 17:30
Barnehagen gir ikke bare en god start på en språkutvikling, men gir også barna bagasje til å forstå kultur og sosial interaksjon. Kan ikke skade noen som skal bli en viktig del av fremtiden vår!
#5 Ivar J 14-01-2014 17:55
Håkon:

Du skriver: "Jeg føler du griper dette helt feil an", og tilsvarende: "Det som er problemet er - som du sier - barn som vokser opp i Norge ikke snakker norsk hjemme. Og det lar du gå ut over kontantstøtten."

Les en gang til, og du vil se at det er Aftenposten som skriver dette, på lederplass, som Aftenpostens syn. Jeg synes det er verdt å lytte til.
#6 Håkon 14-01-2014 19:16
Takk for respons.
Her er hvorfor jeg mener det er feil måte å gripe an dette på :
Tror du norskforskjelle ne er veldig forskjellig i 6 årsalderen om man starter i barnehagen ved 1 år eller 2 år? Ved et år er behovet ikke venner. Det er mye søvn og bleieskift. 1 åringer på barnehager har ikke mye sosial læring.

Jeg tror det er hva som skjer hjemme som er viktig.

Noen ganger er det lett å glemme at det er forskjell på Oslo og Norge. I Oslo er det et problem at mange ikke snakker norsk hjemme, eller snakker norsk i sitt lokalmiljø. Dette er et langt mindre problem over resten av landet. ( Likevel vil du pøse på med flere flyktninger inn i Oslo slik at de fremmedspråklig e miljøene blir større. )
Derfor vil du avvikle en ordning som hele landet har fordi Oslo har store problemer. Kontantstøtten er ikke problemet. Problemet er at vi har akseptert at barn ikke lærer norsk hjemme. Og - selv om drømmen din går i oppfyllelse og kontantstøtten fjernes så vil prakses med å snakke norsk hjemme og i områder av Oslo fortsette.

Fjerning av kontantstøtten løser ingen ting.

You have no rights to post comments