Barn og Unge

FAFO-undersøkelse: Får vi en segregert barnehagesektor?

FAFO-undersøkelse: Får vi en segregert barnehagesektor?

Private barnehager er mindre, setter oftere inn vikarer og oppgir større økonomisk handlingsrom. Og: ressurssterke foreldre velger i langt større grad privat barnehage for sine barn.

- Nesten 90 prosent av styrere i private barnehager sier de som oftest eller alltid klarer å skaffe vikarer ved behov, mot drøyt 50 prosent i kommunale. Sikkert også en konsekvens av at kommunale barnehager har høy - altfor høy - terskel for å få lov til å sette inn vikarer ved fravær.

- 70 prosent av de private barnehager har råd til vedlikehold av barnehagen, mot bare 17 prosent i de kommunale barnehagene. En av grunnene til dette større økonomiske handlingsrommet kan være at private barnehager ofte har lavere pensjonskostnader.

- Over 60 prosent av de private barnehagene har ikke eller har svært få minoritetsspråklige barn, hvilket er dobbelt så mange som kommunale.

Dette går fram av en nylig framlagt FAFO-rapport, basert på en undersøkelse i Oslo-barnehagene. Overstående fakta finner man i rapportens kapittel 4, men også noe på kapittel 6.

Det er særs bekymringsfullt om vi nå er i ferd med å utvikle en segregert barnehagesektor, med systematiske forskjeller mellom private og kommunale barnehager.

Kommentarer   

+2 #1 Haakon 19-11-2014 10:08
Det kommer også fram i rapporten at barn som har gått i private barnehager er bedre rustet for skolen enn barn fra offentlige barnehager.

Det at de private har bedre tilbud og er bedre for barna enn de offentlige er en god grunn til å være mot de private, er det ikke, Ivar?
#2 Morten 19-11-2014 10:27
Bra kommentar Haakon, at hovedargumentet om at om pensjon kan ikke alene være svart på dette da forskjellen kostands messing ikke utgjør mye i kr og øre mellom OTP og innskudd basert totalt. Her må man se adm.kostand per barn og sykefravær. Sats mer på private da det virker som de kan drive bedre enn det offentlige og igjen gjør barna bedre rustet for skole start.
#3 Ivar J 19-11-2014 10:36
Haakon: Det viktigste svaret må vel i så fall være at vi lærer, slik at vi kan styrke kvaliteten i de kommunale barnehagene. Å tøye grensene for når man setter inn vikar ved fravær er et, av mange, eksempler på at man reduserer kvaliteten ved kommunens barnehager.
#4 Sigmund Kopperud 19-11-2014 12:02
Problemet med statlig eierskap i Norge er at beslutningene tas for langt fra det lokale plan. En del av grunnen til at private barnehager gjør det bra er at det som oftest er snakk om relativt små organisasjoner, noe som medfører at beslutningstakn ingen nødvendigvis inkluderer færre ledd, og dermed kan være mer responsiv.
+1 #5 Kirsten M. Pedersen 19-11-2014 12:05
Nå er det vel ikke sånn at barnehagene eies av staten. De eies og administreres av kommunen. Dvs. så nær grasrota som mulig. De private ligger også i kommunen og må følge samme regelverk som kommunale. Private barnehage har nesten ikke barn med innvandrerbakgr unn og i mindre grad barn med spesielle behov.
#6 Sigmund Kopperud 19-11-2014 12:23
Ja, men f.eks. Oslo Kommune har rundt 600000 innbyggere og 43000 ansatte. Selv på kommunalt nivå blir det altfor komplekst til å snakke om smidighet. Vi trenger sårt en tillitsreform her til lands.
#7 Linn Herning 19-11-2014 13:58
De private barnehagene har mer penger å rutte med enn de offentlige. Det er fordi de har lavere utgifter, men rett på like mye tilskudd. En av grunnene til at private barnehager har mer penger enn offentlige er at de har lavere pensjonsutgifte r, men at de likevel med dagens finansieringssy stem har rett på tilnærmet like mye tilskudd (98%). Her er det flere ting som må med i regnestykket. For det første har de private barnehagene lavere utgiter til sine private tjenestepensjon sordninger (OTP) enn hva de offentlige barnehagene har. For det andre regnes ikke tilskuddene som de private barnehagene får på grunnlag av pensjonsutgifte ne i kommunale barnehager, men med utgangspunkt i kommunens samlede pensjonsutfiter . Ettersom kommunene som helthet har større pensjonsutgifte r enn hva som er de faktiske kostnadene i de kommunale barnehagene, gjør det at de private barnehagene får betydelig mer penger til å dekke pensjon enn hva de har i faktiske utgifter. I tillegg har de private barnehagene lavere lønnsnivå og svakere bemanning enn de kommunale barnehagene - i gjennomsnitt. Det er altså ikke like krav til driften eller like kostnader, men de private har likevel krav på like mye penger (tilskudd).
#8 Vigdis E Holmstad 19-11-2014 14:04
Private har ikke alle steder mindre med fremmedspråklig e eller barn med spesielle behov. Vi har opptakskrietrie r på lik linje med kommunen og disse er godkjent.

