Barn og Unge

Foreldredrevne barnehager bør fortsatt ha subsidierte festeavtaler

Foreldredrevne barnehager bør fortsatt ha subsidierte festeavtaler

I fjor vedtok – dessverre – et enstemmig bystyre å oppheve ordningen med subsidierte festeavtaler for barnehager. Beklager at jeg her sov i timen. Forslaget har særs uheldige konsekvenser som jeg da overså. Det er klart at når en barnehage gjennom dette påføres en økt årlig husleie på over 200.000 kroner er dette relativt uhåndterlig å takle.

Oslo har allerede for få barnehageplasser, og er avhengig av det viktige tilskuddet som de ideelle, foreldredrevne barnehager representerer. Vi trenger plassene, men også svært viktig: Vi trenger dem som en del av mangfoldet. Vi kan tilslutt bare havne ut med – i hovedsak - to typer barnehager i Oslo: de kommunale og de kommersielle, registrert i et eller annet skatteparadis. Sånn ønsker ikke SV det.

Derfor foreslo vi i bystyret i går at byrådet skal fremme en sak for bystyret med sikte på at markedsbasert leie ikke skal gjelde for barnehager som er foreldredrevne og som drives ikke-kommersielt. Det borgerlige bystyreflertallet ønsket ingen slik sak.

Les mitt innlegg i bystyret nedenfor.

 

Oslo bystyre 17. desember 2014

Ivar Johansen, SV

Sak Salg av seks barnehagebygg og bortfeste av seks barnehagetomter til Stiftelsen Kanvas

Ordfører

For SVs del inntar vi et annet standpunkt enn flertallet i finanskomiteen. En ting er, som kommunen tidligere har gjort i forhold til disse Kanvas-barnehagene, at kommunen ga lånegaranti mot pant i fast eiendom. Det er trygt. Noe helt annet er å være kausjonist overfor banken på et lån på 29,7 millioner, uten annen garanti enn å stole på barnehagedrifternes ærlige ansikt og ideelle hensikter. Og Kanvas-drifterne er både profesjonelle og ikke-kommersielle. Men få vet hvordan barnehagesektoren, med dens aktører, utvikler seg nærmeste 10 eller 20 år. Kan godt være at Nordea om 10 år banker på døra, og skal ha sine 20 millioner. Da er det en mager trøst at SV kan si: hva var det vi sa?

SV ønsker at kommunen selv skal beholde barnehage-byggene, men at Kanvas selvsagt fortsatt skal kunne drifte videre. Ikke nødvendigvis for 40 år, men – foreløpig – for en periode på 5 eller 10 år. Kan være Kanvas endrer profil, kan være kommunen har andre behov. Det gir kommunen en ønskelig frihet til å utvikle Oslobarnehagene i tråd med eventuelle endrede behov.

Men så har SV i finanskomiteen reist en annen, og særs viktig, sak for mange av byens barnehagedriftere. I fjor vedtok – dessverre – et enstemmig bystyre å oppheve ordningen med subsidierte festeavtaler for barnehager. Beklager, ordfører, at jeg her sov i timen. Forslaget har særs uheldige konsekvenser som jeg da overså. Det er klart at når en barnehage gjennom dette påføres en økt årlig husleie på over 200.000 kroner er dette relativt uhåndterlig å takle. «– Vi har betalt 5000 kroner, nå skal vi betale 215.000. Det er krise. Vi er en liten barnehage med null profitt, og vet ikke hvordan vi skal klare å håndtere dette,» sa styreleder i den foreldredrevne Godlia barnehage. Og la til: «På sikt blir det kritisk for driften. Ved å bruke av egenkapitalen kan vi klare å ta høyde for dette noen år, men det er en kortvarig løsning. Slik som rammebetingelsene er har vi ingen mulighet for å øke inntektsgrunnlaget, og vi ser dystert på framtiden.»

Oslo har allerede nå for få barnehageplasser, og er avhengig av det viktige tilskuddet som de ideelle, foreldredrevne barnehager representerer. Vi trenger plassene, men også svært viktig: Vi trenger dem som en del av mangfoldet. Vi kan tilslutt bare havne ut med – i hovedsak - to typer barnehager i Oslo: de kommunale og de kommersielle, registrert i et eller annet skatteparadis. Sånn ønsker ikke SV det.

Derfor foreslår vi at byrådet skal fremme en sak for bystyret med sikte på at markedsbasert leie ikke skal gjelde for barnehager som er foreldredrevne og som drives ikke-kommersielt.