Så for de som trur at vi velger bort ( en forferdelig tanke egentlig) de som er fremmedspråklig e eller har spesielle behov så er det ikke slik
#9 Astrid Blakstad 19-11-2014 15:29
Kvalitet er vanskelig å måle på kort og lang sikt. Men vi vet jo at flere ressurssterke foreldre velger private barnehager slik at det er ikke så rart at barna i disse barnehagene har bedre resultater på kunnskaper ved skolestart. Jeg ser på egne barn konsekvenser av å gå i barnehage/skole med et mangfold har slått ut senere f.eks Noe som er kanskje viktigere , er at iallefall i denne kommunen, selges barnehager ut. Dette gir et signal fra arbeidsgiver om at de ikke ønsker kommunale barnehager. Hva slags signal gir dette til deres arbeidstagere?
#10 M.Wullner 19-11-2014 18:03
Kommunale barnehager er et bra tilbud for alle barna. Ansatte gjør alt for barna! Det som ikke fungerer: ikke er styrer i hver barnehage. Det ødelegger mye!!! Det er veldig uheldig situasjon. Styrerne har alt for mye å gjøre og de delegerer styreroppgaver til pedagogisk ledere og medarbeiderne. Da de sist nevnte blir også overbelastet. Det som kan ødelegge kvaliteten.
#11 Haakon 20-11-2014 11:15
Ivar : Det som skjer er at pengene til barnehager går til kommunene. Så skreller kommunene av det de vil ha til andre oppgaver og sender den potten som er igjen til barnehagene.
Barnehagene får altså ikke alle pengene staten sender som barnehagestøtte.

En annen ting som du øyensynlig er opptatt av er pensjon. I det private har man folketrygden, i det offentlige har man bevilget seg bedre pensjoner enn det.
Det er åpenbart at øke kostnader går ut over tilbud til brukerne, ikke bare i barnehager men totalt.
#12 Mads Mortensen 24-11-2014 08:15
Det som er entydig urimelig overfor barna på lengre sikt i private barnehager er:
-Færre faglærte voksne pga at eierne ønsker lave lønns- og pensjons-utgifter.
-At eiere kan ta ut økonomisk utbytte "rett i lomma". Dvs til Caymen islands, eller andre skatteparadis uten offentlig innsyns-mulighe t for oss - som heller burde komme barna til gode. (Uttrykket "som å stjele smågodt fra unger" kommer muligens herfra).

Det som er entydig urimelig overfor ansatte i private barnehager er:
-Dårlig pensjon og lønn.
-Større vanskeligheter med å bevare fag-organiserin g blant ansatte hos ufaglærte og dermed vanskeligheter med å bevare faglige og arbeids-relater te rettigheter.

Og: Entydig dårlig for både barn, ansatte og foreldre er:
-Mindre stabil stab da yngre ufaglærte ansatte ofte jobber i kortere perioder enn faglærte. Med de konsekvenser det medfører.
-At driften og den økonomiske styringen er udemokratisk da disse ligger utenfor demokratisk kontroll ved at vi ikke har innsynsmulighet - eller rett i eieres disponering av økonomien for barnehagen.

You have no rights to post comments